Κοινωνία

«Ιβηρική εξαίρεση» : Η πρόταση Ισπανίας -Πορτογαλίας για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τελικά την “ιβηρική εξαίρεση” που πρότειναν η Ισπανία και η Πορτογαλία για τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το μέτρο θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να θέσουν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά.

Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα θα μπορέσουν έτσι να «σπάσουν» την ομοιομορφία της ενιαίας αγοράς – με βάση το χαμηλό επίπεδο ενεργειακής τους σύνδεσης με την υπόλοιπη ΕΕ – και να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά, έτσι ώστε αυτό να επηρεάσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν εκτιμά ότι το μέτρο, που θα είναι σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, θα έχει συνολικό κόστος 8,4 δισ.ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 δισ. εκατ. θα αντιστοιχούν στην Ισπανία και τα 2,1 δισ. εκατ. στην Πορτογαλία. Με αυτόν τον τρόπο, οι Βρυξέλλες δίνουν την έγκρισή τους στον μηχανισμό, μετά από δυόμιση μήνες αφότου Σάντσεθ, και Κόστα, πέτυχαν στην σύνοδο κορυφής ότι οι υπόλοιποι ηγέτες αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Ιβηρικής Χερσονήσου για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα είναι 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τους πρώτους έξι μήνες, το οποίο στη συνέχεια θα αυξηθεί σταδιακά, έως ότου φτάσει τα 50 ευρώ κατά μέσο όρο στους 12 μήνες που θα είναι σε ισχύ.

«Το προσωρινό μέτρο που εγκρίνουμε σήμερα θα επιτρέψει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να μειώσουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές που έχουν πληγεί σοβαρά από την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, η οποία πρόσθεσε ότι με τον καιρό «θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Το ανώτατο όριο φυσικού αερίου που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες θα αρχίσει να εφαρμόζεται στη δημοπρασία την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ