Κοινωνία

Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι

«Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Θεμελιώνουμε το ποιο σύγχρονο εργοστάσιο Ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα, το οποίο θα τροφοδοτείται από τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και με αυτόν τον τρόπο κάνουμε ένα δίδυμο δυναμικό βήμα προς την ενεργειακή εποχή του αύριο, διάσταση η οποία είναι γεωπολιτική, αναπτυξιακή, αλλά και περιβαλλοντική», τόνισε στην ομιλία του από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της τελετής έναρξης υλοποίησης της επένδυσης Μονάδα ηλεκτροπαραγωγικής Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την ερτ. 

«Αυτή η νέα μονάδα απαντά και στις πιέσεις του παρόντος, απαντά όμως και στις προκλήσεις του μέλλοντος, ενώ θα αυξήσει την δυνατότητα να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα μειώνοντας και τις εισαγωγές ρεύματος αλλά κυρίως αυξάνοντας τις εξαγωγές,» είπε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως «αυτή η μονάδα στοχεύει όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά πρωτίστως στην αγορά των Βαλκανίων και αυτό ισχυροποιεί συνολικά την γεωπολιτική θέση της χώρας».

«Φιλοδοξούμε να είμαστε πάροχος ενεργειακής ασφάλειας με τους γείτονες μας στα Βαλκάνια,» είπε και πρόσθεσε: αυτό οι γείτονες μας στην Βουλγαρία το γνωρίζουν πολύ καλά, όταν βρέθηκαν στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουν την αποκοπή τους ουσιαστικά από την τροφοδοσία του Ρωσικού αερίου, η Ελλάδα ήταν αυτή η οποία έσπευσε να καλύψει την Βουλγαρία με Φ.Α. «Κάναμε το χρέος μας απέναντι σε μια γειτονική χώρα, ενισχύσαμε όμως και το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποστήριξε πως η επένδυση αυτή ουσιαστικά εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για μια πράσινη μετάβαση στον οποίο πρωταρχικό ρόλο θα έχουν οι ΑΠΕ για να διευκρινίσει πως «στον τομέα αυτό πετύχαμε πολλά. Εγκαταστήσαμε σε ένα χρόνο ,συνδέσαμε σχεδόν 200MW ονομαστικής ισχύος από ΑΠΕ, διπλάσιος αριθμός από ότι συνδέθηκε συνολικά από το 2015-2018».

Τα οφέλη από την Επένδυση

Με τη σύμπραξη των τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, ξεκινά άμεσα η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
Πρόκειται για μια επένδυση, η οποία θα υλοποιηθεί από την εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΗ που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το 51% των μετοχών της νέας εταιρείας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου με 20%.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών.

Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, θα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών ρύπων. Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στη μονάδα έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μεικτό καύσιμο.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Λόγω δε του υψηλότατου βαθμού απόδοσης της, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας.

Κώστας Στρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας

«Η Αλεξανδρούπολη τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σε ένα σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι, μεταξύ Ασίας ,Βαλκανίων και Μεσογείου» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Στρέκας.

Αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ο κ. Στρέκας είπε πως κινείται σε τρείς άξονες. Πρώτον διασφαλίζουμε προσιτές τιμές της ενέργειας συνολικά σε νοικοκυριά, επαγγελματίες επιχειρήσεις. Ήδη το 2022 έχουμε διαθέσει 8 δις για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς ρεύματος, το 70% των οποίων έχει έλθει από έναν μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής. Δεύτερον, διασφαλίζουμε την επάρκεια εφοδιασμού της Ελλάδας –Το διοικείν εστί προβλέπειν, όπως είπε ο αρχαίος Έλληνας πολιτικός Αλκιβιάδης, γι’ αυτό ενισχύουμε έγκαιρα και αποφασιστικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τρίτον Μετασχηματίζουμε δομικά τον ενεργειακό κλάδο της χώρας μας επιταχύνοντας ισόρροπα την πράσινη μετάβαση, μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κρίσης αυξάνουμε την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα προωθώντας και επιταχύνοντας τις ΑΠΕ ,αλλά και τα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά από το 2015-2018 κάθε χρόνο  κατασκευάζονταν στην χώρα μας περίπου 100 έως 200 MW ΑΠΕ και μόνο το 2022 κατασκευάστηκαν 1700MW ΑΠΕ.
«Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα έχει την δυνατότητα μεταξύ άλλων να προμηθεύεται ΦΑ απευθείας από το FSRU στην Αλεξανδρούπολη ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το ρίσκο, είπε ο κ. Στρέκας, αναφερόμενος στην νέα επένδυση, επισημαίνοντας πως «αυτή η εξέλιξη θα ενδυναμώσει περαιτέρω τον εξαγωγικό ρόλο της Ελλάδας προς τις Βαλακανικές χώρες.
«Η χώρα μας αποκτά μια ακόμη από τις πιο αποδοτικές και πιο σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840MW με απόδοση 63% με ετήσια παραγωγή που μπορεί να φτάσει και τα 5εκ μεγαβατώρες και προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ» είπε και τόνισε πως «αυτή η μονάδα με 20% με 63% απόδοση σημαίνει, ότι εάν λειτουργούσε σήμερα θα χρειαζόμασταν να εισάγουμε Φ.Α αξίας 100 εκατ. ευρώ λιγότερο για να παράγουμε την ίδια ηλεκτρική ενέργεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιωάννης Ζαμπούκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

«Η Αλεξανδρούπολη αλλάζει, αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε διεθνή κόμβο ενέργειας και ασφάλειας για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη. Γίνεται σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και σημαντική πύλη ενέργειας συμβάλλοντας στην ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια, ακολουθώντας πιστά τον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Ζαμπούκης και τόνισε, πως «με την ολοκλήρωση κατασκευής και την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, η Αλεξανδρούπολη που θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθεί, αποκτά πλέον κυρίαρχο ρόλο στη μεταλιγνιτική εποχή και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά της για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας».

 Χρήστος Μέτιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Μέτιος είπε, πως η νέα αυτή επένδυση θα συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας, θα τονώσει την τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον γεωπολιτικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Γεώργιος Στάσης πρ Διεθ. Σύμβουλος της ΔΕΗ

«Με την νέα επένδυση στοχεύουμε να βάλουμε ακόμη ένα λιθαράκι στην ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας ως ισχυρού και γιατί όχι εξαγωγικού παραγωγικού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Στάσης, τονίζοντας πως «η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο ΑΠΕ, αλλά και τις τεχνολογίες αποθήκευσης καθώς και το πράσινο υδρογόνο».

Όπως υποστήριξε, «οι ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες αποθήκευσης θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος την επόμενη δεκαετία».

Ιωάννης Παπαδόπουλος Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας   

«Η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά παράλληλα η αναβάθμιση του ρόλου της ενεργειακής διπλωματίας της ευρύτερης περιοχής ,αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες για την ΔΕΠΑ Εμπορίας,» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Ι. Παπαδόπουλος τονίζοντας πως «η χώρα μας έχει καταφέρει μέσα στην ενεργειακή κρίση που στραγγαλίζει την Ευρώπη να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο Φ.Α που διασφαλίζει όχι μόνο την κάλυψη των εγχώριων αναγκών ,αλλά και την εξαγωγή ενέργειας προς τις γειτονικές χώρες».

«Με την νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής η Ελλάδα αποκτά ακόμη ένα κρίσιμο έργο που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη τροφοδοσία με ποιο οικονομική ενέργεια» κατέληξε.

Κωνσταντίνος Ξιφαράς Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αξιοποιεί το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για εμάς τουλάχιστον σηματοδοτεί την εφαρμογή του business plan που έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε από το 2020 με στόχο της μετατροπή της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μία ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με σκοπό τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας στην ηλεκτροπαραγωγή καθώς έχουμε ήδη παρουσία στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της θυγατρικής μας «Φυσικό Αέριο-Ελληνική Εταιρία Ενέργειας», είπε ο κ. Ξιφαράς και τόνισε πως «η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου την οποία εγκαινιάζουμε θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης και θα μπορεί να ενταχθεί σ’ ένα σύστημα μηδενικών ρύπων ενώ παράλληλα όταν καταστούν διαθέσιμες οι απαραίτητες ποσότητες υδρογόνου θα λειτουργεί με μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου».

«Η μονάδα στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού που θα επιτρέψει την κάλυψη ενός ευρύτερου φάσματος δραστηριοτήτων και τη διασφάλιση του ενεργειακού μετασχηματισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές εντός και εκτός συνόρων» κατέληξε.

Χρήστος Κοπελούζος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου 

«Ο Όμιλός μας πάντα οραματίζεται και υλοποιεί μεγάλα έργα που στηρίζουν την εθνική οικονομία και αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Πρόκειται για υποδομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και την ίδια ώρα σχεδιάζουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Επενδύσεις, που διευκολύνουν το δρόμο της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια τόσο στη χώρα μας όσο και στα γειτονικά βαλκανικά κράτη και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ορίζοντας ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων για όλους μας», είπε ο κ. Κοπελούζος και πρόσθεσε:

«Σήμερα καλωσορίζουμε ένα ακόμη έργο που αγκαλιάστηκε από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Ένα έργο που αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα θωρακίζεται η ίδια αποκτώντας ενεργειακή επάρκεια και ταυτόχρονα δημιουργείται ένας νέο ενεργειακός πυλώνας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Αναφερόμενος γιατί επιλέχθηκε η Αλεξανδρούπολη ο κ. Κοπελούζος είπε: «Ως Όμιλος επιλέξαμε τη θέση της Ελλάδας, εδώ στην Αλεξανδρούπολη, εξάλλου εδώ και χρόνια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου αναγνωρίζοντας τη σπουδαία γεωστρατηγική της θέση και δημιουργώντας υποδομές, που μαζί με άλλα έργα, που υλοποιούνται στην περιοχή όπως το FSRU δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομικής και πολλές νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ