Κοινωνία

Τα αίτια των εκρήξεων στο στρατόπεδο της 111 Πτέρυγα Μάχης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έλαβε η πυρκαγιά στη Μαγνησία, όταν η φωτιά έφτασε στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Άγχιαλο, η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες.

Το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ ήταν να υπάρξουν αρκετές εκρήξεις πυρομαχικών που φυλάσσονταν σε κτίρια μέσα στην αποθήκη, ενώ χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια να αποφευχθεί ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος.

Ευτυχώς, ο κύριος όγκος των πυρομαχικών, βρίσκεται κάτω από το έδαφος σε ειδικά διαμορφωμένους και προστατευμένους χώρους, όπως συμβαίνει με τέτοιες αποθήκες, επομένως δεν επηρεάστηκε από τη φωτιά.

Από την πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα. Το στρατόπεδο βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ).

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου, ακούστηκαν εκρήξεις με αποτέλεσμα η Ελληνική Αστυνομία να δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα γύρω από το στρατόπεδο.

Τα πυρομαχικά που βρίσκονταν στην αποθήκη

Σύμφωνα με το Mega, στην αποθήκη περιλαμβάνονταν βλήματα αέρος, βλήματα εδάφους και συμβατικές βόμβες 500 lb, 1000 lb και 2000 lb.

Την ίδια στιγμή ξεκινούν έλεγχοι σε όλες τις αποθήκες της χώρας και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να ελεγχθούν τα μέτρα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας και όλα τα πυροσβεστικά συστήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Mega, το στρατόπεδο τυλίχτηκε στις φλόγες εξαιτίας λάθους στις ζώνες άμυνας που δημιούργησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί σχεδόν όλο.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως προσπάθησαν να φτιάξουν τη γραμμή ώστε να μην περάσει η φωτιά σε πολύ κοντινή απόσταση από το στρατόπεδο.

Όταν πλέον, πέρασε η φωτιά ήταν ανέφικτο να τη σταματήσουν από τις αποθήκες οπλισμού.


Επιστροφή των κατοίκων

Να σημειωθεί ότι η Αγχίαλος με το πρώτο φως της μέρας έμοιαζε να έχει χτυπηθεί από σεισμό. Σπασμένες βιτρίνες, θρυμματισμένα γυαλιά, πεσμένα αντικείμενα, και άδειοι δρόμοι. Κάτοικοι και τουρίστες όμως άρχισαν να επιστρέφουν το απόγευμα στην Νέα Αγχίαλο με λεωφορεία, καθώς ο έλεγχος στην περιοχή ολοκληρώθηκε και κρίθηκε ασφαλής.  Παραμένει ωστόσο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την αεροπορική μονάδα.

Στο μεταξύ αρχίζει σύντομα η καταγραφή των ζημιών για να δοθούν αποζημιώσεις. Εκτιμάται ότι 100.000 στρέμματα  έχουν καεί, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ