Κοινωνία

Αρκαλοχώρι: “Ένας τέτοιος σεισμός συμβαίνει κάθε πέντε αιώνες” – Ασφαλείς οι κάτοικοι και η περιοχή λένε οι επιστήμονες

Ένα χρόνο μετά τον φονικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου, οι επιστήμονες καθησυχάζουν τους κατοίκους, τονίζοντας πως η περιοχή είναι ασφαλής για να «ξαναχτίσουν» τις ζωές τους.

“Ένας τέτοιος σεισμός γίνεται κάθε πέντε ή έξι αιώνες στο Αρκαλοχώρι”, ανέφερε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Φίλιππος Βαλλιανάτος, Καθηγητής Γεωφυσικής-Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΕΚΠΑ και Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως εξήγησε, ο Riccardo Caputo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα, στην Ιταλία, είχε μελετήσει τα ρήγματα στην περιοχή πριν από δέκα χρόνια και διαπίστσε ότι τέτοιας σημασίας φαινόμενο έχει μια περίοδο επανάληψης πέντε αιώνες. «Δηλαδή ένας τέτοιος σεισμός γίνεται μία φορά κάθε πέντε ή έξι αιώνες.

Αυτό δεν αποδεικνύεται με παλαιοσεισμολογικές παρατηρήσεις, δηλαδή με τα ίχνη που έχουν αφήσει οι σεισμοί στο υπέδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλλιανάτος. Και συνέχισε: «Για να εστιάσουμε στο σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Μετά από πεντακόσια χρόνια μπορεί οι επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουν ένα αντίστοιχο πρόβλημα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης