Κοινωνία

Πρώην πρέσβης Τουρκίας το παραδέχτηκε: Λάθος της Άγκυρας να στείλει μετανάστες στην Ευρώπη μέσω Έβρου

Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ Selim Yenel, μιλώντας σε συνέδριο στο Harvard, παραδέχθηκε πως «ήταν μεγάλο λάθος της Τουρκίας η προσπάθεια να στείλει μετανάστες στην Ευρώπη μέσω του Έβρου το 2020».

«Δεν μπορείς να υποστηρίζεις ότι είσαι αξιόπιστος συνομιλητής και μετά να ενεργείς έτσι» είπε χαρακτηριστικά αποδίδοντας την ευθύνη για την πρωτοφανή ενέργεια στον τότε υπουργό εσωτερικών Σ.Σοϊλού.

Ο ίδιος μάλιστα όπως είπε εκτέθηκε καθησυχάζοντας τους ανήσυχους τότε ευρωπαίους ότι τέτοια ενέργεια δεν επρόκειτο να εκδηλωθεί παρά τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Η δημόσια παραδοχή του έμπειρου διπλωμάτη έγινε παρουσία του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη ο οποίος χαρακτήρισε την αυτοκριτική ευπρόσδεκτη και θαρραλέα, δίνοντας έμφαση στη νέα φάση στην οποία έχουν μπει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Αθήνα μάλιστα πλέον να λειτουργεί ως ενδιάμεσος για μια νέα συμφωνία ΕΕ Τουρκίας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις πάνω στο «καυτό» θέμα της μετανάστευσης, επισημαίνοντας τη σημασία των επιστροφών ως προϋπόθεση για την επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο νέο ελληνικό νόμο που δημιουργεί ένα νόμιμο μονοπάτι εργασίας στους παράνομους μετανάστες υπογραμμίζοντας παντως την ανάγκη εμπέδωσης πολιτικών ασφαλείας ως προϋπόθεση επιτυχίας τέτοιων πολιτικών

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ