Κοινωνία

Έχουν γράψει ιστορία! Οι επικότερες φάρσες της Πρωταπριλιάς

Την 1η Απριλίου του 1957 το BBC η εκπομπή «Panorama», μετέδωσε ένα video τριών λεπτών, στο οποίο παρουσίαζε μια οικογένεια στη νότια Ιταλία να δουλεύει στα χωράφια την περίοδο της συγκομιδής και να μαζεύει μακαρόνια! Για πολλές ημέρες μετά τη φάρσα, το τηλεφωνικό κέντρο του BBC είχε «σπάσει» από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πως μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια, με το κοινό της συγκεκριμένης εκπομπής να έχει φτάσει τα 8 εκατομμύρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το BBC τους απαντούσε να «τοποθετήσουν ένα κλαδάκι από σπαγγέτι σε μια σάλτσα ντομάτας και να ελπίζουν για το καλύτερο». Την φάρσα την σκαρφίστηκε ο ο εικονολήπτης της εκπομπής Panorama, Charles de Jaeger, ο οποίος θυμήθηκε πως οι δάσκαλοι στο σχολείο του όταν ήθελαν να κατσαδιάσουν τους μαθητές τους έλεγαν πως είναι τόσο ανόητοι που, αν τους έλεγαν ότι τα μακαρόνια μεγάλωναν στα δέντρα, θα το πίστευαν, σύμφωνα με το reader.gr.

Το 1993, άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Αστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής! Πρόκειται για πρωταπριλιάτικη φάρσα.

Το 1995, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού προκαλεί παγκόσμιο σάλο όταν ανακοινώνει ότι κατά τις ανασκαφές του μετρό βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Το υπουργείο δίνει μάλιστα λεπτομέρειες, ενώ σημειώνει ότι βρέθηκαν επίσης ο χιτώνας του ιδίου αλλά και ίχνη του κώνειου που είχε πιει. Η «είδηση» κάνει το γύρο του κόσμου μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Πρώτο στην παγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού πέφτει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που λίγες ώρες μετά σπεύδει να ανακαλέσει, καθώς πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο.

Το 2008 το BBC παρουσιάζει βίντεο με μια μοναδική ανακάλυψη. Πιγκουίνοι της Ανταρκτικής μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά, πετώντας μίλια μακριά. Όπως ενημερώνει ο παρουσιαστής Τέρι Τζόουνς, προορισμός τους είναι τα τροπικά δάση της Αμερικής.

Τέλος, το 2010, πάλι το BBC (προσοχή σήμερα στο τι διαβάζεται στο BBC γιατί έχουν μια... παράδοση) αποκαλύπτει πως ο Γούιλιαμ Σαίξπηρ, ο κορυφαίος άγγλος δραματουργός και ποιητής, ήταν στην πραγματικότητα Γάλλος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πραγματικό όνομα της μητέρας του, της Μέρι Σαίξπηρ, το γένος Άρντεν, είναι στην πραγματικότητα Αρντέν (Ardennes), το όνομα του δάσους που βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία, διαβεβαίωσε με πολύ σοβαρό τόνο ένας «ειδικός» στο BBC. «Φυσικά έχουμε τον Μολιέρο και τον Ρακίνα, αλλά θα κάνουμε χώρο και για τον Σαίξπηρ στο εθνικό Πάνθεον των μεγάλων συγγραφέων μας», δήλωσε ο γάλλος πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που πήρε μέρος οικειοθελώς στη φάρσα του BBC.

Πώς και πότε καθιερώθηκαν τα ψέματα την πρωταπριλιά

Τα πρωταπριλιάτικα ψέματα είναι κάτι σαν... παγκόσμιο έθιμο! Τα αθώα ψέματα και οι επικές φάρσες δίνουν και παίρνουν ημέρες σαν τη σημερινή. Πότε όμως ξεκίνησε όλο αυτό; Οι περισσότεροι ιστορικοί εκτιμούν πως το παγκόσμιο αυτό έθιμο έχει τις ρίζες τους στους αρχαίους Κέλτες οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν και έπαιρναν. Αυτό έχει επικρατήσει ως η απαρχή του πρωταπριλιάτικου εθίμου. Τώρα αν είναι αλήθεια ή ψέματα θα σας γελάσουμε...

Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα στο λαό. Όσοι, λοιπόν, από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά, λέγοντάς τους ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Στον Ελλάδικό χώρο, φαίνεται πως υπήρχε το πρωταπριλιάτικο έθιμο από την εποχή των Σταυροφοριών. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας και ιδιαίτερα στην πολιτική. Όχι! Εντάξει. Αυτό ήταν ψέμα. Μεγάλο ψέμα.

Ακόμα και σήμερα, πάντως, σε κάποιες περιοχές της χώρας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Αλλού πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Ακόμα, το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ