Κοινωνία

Aναδάσωση στο Τατόι: Αποκατάσταση βλάστησης στην οδό Ερυθραίας

Ολοκληρώθηκαν τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης της παρόδιας βλάστησης στη δυτική πλευρά της οδού Ερυθραίας, έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βαρυμπόμπη, το κτήμα Τατοΐου και τον Δήμο Διονύσου, καταστρέφοντας 67.470 στρέμματα δασικής έκτασης, σύμφωνα με την ερτ.

Η πρωτοβουλία έχει στόχο την αναγέννηση 77.000 τ.μ. δάσους μέσω της φύτευσης συνολικά 1.081 δέντρων και 9.873 μεγάλων θάμνων, καθώς και στην εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος, όπως ανακοίνωσε το TATOΪ Club. Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι η συντόμευση του χρόνου αποκατάστασης του φυσικού κάλλους στον άξονα πρόσβασης στην περιοχή και η δημιουργία αποτελεσματικής αντιπυρικής ζώνης προστασίας του αστικού περιβάλλοντος, δυτικά της οδού Ερυθραίας.

Από τις 28 Μαρτίου που ξεκίνησε το έργο έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η φύτευση 1.081 δέντρων και 6.125 θάμνων. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, οι υπόλοιποι 3.748 μεγάλοι θάμνοι θα φυτευτούν τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρωτοβουλία αυτή εντάχθηκε στις διαδικασίες παροχής δωρεάς από ιδιώτες που θεσπίστηκε από την Πολιτεία και στην οποία συμμετείχαν τα μέλη και οι εργαζόμενοι του ΤΑΤΟΪ Club με δωρεά 1.000.000€.

Αφού η πρόταση εγκρίθηκε από την Πολιτεία, μια πολυμελής διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη βραβευμένη διεθνώς αρχιτέκτονα τοπίου, Έλλη Παγκάλου, πραγματοποίησε εκτενή μελέτη για την χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής και τις σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές αναδάσωσης, ώστε να επιλεχθούν τα κατάλληλα φυτικά είδη, που όχι μόνο θα ξαναδώσουν ζωή στο δάσος, αλλά θα το προστατεύσουν και σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Μεταξύ άλλων, έχουν χρησιμοποιηθεί πλατύφυλλα αυτοφυή είδη, που θα ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα και τη στρατηγική ελέγχου πυρκαγιών, και θα συμβάλλουν παράλληλα στην
περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιοποιήθηκαν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι αναδάσωσης, υπό την καθοδήγηση του Δασαρχείου και της Πολιτείας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας του ΤΑΤΟΪ Club, T∙ACT, και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αχαρνών και του Δήμου Διονύσου, στην περιοχή του Κτήματος Τατοΐου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ