Κοινωνία

Ν. Σκαμπαρδώνη για ενδοοικογενειακή βία: Απαιτείται ένα οργανωμένο σχέδιο εξόδου για τις γυναίκες που ζουν σε τοξικό περιβάλλον

Kαμπανάκι κινδύνου χτυπά στην ελληνική κοινωνία για τα αυξημένα περιστατικά έμφυλης βίαςκαι τις 13 γυναικοκτονίες από την αρχή του έτους. Με αφορμή την υπόθεση της 26χρονης στο Βόλο που έκανε έκκληση για βοήθεια, η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σκαμπαρδώνη μίλησε στην ΕΡΤ για το τι απαιτείται για να προληφθούν αυτά τα θλιβερά περιστατικά.«Χρειάζεται συνεργασία και της αστυνομίας αλλά και της Δικαιοσύνης για να μπορέσουν οι γυναίκες αυτές να προφυλαχθούν και να προφυλάξουν και τα παιδιά τους. Να νιώσουν ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρειάζεται να νιώσουν ασφάλεια

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» η κ. Σκαμπαρδώνη αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία ενός παιδιού να ζει σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον και να γίνεται μάρτυρας λεκτικών και σωματικών επιθέσεων του ενός γονέα προς τον άλλο.

«Τα παιδιά φέρουν ένα ψυχικό τραύμα, το οποίο θα το φέρουν στην πορεία της ζωής τους. Οι δομές χρειάζεται να προφυλάξουν αυτές τις γυναίκες και να παρέχουν αυτή τη βοήθεια για να γίνει κάτι οργανωμένο» επισήμανε η ψυχολόγος.

Αναφερόμενη για τον αυξημένο αριθμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στο ότι «οι γυναίκες έχουν αρχίσει και μιλάνε πια και καταγγέλλουν. Υπάρχουν γραφεία καταγγελιών στην αστυνομία».

Σύμφωνα με την ειδικό ψυχικής υγείας «απαιτείται είναι ένα οργανωμένο σχέδιο, ένα “exit plan”, δηλαδή «πλάνο εξόδου», για να μπορέσουν οι γυναίκες να αποδεσμευτούν από αυτό το τοξικό περιβάλλον» καταλήγοντας ότι «τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον βίας είναι εν δυνάμει θύτες και θύματα στην πορεία της ζωής τους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ