Ολοκληρώθηκε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου η εκδίκαση της υπόθεσης 37χρονου από τη Ρόδο που κατηγορούνταν για κατοχή και διαμοιρασμό υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτυακών πληροφοριακών συστημάτων.
Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της υπεράσπισης και τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν, του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή τριών ετών, καθώς και την υποχρέωση να παρακολουθεί συνεδρίες με ψυχολόγο μία φορά κάθε τρεις μήνες για συνολική διάρκεια τριών ετών.
Η υπόθεση, είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία όταν, τον Φεβρουάριο του 2017, οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν επιχείρηση στο σπίτι του κατηγορούμενου μετά από πληροφορίες που προέκυψαν στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση τριών εσωτερικών σκληρών δίσκων που περιείχαν συνολικά 1.690 αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας, εκ των οποίων τα 106 χαρακτηρίστηκαν ως υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων κάτω των 15 ετών.
Η δράση του κατηγορουμένου είχε εντοπιστεί αρχικά από τις αστυνομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω της συνεργασίας τους με την ΜΚΟ Child Rescue Coalition (CRC), στο πλαίσιο επιχείρησης ψηφιακής παρακολούθησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων στο διαδίκτυο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και ελληνικές αρχές, ενώ εντοπίστηκαν συνολικά δύο άτομα στη χώρα μας που εμπλέκονταν στη διανομή παράνομου υλικού.
Όπως προέκυψε από την εργαστηριακή ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων, ο 37χρονος φέρεται να χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων «LimeSharePro», μέσω του οποίου από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2017 κατέβαζε και μοίραζε αρχεία παιδικής πορνογραφίας. Πέντε διαφορετικά ηλεκτρονικά ίχνη συνδέθηκαν με τη δραστηριότητά του κατά το διάστημα αυτό.
Ο κατηγορούμενος είχε κριθεί πρωτοδίκως ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου και του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης έξι ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Κατά την ακροαματική διαδικασία στο Εφετείο, η υπεράσπιση επικαλέστηκε τρία ελαφρυντικά.
Ο κατηγορούμενος, απολογούμενος, δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση διάπραξης αδικήματος και ότι ενήργησε υπό το βάρος σοβαρών ψυχολογικών πιέσεων και κατάστασης εσωτερικής σύγχυσης. Υποστήριξε ότι η λήψη των αρχείων έγινε από «περιέργεια» και ότι δεν είχε γνώση της ποινικής απαξίας ακόμα και της προσωρινής αποθήκευσης τέτοιου υλικού.
Το δικαστήριο, μετά από διάσκεψη, έκανε δεκτή την πρόταση της υπεράσπισης και αναγνώρισε τα τρία ελαφρυντικά, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης με αναστολή και συνοδευτικές περιοριστικές υποχρεώσεις, ώστε να διασφαλιστεί η παρακολούθηση της ψυχολογικής του κατάστασης.
Καταδίκη και στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω
Σε ποινή κάθειρξης έξι ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω ένας 53χρονος από τη Ρόδο που κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για κατοχή και διάθεση υλικού παιδικής πορνογραφίας. Το Δικαστήριο του αναγνώρισε ελαφρυντικό ενώ η εκτέλεση της ποινής ανεστάλη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης αναχώρησης από τη Ρόδο, την απαγόρευση προσέγγισης δια ζώσης ή δια του διαδικτύου ανηλίκων και χώρων συνάθροισης αυτών.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο στις διωκτικές αρχές όσο και στην τοπική κοινωνία, λόγω του όγκου και της φύσης του υλικού που εντοπίστηκε. Κατά την κατ’ οίκον έρευνα που διεξήχθη παρουσία δικαστικού λειτουργού στις 17 Ιουνίου 2020, εντοπίστηκε στο κινητό του κατηγορουμένου τεράστιος αριθμός αρχείων με σκληρό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 659 βίντεο και 199 εικόνες που απεικόνιζαν παιδιά – ακόμα και βρεφικής ηλικίας – σε σκηνές σεξουαλικής κακοποίησης. Το υλικό, όπως επισημάνθηκε στην πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αποθηκευόταν με τρόπο που υποδείκνυε συστηματική χρήση και δυνατότητα περαιτέρω διακίνησης.
Η ταυτοποίηση του κατηγορουμένου έγινε έπειτα από σήμα που έφτασε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από το National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) μέσω της Europol, βάσει αναφορών από διαδικτυακές πλατφόρμες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτές, στις 16 Σεπτεμβρίου 2018, ο 53χρονος είχε ανεβάσει στο Facebook έξι αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος αναγνώρισε ότι η συσκευή ήταν αποκλειστικά δική του και ουδέποτε την είχε αφήσει εκτός επίβλεψης. Υποστήριξε πως ήρθε σε επαφή με το υλικό μέσω ενός αγνώστου Ιρακινής υπηκοότητας, ο οποίος άρχισε να του αποστέλλει φωτογραφίες και βίντεο αφού πρώτα ο ίδιος ανέβασε ανάλογο περιεχόμενο στο Facebook. Ο 53χρονος παραδέχτηκε ότι αποθήκευσε το υλικό για προσωπική του χρήση και ότι έδωσε τον αριθμό του για να λαμβάνει περισσότερο, αρνούμενος όμως ότι διένειμε το υλικό σε άλλους χρήστες.
Η πλευρά της κατηγορούσας αρχής, ωστόσο, δεν δέχθηκε την επιχειρηματολογία του ως ειλικρινή. Η εισαγγελέας της έδρας επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος «κατ’ επίφαση και μόνον αρνείται την πράξη», καθώς οι περιγραφές του κατά την απολογία του συνέπιπταν πλήρως με τα πραγματικά ευρήματα και τη ροή των αρχείων στο κινητό του.
Ψυχιατρική εξέταση που ζητήθηκε κατά την ανάκριση κατέδειξε ότι ο 53χρονος διέθετε πλήρη καταλογισμό, αντιλαμβανόταν τον άδικο χαρακτήρα των πράξεων του και δεν έφερε καμία ένδειξη νοητικής υστέρησης ή μειωμένης ικανότητας κρίσης.
Κατά την αγόρευση της υπεράσπισης, η δικηγόρος τόνισε ότι ο εντολέας της δεν είχε ποινικό παρελθόν, επέδειξε συνεργασία με τις αρχές από την πρώτη στιγμή και ότι η πράξη του, αν και σοβαρή, τελέστηκε υπό πίεση προσωπικών προβλημάτων και κοινωνικής απομόνωσης.