Κοινωνία

Αγέλη 15 λύκων εντοπίστηκε σε πεδινή περιοχή από κυνηγό στον δήμο Αλμυρού

Τον απόλυτο τρόμο έζησε πριν από τρεις μέρες ένας κυνηγός στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, όταν ενώ πραγματοποιούσε αγροτικές εργασίες ήρθε αντιμέτωπος με μία αγέλη λύκων που έδειχναν ανενόχλητοι στην ανθρώπινη παρουσία.

Το περιστατικό συνέβη σε περιοχή του Πτελεού και πιο συγκεκριμένα στη Λιβαδέρα, με τον άνδρα να έχει βγει νωρίς το απόγευμα για εργασίες όταν είδε περίπου 15 λύκους να τρέχουν όλοι μαζί στη δασώδη έκταση.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Αλμυρού, Δημήτρης Βελάνης ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες της περιοχής έρχονται αντιμέτωποι με αγέλες άγριων ζώων.

«Η αλήθεια είναι ότι στην περιοχή του Πτελεού, της Σούρπης και του Αχιλλείου και κυρίως στις ορεινές περιοχές πάνω από αυτά τα χωριά, οι λύκοι δεν αποτελούν έκπληξη. Το περίεργο είναι, όμως, ότι παρατηρείται το τελευταίο διάστημα να αφήνουν τις ορεινές περιοχές και να κατεβαίνουν ακόμα και σε πολύ πεδινές εκτάσεις, που υπάρχει ησυχία» αναφέρει αρχικά ο κ. Βελάνης και προσθέτει «εκεί όπου εντοπίστηκαν οι λύκοι είναι δασώδης έκταση και έχουν βρει καταφύγιο λόγω της απουσίας ζώων, αλλά και ανθρώπων από το σημείο».

Όπως τονίζει στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει ισχυρή κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα οι λύκοι να αποτελούν τη μοναδική ζωική παρουσία και συνεπώς να μην κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα ζώα. Όσοι από τους κτηνοτρόφους έχουν ζώα σε εκείνα τα χωριά είναι μέσα σε στάβλους και έτσι οι λύκοι δεν πλησιάζουν.

«Σαφώς η παρουσία λύκων και, ακόμη περισσότερο, αγελών με λύκους προκαλούν προβλήματα στην περιοχή, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο» εξηγεί ο κ. Βελάνης.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμυρού στα κοινωνικά δίκτυα, το μέλος του συλλόγου παρά το γεγονός ότι ήταν σε κοντινή απόσταση από την αγέλη, τράβηξε σε βίντεο την παρουσία της. Μάλιστα, προς τα τελευταία δευτερόλεπτα του υλικού ακούγεται το σφύριγμά του και πώς οι λύκοι γυρνούν και τον κοιτούν, ενώ αμέσως μετά ξεκινούν να τρέχουν. Όπως σημείωσε ο κ. Βελάνης το περιστατικό έγινε σε κοντινή απόσταση από την επαρχιακή οδό που οδηγεί στους Αγ. Θεοδώρους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποιο ατύχημα, ούτε έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι στην περιοχή πέρα από την παρουσία των λύκων υπάρχουν και πολλά αγριογούρουνα, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται ένα κυνηγητό μεταξύ των δύο ειδών.

«Στο πρόσφατο περιστατικό με το μέλος του συλλόγου μας, η αγέλη των λύκων απαρτίζονταν από ενήλικους λύκους και όχι από μωρά. Όμως, οι λύκοι επιδίδονται στο να κυνηγούν τα μικρά αγριογούρουνα προκειμένου να τα καταβροχθίσουν. Με τα αγριογούρουνα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή, καθώς έχουν ρημάξει σημαντικά τη γεωργία. Παρατηρούνται συχνά ζημιές σε καλλιέργειες, αλλά πολύ περισσότερο πετάγονται στον δρόμο θέτοντας τη ζωή των οδηγών σε κίνδυνο» διευκρινίζει ο κ. Βελάνης.

Ο ίδιος ανέφερε πως ανέκαθεν υπήρχαν περιστατικά με άγρια ζώα στην περιοχή, αλλά φέτος, ειδικά, υπάρχει μία έξαρση του φαινομένου.

«Δεν είχαμε ποτέ τόσο έντονο το πρόβλημα με τα άγρια ζώα στην περιοχή, και δε στις πεδινές περιοχές του Αλμυρού. Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν σε χωριά κοντά στην Οθρυ, αλλά πρώτη φορά σε πεδινό μέρος εντοπίζονται 15 λύκοι μαζί» λέει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Αλμυρού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ