Κοινωνία

Κρήτη: Το εθιμικό φαγητό με την ονομασία «παλληκάρια» την παραμονή των Θεοφανείων

Κατά το παρελθόν, στις αγροτικές κυρίως περιοχές, συνήθιζαν να μαγειρεύουν την παραμονή των Θεοφανίων, ένα ειδικό εθιμικό φαγητό. Το έλεγαν «παλληκάρια», ονομασία που θύμιζε τα αρχαία πολυκάρπια.

 

Έβραζαν όλους τους σπόρους μαζί και έτρωγαν από αυτό ακόμα και τα ζώα


Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη - Έθιμα στον κύκλο του χρόνου» ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης, «έβραζαν όλους τους σπόρους μαζί. Φακές, ρεβύθια, φασόλια, κουκιά, σιτάρι κ.α κι απ' αυτό το φαγητό έτρωγαν όχι μόνο όλα τα μέλη της αγροτικής οικογένειας, αλλά και όλα τα ζώα του σπιτιού».

Όπως αναφέρει αυτοί που αναλάμβαναν να προσφέρουν τα βρασμένα σπόρια στα ζώα, ήταν τα παιδιά που πήγαιναν στο στάβλο της οικογένειας και έδιναν σε κάθε ζώο από μια χούφτα.

 

Η 5η Ιανουαρίου ήταν αφιερωμένη στα ζώα


Σύμφωνα με το Νίκο Ψιλλάκη, η 5η Ιανουαρίου ήταν μια μέρα αφιερωμένη στα ζώα. Ακόμη και ξένα ζώα αν συναντούσε κανείς, τα «φίλευε» με το φαγητό της ημέρας.

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά, ακόμη και στα πουλιά του ουρανού ή και τα αγριοπούλια που έπρεπε να φάνε το ίδιο φαγητό την μέρα αυτή,όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Φάτε πουλιά χορτάσετε και το θεό δοξάσετε» έλεγαν, καθώς πετούσαν τους βρασμένους καρπούς, στα δώματα των σπιτιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ