Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών στο Σύνταγμα ενόψει της ψηφοφορίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-9 τραυματίες

Φοιτητές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία, η οποία απάντησε με δακρυγόνα, στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν το κοινοβούλιο ψηφίσει το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ιδιωτικά ξένα πανεπιστήμια να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα

Χιλιάδες φοιτητές διαμαρτύρονται ειρηνικά για εβδομάδες ενάντια στη μεταρρύθμιση, η οποία λένε ότι θα υποτιμήσει τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά σήμερα η οργή των νέων έγινε βίαιη με την επιβολή του νόμου, ακριβώς τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την βουλή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν οκτώ άτομα (έξι στο κεφάλι και δύο στα χέρια), με ασθενοφόρο να φτάνει στην οδό Σταδίου και να τα παραλαμβάνει, μεταφέροντάς τα στο «Γ. Γεννηματάς», όπου εξετάστηκαν και, κατά πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.  

Γύρω στις 5 το απόγευμα, με τα πνεύματα να έχουν ηρεμήσει, η Σταδίου αποδόθηκε στην κυκλοφορία, ενώ οι διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι στη λεωφόρο Αμαλίας. Στο μεταξύ, κλειστός παραμένει ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

 

Νωρίτερα, επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν στην οδό Σταδίου κι ενώ οι διαδηλωτές όδευαν προς τη Βουλή. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα διαδηλωτών πέταξαν μολότοφ σε μια διμοιρία, με τους άντρες της να απαντούν με χρήση χημικών, στο ύψος της Κλαυθμώνος.«Φοβόμαστε... αν καταφέρουμε να αποφοιτήσουμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε δουλειά πουθενά», είπε ο Στράτος Κατσέλης, 25 ετών. «Κανένας νέος σήμερα δεν μπορεί να κάνει οποιοδήποτε σχέδιο για το μέλλον».

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος κέρδισε δεύτερη θητεία τον περασμένο Ιούνιο, είπε ότι ο νόμος θα βοηθήσει στην αναστροφή της φυγής δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, μια οπισθοδρόμηση για μια οικονομία που εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια οικονομική κρίση δεκαετίας. Το νομοσχέδιο θα βοηθήσει επίσης στην ευθυγράμμιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε.

Ο νόμος πιθανότατα θα περάσει από τη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση ελέγχει 158 βουλευτές από τους 300. «Η Βουλή καλείται όχι μόνο να ψηφίσει το ουσιαστικό νομοσχέδιο, αλλά και να εγκρίνει μια ριζική και θαρραλέα μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο Μητσοτάκης. «Θα επιτρέψει επιτέλους σε ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να λειτουργήσουν στη χώρα μας».

Οι φοιτητές, που έχουν και την υποστήριξη ορισμένων καθηγητών και πανεπιστημιακού προσωπικού, δεν πείθονται. Μια ομάδα ξέσπασε από τους διαδηλωτές και πέταξε βόμβες μολότοφ στην αστυνομία, η οποία διέλυσε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας. Το νομοσχέδιο είναι μέρος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει επίσης νόμο για τους γάμους ομοφυλόφιλων που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα. Η Ελλάδα ξοδεύει το 3%-4% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής στην εκπαίδευση, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αλλά ο Μητσοτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο παρέχει αυξημένη χρηματοδότηση για τα κρατικά πανεπιστήμια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ