Κοινωνία

ΕΛ.ΑΣ: «Γέφυρα» με 200 ποινικούς και τον Βασίλη Παλαιοκώστα

Ο έλεγχος των «πηγαινέλα» περίπου 200 αλβανών και ορισμένων ελλήνων ποινικών, οι οποίοι έπειτα από εγκληματικές επιθέσεις ή άλλες παράνομες ενέργειες στη χώρα μας επιχειρούν να… εξαϋλώσουν τα ίχνη τους περνώντας την ελληνοαλβανική μεθόριο, αποτελεί ένα από τα κύρια ενδιαφέροντα των διαδοχικών συναντήσεων του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου με υπηρεσιακούς παράγοντες και αξιωματούχους των Τιράνων.

Στόχος των συνεννοήσεων είναι να σταματήσει να αποτελεί η γειτονική χώρα κρησφύγετο και ορμητήριο κακοποιών που λυμαίνονται περιοχές της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι την – για πολλά χρόνια – αναιμική διακρατική συνεργασία σε θέματα ασφαλείας.

Μάλιστα, ανάμεσα στα βασικά ζητήματα που απασχολούν την ΕΛ.ΑΣ. είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο στην Αλβανία να κρύβεται και ο καταζητούμενος από το 2009 Βασίλης Παλαιοκώστας, για τον οποίο υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες την τελευταία δεκαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, με τη δημιουργία στην Κακαβιά ελεγκτικού κέντρου που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση με τη συμμετοχή περίπου 15 ελλήνων και αλβανών αξιωματικών επιδιώκεται η ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών για τα φορτία ναρκωτικών (κυρίως χασίς) και όπλων που διακινούνται στη μαύρη αγορά. Για να υπάρχει καλύτερη προσέγγιση και συνεργασία με στελέχη της αλβανικής αστυνομίας, δε, η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει την εκπαίδευση – σε πρώτο χρόνο – 20 εξ αυτών στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών.

Η συνάντηση του Λευτέρη Οικονόμου με τον αλβανό ομόλογό του, Αντι Μαχίλα, προ πέντε ημερών στα Ιωάννινα ήρθε σε συνέχεια της αντίστοιχης που πραγματοποίησε νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Μπλέντι Κούτσι, επίσης επί ελληνικού εδάφους. «Υπάρχει η κοινή βούληση για τη διασυνοριακή συνεργασία 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο, ενεργή.

Ετσι θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει ανταλλαγή των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και να αναπτύσσονται και οι αναγκαίες επιχειρησιακές δράσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες δυνατότητες

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας ο ίδιος σημείωσε: «Στηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και νιώθουμε φίλοι και σύμμαχοι μέσα στο ΝΑΤΟ. Στέλνουμε σήμερα από εδώ ισχυρό μήνυμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας αλλά και ηχηρό μήνυμα προς τις εγκληματικές οργανώσεις πως είναι σταθερή η βούλησή μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να είμαστε κάθε μέρα και πιο αποτελεσματικοί απέναντί τους».

Οπως ανέφεραν στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «ενδεικτικό της καλής βούλησης των αλβανικών αρχών είναι ότι πρόσφατα υπήρξε παράδοση δύο ατόμων που ενεπλάκησαν σε αιματηρή ληστεία στα ΕΛΤΑ και στη δολοφονία του φιλάθλου του Αρη στη Θεσσαλονίκη, παρότι δεν υπάρχει σχετική δικαστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες. Αν ακολουθούνταν η τυπική οδός, οι ενέργειες αυτές θα αργούσαν ιδιαίτερα.

Ακόμα, μας ενδιαφέρει να διακοπεί η επικοινωνία μεταξύ ελλήνων και αλβανών «νονών» που αφορά, μεταξύ άλλων, τη διεκπεραίωση συμβολαίων θανάτου στη χώρα μας και την εν συνεχεία εξαφάνιση των δραστών στη γείτονα, η οποία για πολλά χρόνια αποτελούσε «άβατο» και ανεξέλεγκτη περιοχή, με τους κακοποιούς να νιώθουν ότι απολαμβάνουν το… ακαταδίωκτο. Αλλωστε, τα στελέχη της αλβανικής αστυνομίας προτού επιχειρηθεί να υπάρξει αυτή η νέα γέφυρα συνεργασίας συχνά κώφευαν στα αιτήματα των ελληνικών αρχών».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...