Κοινωνία

Κοσμήτορας Νομικής ΑΠΘ: «Δεν μπορεί να μένει κλειστή η σχολή που διδάσκει την δικαιοσύνη»

Μετά την πρωινή επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου και την εκκένωση της κατάληψης χθες (19/2) νωρίς το πρωί, οι φοιτητές προχώρησαν σε επανακατάληψη μερικές ώρες αργότερα. Στη δε γενική συνέλευση, που ακολούθησε αργά το μεσημέρι, αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης. Στο μεταξύ, το βράδυ έλαβαν χώρα και επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ μετά την πορεία διαμαρτυρίας, υπέρ της κατάληψης.

Οι επανειλημμένες εκκλήσεις του κοσμήτορα της Νομικής, δρα Παναγιώτη Γκλαβίνη, τις προηγούμενες ημέρες προς τους φοιτητές για άρση των καταλήψεων και επιστροφή στις διά ζώσης εξετάσεις, έχουν πέσει στο κενό. Η μεταξύ τους ένταση ‘ηλεκτρίζει’ την ατμόσφαιρα. Ο κοσμήτορας σε ρεπορτάζ του protothema.gr ανέφερε σχετικά:

«Η χθεσινή ημέρα (19/2) ήταν πολύ δύσκολη. Μία εμπειρία πρωτόγνωρη. Δεν έρχεται κάθε μέρα η αστυνομία στη Σχολή σου. Πλην όμως, business as usual – από το 2001 που είμαι στη σχολή, δεν έχει αλλάξει κάτι στον τομέα αυτό».
Σχετικά με τις αντιδράσεις των συναδέλφων του για την αστυνομική επέμβαση προς εκκένωση της κατάληψης τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ο ίδιος δηλώνει: «Χθες και πάλι η πανεπιστημιακή κοινότητα ήταν διαιρεμένη. Υπήρχαν συνάδελφοι που εξανέστησαν, για την επέμβαση της αστυνομίας. Μία επέμβαση εντελώς ήπια. Οι ίδιοι συνάδελφοι από το Βιολογικό, που διαμαρτύρονταν για την παρουσία των ΜΑΤ τα τελευταία δύο χρόνια με τις κινητοποιήσεις, χθες μας περιγελούσαν όταν ήρθαν τα ΜΑΤ, άνοιξαν τη Σχολή και μετά έφυγαν, καθώς ισχυρίζονταν πως η επέμβασή τους ήταν αναποτελεσματική. Δηλαδή, θα έπρεπε να μείνουν μέσα στη Σχολή τα ΜΑΤ; Σαν ακαδημαϊκή κοινότητα, πραγματικά δεν ξέρουμε τί θέλουμε! Κι αν δεν ξέρει η πανεπιστημιακή κοινότητα τί θέλει, πώς να ξέρει η κοινωνία τί θέλει; Η κοινωνία θέλει για τα παιδιά της να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν το πτυχίο τους. Αδιαφορεί, μάλιστα, για το ποια θα είναι η αξία του πτυχίου – θέλει απλώς το λεγόμενο ‘χαρτί’. Με οποιοδήποτε κόστος. Από την άλλη, η ίδια η κοινωνία είναι κατά των καταλήψεων. Ωστόσο, η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έχει ένα κόστος για την κοινωνία. Όσο δεν το αναλαμβάνει, δεν μπορεί από τον καναπέ να λέει ‘άνοιξε τα πανεπιστήμια’. Πώς θα ανοίξουμε τα πανεπιστήμια; Δεν μπορείς να το πολεμήσεις όλο αυτό…».

Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις Σχολές, που τελούν υπό κατάληψη έχουν υιοθετήσει τη λύση των διαδικτυακών εξετάσεων - όπως και την περίοδο του κορωνοϊού - προκειμένου να μην χαθεί η εξεταστική, υπάρχει προοπτική να γίνουν και στη Νομική ΑΠΘ οι εξετάσεις διαδικτυακά;

«Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε μία Νομική Σχολή άξια των δασκάλων μας, που να επαίρεται κάποιος ότι είναι απόφοιτος της Σχολής αυτής. Θα μας το επιτρέψετε; Μπορούμε να έχουμε αυτό το δικαίωμα; Μήπως το Σύνταγμα μας αναγνωρίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία να το κάνουμε; Άρα, θα μας αφήσετε να κάνουμε τις εξετάσεις και να ελέγξουμε την ουσιαστική γνώση των φοιτητών μας; Τη Νομική Σχολή δεν μπορείς να την αντικαταστήσεις με κάτι άλλο. Για να ανέβεις στην έδρα ως δικαστής και να αποφασίσεις για ελευθερία ή φυλακή, πρέπει να περάσεις από τη Νομική Σχολή. Το ίδιο για να γίνεις εισαγγελέας. Έχουμε στο φοιτητολόγιό μας υπουργούς, πρωθυπουργούς και προέδρους της Δημοκρατίας. Δεν είναι μία τυχαία Σχολή καθώς δεν είναι τυχαίο και ότι επέλεξε χθες η έννομη τάξη να εκφράσει την αντίθεσή της συντεταγμένα απέναντι στην κατάληψη. Ότι δεν μπορεί μία Σχολή να είναι κλειστή, κυρίως δε η Νομική, στην οποία διδάσκεται δίκαιο, νομιμότητα, δικαιοσύνη», επισημαίνει ο Κοσμήτορας για να προσθέσει: «η Νομική Σχολή εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη. Πλέον δεν υπάρχει χρόνος για εξετάσεις. Το εξάμηνο δεν χάνεται, καθώς δεν χάθηκε ούτε ώρα σε μας. Η εξεταστική έχει χαθεί. Ωστόσο, εμείς δεν είμαστε ούτε εκδικητικοί, ούτε σαδιστές απέναντι σε ακραία φαινόμενα παιδιών που χρωστούν ένα και δύο μαθήματα… ασφαλώς, θα υπάρξει πρόβλεψη για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Δεν μας αρέσουν τα δράματα, ούτε θέλουμε να τα προκαλέσουμε. Αλλά μέχρι εκεί. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εξεταστική δεν πρόκειται να γίνει.

Είναι συνθήκες βαρβαρότητας. Υλικές καταστροφές δεν υπάρχουν, η βαρβαρότητα είναι στο μυαλό μας. Δηλαδή, ο καταληψίας εννοεί ότι θα κάνει συνέλευση φοιτητών στη Σχολή και δεν επιτρέπει τη συνέλευση των Καθηγητών στη Σχολή; Αυτό τί είναι εκτός από φασισμός; Τί είναι εκτός από κακή ανατροφή; Όταν με βλέπει και με λοιδορεί, με προπηλακίζει, με καθυβρίζει… τί είναι αυτό εκτός από κακή ανατροφή;».

Πώς σκέφτεται ο δρ Γκλαβίνης την επόμενη ημέρα; Όταν, δηλαδή, ξεκινήσουν τα μαθήματα, εισέλθει στο αμφιθέατρο και σταθεί απέναντι στους φοιτητές; Τί είδους αλληλεπίδραση θα έχει με εκείνους, που μέχρι πρότινος βρισκόταν σε έντονη αντιπαράθεση εξαιτίας των καταλήψεων;

«Δεν είναι στο αμφιθέατρο τα παιδιά αυτά. Είναι στους διαδρόμους, στα τραπεζάκια και το μόνο που κάνουν είναι να αποζητούν μία ευκαιρία για να κάνουν κατάληψη. Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα», απαντά ο ίδιος.

Κλείνοντας, ερωτηθείς για το νομοσχέδιο, που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, ο δρ Γκλαβίνης έχει να πει: «Είμαι Καθηγητής του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου. Αντιλαμβάνομαι πως το κρατικό μονοπώλιο, που θέσπισε η ελληνική πολιτεία με το νέο Σύνταγμα του 1975 για την ίδρυση και τη λειτουργία ΑΕΙ στη χώρα μας, έχει σχετικοποιηθεί ήδη από τις ανοιχτές αγορές, κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μετά τη συνθήκη για τις Υπηρεσίες, τη λεγόμενη GATS. Ζούμε πλέον σε καθεστώς ανοιχτών αγορών και το να επικαλούμαστε ακόμη την ‘προστασία του μονοπωλίου’ – γιατί αυτό σημαίνει ‘μονοπώλιο’, προστασία που προσφέρει η έννομη τάξη απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό – είναι κενό περιεχομένου, καθώς αυτό το ‘μονοπώλιο’ έχει αρθεί πλέον. Από το 2010 έχω γράψει σχετικά, ότι δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε κολλέγια αλλά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ