Κοινωνία

WSJ: Σοβαρή πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι η θρησκεία κάνει καλό στην υγεία μας


Σύμφωνα με το Αμερικανό δημοσιογράφο Πωλ Καρόν και την Wall Street Journal, η Θρησκεία κάνει καλό στην Υγεία μας.

Πώς λειτουργεί ο Θεός;

Είναι η θρησκεία φάρμακο για ότι μας ταλαιπωρεί;

Αν μιλάμε για σωματική και ψυχική υγεία, η απάντηση ήταν δύσκολο να βρεθεί.

"Μελέτες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει σταθερά μια ισχυρή σχέση μεταξύ της θρησκείας και της καλής υγείας. Για παράδειγμα, μια εργασία που δημοσιεύθηκε από ερευνητές της Mayo Clinic το 2001 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν τακτικά θρησκευτικές λειτουργίες, τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και εισαγωγών στο νοσοκομείο σε οποιαδήποτε δεδομένη περίοδο, καθώς και καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Η αύξηση στα ποσοστά θανάτων μεταξύ των ανθρώπων που δεν παρακολουθούν ποτέ θρησκευτικές λειτουργίες σε σύγκριση με αυτούς που παρακολουθούν πολλές φορές την εβδομάδα είναι συγκρίσιμη με αυτή που σχετίζεται με το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρα την ημέρα.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν αυτές οι διαφορές οφείλονται στην ίδια τη θρησκευτική τήρηση ή σε κάποιον σχετικό παράγοντα.

Ασάφιες σαν αυτές θολώνουν τυχόν ισχυρούς ισχυρισμούς σχετικά με τα οφέλη της θρησκείας για την υγεία.

Δεδομένης της έρευνας που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών (συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των οικογενειακών γιατρών) πιστεύει ότι η θρησκεία μπορεί να θεραπεύσει και ότι το 77% των νοσηλευομένων ασθενών ζητούν από τους γιατρούς να λάβουν υπόψη τις πνευματικές τους ανάγκες, αυτή η συζήτηση δεν είναι μόνο θεωρητική.

Σχεδόν 30 ιατρικές σχολές προσφέρουν μαθήματα για τη θρησκεία, την πνευματικότητα και την υγεία, παρά την έντονη κριτική από πολλούς επαγγελματίες του ιατρικού τομέα.

Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το ερώτημα είναι με πιο αυστηρή έρευνα. Αρκετές πρόσφατες μελέτες με επικεφαλής τον επιδημιολόγο του Χάρβαρντ Τάιλερ Βεντερ Γουίλ κάνουν ακριβώς αυτό.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine το 2016, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερες από 70.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study από το 1992 έως το 2012, ο ειδικός και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι όσοι παρακολουθούσαν θρησκευτικές τελετές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 33% χαμηλότερες θνησιμότητας, από οποιαδήποτε αιτία, σε περίοδο 16 ετών.

Ειδικότερα, οι θάνατοι λόγω καρκίνου ή καρδιαγγειακών παθήσεων ήταν 75% του ποσοστού μεταξύ των μη παρευρισκομένων.

Ενώ οι σχετιζόμενες με τη θρησκεία μειώσεις στο κάπνισμα και οι αυξήσεις στην κοινωνική υποστήριξη εξήγησαν μερικά από τα οφέλη, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θρησκεία λειτούργησε και μέσω άλλων, ακόμη ανεξήγητων, οδών.

Η ομάδα του VanderWeele βρήκε ένα παρόμοιο όφελος όσον αφορά τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Μεταξύ των νοσηλευτών, η παρακολούθηση υπηρεσιών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερες, μειώνει το ποσοστό αυτοκτονιών κατά 80%, ακόμη και όταν ελέγχονται για διαγνώσεις κατάθλιψης, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από άλλες μεγάλης κλίμακας, διαχρονικές μελέτες, ο ειδικός διαπίστωσε ότι η θρησκευτικότητα βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Συνεχείς έρευνες όπως αυτές, καθώς και πιο στοχευμένες μελέτες, δείχνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της θρησκείας και της καλύτερης σωματικής και ψυχικής υγείας.

[Είναι] καιρός οι επιστήμες υγείας να λάβουν σοβαρά υπόψη τη θρησκεία και να αναλογιστούν τι προσφέρει στο σώμα και στο μυαλό”, καταλήγει ο ίδιος.

Υπάρχουν πολλά ακόμη να μάθουμε για το πώς η θρησκευτική πρακτική μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογία μας. Αλλά αν δεν είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε τα δεδομένα, δεν θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για να θεραπεύσει, μερικά από τα οποία μπορεί κάλλιστα να διαχωρίζονται από συγκεκριμένες θεολογικές πεποιθήσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...