Κοινωνία

Ενεργειακή κρίση: O Σολτς εξασφάλισε φορτίο LNG κατά την επίσκεψή του στις Χώρες του Κόλπου

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς φύτεψε χθες (25/9) ένα δέντρο σε πάρκο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως ένδειξη οικολογικής ευαισθησίας κατά τη διάρκεια μιας διήμερης επίσκεψης στην περιοχή του Κόλπου που επικεντρώθηκε κυρίως στην εξασφάλιση νέων προμηθειών ορυκτών καυσίμων και στη δημιουργία μίας νέας «ενεργειακής συμμαχίας» κατά της Ρωσίας.

Η Γερμανία προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, αποφεύγοντας παράλληλα τις ελλείψεις καυσίμων κατά τους χειμερινούς μήνες. Για να γίνει αυτό, η γερμανική κυβέρνηση αναζήτησε νέους προμηθευτές φυσικού αερίου, ενώ εγκατέστησε επίσης τερματικούς σταθμούς για να φέρει το καύσιμο στη χώρα με πλοίο.

Αφού επισκέφθηκε το πάρκο Jubail Mangrove στο Άμπου Ντάμπι, ο Σολτς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν για να υπογράψει συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας και να συζητήσει τη φιλοξενία από τη χώρα των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας RWE ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα λάβει φέτος μια πρώτη αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι. Σε μια ξεχωριστή συμφωνία, η RWE θα συνεργαστεί με τη Masdar που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να διερευνήσει περαιτέρω έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, δήλωσε η εταιρεία.

Από το Άμπου Ντάμπι, ο Σολτς πέταξε στο Κατάρ για να συναντήσει τον εμίρη, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, και να συζητήσει διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα όπως οι εντάσεις με το Ιράν και η επικείμενη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου από τη χώρα του Κόλπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ντόχα, ο Σολτς αναγνώρισε ότι υπήρξε πρόοδος στη βελτίωση των συνθηκών για τους ξένους εργάτες που συμμετείχαν στην κατασκευή των χώρων για το τουρνουά, αλλά δεν ξεκαθάρισε εάν θα παρευρεθεί ο ίδιος σε κάποιον από τους αγώνες.

Ο πρώτος σταθμός του Γερμανού ηγέτη το Σάββατο ήταν η Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τη συνάντηση λόγω της φερόμενης συμμετοχής του πρίγκιπα Μοχάμεντ στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Σολτς είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι είχε συζητήσει «όλα τα ζητήματα γύρω από τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα» με τον πρίγκιπα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Γερμανοί αξιωματούχοι σημείωσαν πριν από το ταξίδι ότι ο Σολτς είναι ένας από τους πολλούς δυτικούς ηγέτες που συναντήθηκαν με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Όλες οι ενεργειακές συμφωνίες ξεκαθάρισαν, θα λαμβάνουν υπόψη τα σχέδια της χώρας να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045, απαιτώντας μια στροφή από το φυσικό αέριο στο υδρογόνο που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες. Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει τεράστιες περιοχές κατάλληλες για φθηνή παραγωγή ηλιακής ενέργειας, θεωρείται ως ένας ιδιαίτερα κατάλληλος προμηθευτής υδρογόνου, είπαν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...