Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

"Χείμαρρος" η πρώτη γυναίκα στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. για τον Έβρο & το μεταναστευτικό: “Με το δίκιο του ο κόσμος φοβάται και δεν έχει εμπιστοσύνη“

Η Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη – ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση στο μεταναστευτικό ζήτημα – ήταν καλεσμένη σήμερα το πρωί στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο με αφορμή την επέκταση του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. στο Φυλάκιο και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις εργασίες στις δομές.

Η κ. Τσιριγώτη είναι η πρώτη γυναίκα στρατηγός στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας, διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων στα πιο κρίσιμα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης.

Διακρίθηκε με τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό, εγκαθίδρυσε το μηχανισμό καταγραφής ταυτοποίησης, θεμελίωσε το μηχανισμό αυτοματοποιημένης αναζήτησης στις βάσεις δεδομένων, ηγήθηκε το χειρισμό κρίσιμων θεμάτων, με πανθομολογούμενη επιτυχία όλα τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ άλλων τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, στα νησιά του Αιγαίου και στην Ειδομένη.

Σχετικά με το ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία του Έβρου του τελευταίους 14 μήνες, η κ. Τσιριγώτη δήλωσε πως βλέπει δύσκολες μέρες να έρχονται, καθώς υπάρχει ένα οξύμωρο στις πολιτικές ανακοινώσεις. “Δεν μπορεί μέσα σε τόσα στρέμματα γης να επεκταθεί μόνον το ΠΡΟΚΕΚΑ, σίγουρα θα αυξηθούν και οι θέσεις στο ΚΥΤ“, ανέφερε, διότι η προκήρυξη έχει βγει από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και “αυτό είναι που με προβληματίζει εμένα“, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Αν ήταν μόνο για το ΠΡΟΚΕΚΑ, θα γινόταν προκήρυξη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη“, σημείωσε. “Πρέπει να είναι δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μόνιμες δομές, όπως επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, με συγκεκριμένες προδιαγραφές“, εκτίμησε. Υπενθύμισε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) ως ανώτατης αρχής για θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής που δεν επιτρέπει δομές στην περιοχή της Θράκης για λόγους εθνικής ασφάλειας, σημειώνοντας πως “Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα με απρόβλεπτες και ραγδαίες εξελίξεις“… Έχει δημιουργηθεί ένα “επικοινωνιακό αφήγημα“, είπε, ότι “αν κατασκευάσουμε τη δομή θα μειωθούν οι ροές“, εξηγώντας για ποιο λόγο αυτό δεν ισχύει. Με βάση την πολύχρονη εμπειρία της υπό τις ιδιότητές της, υποστήριξε πως “μπορεί να περιορίσουμε τις ροές αυξάνοντας το ανθρώπινο προσωπικό και τα τεχνικά μέσα, αλλά δεν σφραγίζει ο Έβρος“.

“Τα κυκλώματα λειτουργούν“, είπε, “όμως αυτοί που συλλαμβάνονται είναι… η τελευταία άκρη απ’ τα πλοκάμια του χταποδιού“. “Η εύκολη λύση, διότι δεν μπορούν να φτιάξουν πουθενά αλλού ΠΡΟΚΕΚΑ στην ενδοχώρα, είναι να επεκτείνουν τις υπάρχουσες δομές“, υποστήριξε. “Γιατί δεν πάμε να κάνουμε ένα ΠΡΟΚΕΚΑ στην ενδοχώρα; Μπορούμε;“, έθεσε την ερώτηση “ρητορικά”, όπως είπε. Ανέλυσε το θέμα των απελάσεων και των επιστροφών που “δεν γίνονται“, όπως επισήμανε, διερωτώμενη “μέχρι πόσο να τους κρατήσεις στο ΠΡΟΚΕΚΑ;”… “Δεν μπορείς περισσότερο από 18 έως 36 μήνες“, είπε, διότι τα κράτη επιστροφής δεν τους δέχονται, οπότε παραμένουν εδώ. Επανέλαβε πολλές φορές πως “είναι ένα πολυσύνθετο θέμα, δεν είναι έτσι όπως επικοινωνιακά το παρουσιάζουνε“.

“Με το δίκιο του ο κόσμος φοβάται και δεν έχει εμπιστοσύνη“, είπε επίσης, κάνοντας αναφορά στα γεγονότα του Μαρτίου του ’20, στις πολιτικές και κλιματικές εξελίξεις σε κράτη που στο προσεχές μέλλον θα δημιουργήσουν νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Μεταξύ άλλων, περιέγραψε και το ρόλο της Αστυνομίας που “ακολουθεί πολιτικές εντολές“, και συνέστησε ψυχραιμία για να επιτευχθεί ο στόχος των κινητοποιήσεων και να δικαιωθεί η τοπική κοινωνία με τις αντιδράσεις της.

https://www.youtube.com/watch?v=scEd8jS-CME&feature=emb_title

 

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης «Έχουμε πάγια αντίθετη θέση στην δημιουργία δομής» - Η επιστολή στον Κ.Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης εκφράζει και τονίζει την δίκη της αντίθετη άποψη που αφορά  την δημιουργία δομής μεταναστών στην Ορεστιάδα, όπως αναφέρει το e-evros.gr 

Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζεται σύσσωμος ο λαός του Έβρου διαμέσου των πολιτικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών κ.α. φορέων σας έχει διαμηνύσει και επεξηγήσει σε όλους τους τόνους την πλήρη αντίθεση του στην οποιαδήποτε ίδρυση ή επέκταση δομής μεταναστών με επιχειρήματα που δεν μπορούν να αντικρουστούν με κάθε κοινή λογική.

Το Σωματείο μας επί μια δεκαετία δηλώνει και επεξηγεί την πάγια θέση αντίθεσης σε οποιαδήποτε μορφή διαχείρισης και διαμονής μεταναστών στον νευραλγικό χώρο της Θράκης και ειδικά στην οριογραμμή του Έβρου η οποία αποτελεί την πρώτη και κύρια αμυντική, αποτρεπτική γραμμή εισροής παράνομων μεταναστών στα Εθνικά μας σύνορα αλλά και Ευρωπαϊκά σύνορα.

Σύνορα που εσείς ο ίδιος δώσατε την εντολή ισχυρής φύλαξης τους στην εαρινή ενορχηστρωμένη προσπάθειας παραβίασης τους, που εσείς ο ίδιος θωρακίζεται με την κατασκευή σύγχρονων αποτρεπτικών έργων και προσλήψεις προσωπικού και που εσείς ο ίδιος κατά την επίσκεψή σας με την Ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο αναδείξατε παγκοσμίως ένα ζήτημα δεκαετιών.
Στα σύνορα αυτά οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και όλοι οι πολίτες μάχονται καθημερινά ως νέοι ακρίτες στο καθήκον της φύλαξης τους. Ως νέοι ακρίτες αυτού του τόπου σας δηλώνουμε ότι στον Έβρο δεν χωράνε πολιτικές οι οποίες μπορεί να δώσουν διαφορετικά μηνύματα ή να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες οι οποίες θα επιφέρουν αβεβαιότητα στους υπερασπιστές του και στους κατοίκους του.

Για αυτό Κύριε Πρωθυπουργέ, θεωρούμε αναγκαία και άμεση την ανάκληση της απόφασης αναβάθμισης-επέκτασης των δομών ταυτοποίησης και προαναχώρησης του Βόρειου Έβρου έτσι ώστε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο που επιτελούμε και να επανέλθει η ηρεμία καθώς και το αίσθημα ασφάλειας των ακριτών Εβριτών. Εμείς ως ακρίτες δώσαμε τις απαντήσεις μας όταν η Πολιτεία μας χρειάστηκε, τώρα απαιτείται η δική σας βούληση να σταματήσει τη δημιουργία αυτής της δομής που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στο μέλλον".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...