Κοινωνία

Βραζιλία: Βόμβες φύτεψαν στην πρωτεύουσα ακροδεξιοί υποστηρικτές του Μπολσονάρο

Ακροδεξιοί θύλακες στη Βραζιλία προσπάθησαν να τινάξουν στον αέρα την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα

Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε έναν άνδρα, οπαδό του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου Μπολσονάρο, που προσπάθησε να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό για να «σπείρει το χάος» πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Λούλα την 1η Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο άνδρας είχε τοποθετήσει τη βόμβα σε ένα φορτηγό με καύσιμα κοντά στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια, αλλά δεν κατάφερε να εκραγεί, δήλωσε η αστυνομία.

Ο ύποπτος είπε στους αστυνομικούς ότι είχε καταστρώσει το σχέδιο με άλλους υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για να εντοπίσει τους πιθανούς συνεργάτες του.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Μπραζίλια, Robson Cândido, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα είχε πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετήσει σε ένα φορτηγό με καύσιμα που ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο της πόλης, αλλά δεν είχε εκραγεί.

Οπλοστάσιο στο σπίτι του υπόπτου

Ο μηχανισμός εντοπίστηκε από τον οδηγό του φορτηγού, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον ύποπτο σε ένα διαμέρισμα, όπου βρέθηκε και οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον κ. Cândido.

Ο διορισμένος υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, Flávio Dino, δήλωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας για την ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου θα «επανεκτιμηθούν και θα ενισχυθούν» μετά το περιστατικό. «Η δημοκρατία νίκησε και θα νικήσει», έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος στις εκλογές και την παράδοση της εξουσίας.

Ο 54χρονος ύποπτος είπε στους ερευνητές ότι είχε έρθει στη Μπραζίλια στις 12 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις έξω από το αρχηγείο του στρατού, όπου εδώ και εβδομάδες ακροδεξιοί υποστηρικτές του Μπολσονάρο συγκεντρώνονται εδώ και εβδομάδες, απαιτώντας ουσιαστικά πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου Λούλα με την επέμβαση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας.

Τα «επιχειρήματά» τους είναι παρόμοια με αυτά του Ντόναλντ Τραμπ που μετά την ήττα του στις αμερικανικές εκλογές ισχυριζόταν ότι υπήρξε νοθεία.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο είχε επανειλημμένα σπείρει αμφιβολίες για το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας κατά την προεκλογική περίοδο, τροφοδοτώντας έτσι τη δυσπιστία των υποστηρικτών του για το αποτέλεσμα.

Χάος για να επέμβει ο στρατός

Οι ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι από το εκλογοδικείο της Βραζιλίας και η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος από το κόμμα του απορρίφθηκε επίσης, αλλά πολλοί από τους υποστηρικτές του επιμένουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος τους είπε ότι ο ίδιος και άλλοι διαδηλωτές έξω από το αρχηγείο του στρατού είχαν αποφασίσει «να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων» για να αποτρέψουν «την επικράτηση του κομμουνισμού στη Βραζιλία».

Σχεδίαζαν να πυροδοτήσουν μια σειρά από βόμβες σε όλη την πρωτεύουσα για να αναγκάσουν τον στρατό να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την ελπίδα να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της τελετής ορκωμοσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...