Κοινωνία

Σάμος-Πτώση ελικοπτέρου: Θλίψη για τον Έλληνα και τον Ρουμάνο που πέθαναν-Μυστήριο γύρω από τα αίτια

Μυστήριο εξακολουθεί να υπάρχει για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο από τους τέσσερις επιβάτες του ελικοπτέρου Mi-8 που έπεσε στο νερό ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς στη Σάμο το απόγευμα της Τετάρτης.

Από την πτώση του ελικοπτέρου έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού, ο 49χρονος Έλληνας μεταφραστής, καθώς το ελικόπτερο είχε πλήρωμα από αλλοδαπούς στο πλαίσιο της υπενοικίασης πτητικών μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, και ο 55χρονος Ρουμάνος συγκυβερνήτης.

Χρονικά πρώτος διασώθηκε ο 55χρονος μηχανικός τον οποίο διέσωσε το πλοίο Α/Κ “ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ” και ο οποίος ήταν αυτός που ενημέρωσε ότι στο ελικόπτερο που κατέπεσε επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα.

Ακολούθησε ο εντοπισμός των δύο νεκρών επιβατών του ελικοπτέρου, του 49χρονου Έλληνα και του 55χρονου Ρουμάνου, τις σορούς των οποίων περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταίος, λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης, εντοπίστηκε ζωντανός σε ακτή από στρατιώτες που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του ο 50χρονος πιλότος του ελικοπτέρου.

Σάμος: Γιατί έπεσε το ελικόπτερο

Ο Μολδαβός πιλότος φέρεται να είπε σε όσους συνομίλησαν μαζί τουστο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε μετά τον εντοπισμό του σε παραλία περίπου στις 10 το βράδυ της Τετάρτης, πως το δυστύχημα με την πτώση σημειώθηκε όταν την ώρα που κατέβηκαν για να πάρουν νερό μια ριπή αέρα χτύπησε το ελικόπτερο και το έφερε τούμπα.

Περίπου την ίδια εικόνα μεταφέρουν πηγές που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος σύμφωνα με τις οποίες το δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της υδροληψίας όταν ο υψηλός κυματισμός που επικρατούσε στην περιοχή οδήγησε σε μεγάλη και απότομη εισροή υδάτων στον πυροσβεστικό κάδο που προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς στο ελικόπτερο.

Ο συνδυασμός της εξέλιξης αυτής με τους βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 7 μποφόρ είχε ως αποτέλεσμα το βάρος του κάδου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να «ρουφήξει» ελικόπτερο στη θάλασσα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το δυστύχημα με την πτώση του ελικοπτέρου στη Σάμο

Ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Σάμου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου, για πτώση ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή δυτικά ν. Σάμου.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. εφαρμόστηκε άμεσα το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν έρευνες προς εντοπισμό του αεροσκάφους και των επιβαινόντων του από τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) σκάφη δύναμης Ελληνικού Στρατού, ιδιωτικά σκάφη, δύο (02) ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ομάδα αυτοδυτών Σάμου και ομάδα ΕΟΔ Σάμου.

Αρχικά, εντοπίστηκε έχοντας τις αισθήσεις του, ο πρώτος 55χρονος αλλοδαπός επιβαίνοντας του ελικοπτέρου από το Α/Κ “ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ” Ν.Σ.761, ο οποίος αφού μεταφέρθηκε στην ξηρά, διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, καλά στην υγεία του. Ο εν λόγω άνδρας δήλωσε ότι στο ανωτέρω ελικόπτερο επέβαιναν συνολικά τέσσερα (04) άτομα.

Στη συνέχεια, εντοπίσθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους, από Ε/Π Π.Α., δύο (02) έτεροι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, ένας 49χρονος ημεδαπός και ένας 55χρονος αλλοδαπός, οι οποίοι περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και το Τ/Χ “ALBATROS”, σημαίας Σουηδίας και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Τέλος, εντοπίστηκε έχοντας τις αισθήσεις του, ο τέταρτος 50χρονος αλλοδαπός επιβαίνοντας του ελικοπτέρου στη ξηρά από χερσαίο κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, καλά στην υγεία του.

Προανάκριση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...