Κοινωνία

Τουρισμός: Οι προκρατήσεις καλά ...κρατούν αλλά ο φόβος για το καλοκαίρι του ’22 είναι πραγματικός

Μέχρι σήμερα τα νέα για τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με τις προκρατήσεις από Γερμανία και Μ. Βρετανία να είναι κάτι περισσότερο από πολύ καλές.

Ωστόσο η επικράτηση της νέας μετάλλαξης Όμικρον και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα δημιουργούν έντονο προβληματισμό στην αγορά και στους παράγοντες του τουρισμού, αφού φοβούνται από την μία την συνέχιση των μέτρων και πέρα από τον χειμώνα, αλλά και την επιλογή των τουριστών για πιο ασφαλείς προορισμούς.

Το ενδεχόμενο αυτό ίσως ήταν στην φαρέτρα επιχειρημάτων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην λήψη της απόφασης, να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα και προς τις άλλες ηλικίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι στιγμής, οι προκρατήσεις κινούνται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να κλάδου να χαμογελούν, αφού υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι το 2022 μπορεί να είναι μία χρονιά, ακόμη καλύτερη από αυτή του 2021.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του 2022 θα κινηθούν στο 80% – 85% αυτών του 2019 φτάνοντας σε απόλυτο αριθμό περίπου στα 15 δισ. Μάλιστα η αύξηση σε σχέση με εφέτος, αν βέβαια επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη θα είναι της τάξεως του 50%.

Σε ό,τι αφορά την χρονιά που οδεύει προς το τέλος της, ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναφέρει, ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού εφέτος ήταν κατά πολύ πιο δυναμική σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες και προορισμούς.

Όπως σημειώνει μάλιστα αφίξεις τουριστών το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου εφέτος, ξεπέρασαν αυτούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα συνολικά όλο το 2020. Εκτός από την Ελλάδα, το παραπάνω επέτυχαν επίσης η Κύπρος και η Ισπανία.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες με τη δυναμικότερη ανάκαμψη του τουρισμού, στο 43% των επιπέδων του 2019 για την Ελλάδα έως και τον Σεπτέμβριο και στο 46% των επιπέδων του 2019 για την Κύπρο έως και τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία για την Ισπανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία δείχνουν ανάκαμψη γύρω στο 30% των επιπέδων του 2019 έως τον Σεπτέμβριο. Στην Ιταλία, οι ξένες αφίξεις έως και τον Αύγουστο έφτασαν στο 30% των επιπέδων του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνική και η κυπριακή αγορά εμφάνισαν ισχυρές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην Ελλάδα, οι αφίξεις από τη Γερμανία κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έφτασαν στο 95% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019, σημειώνει η DBRS. Οι αφίξεις από τη Γαλλία ξεπέρασαν οριακά τα επίπεδα του 2019.

Όμως, η DBRS τονίζει ότι χώρες με υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά, όπως η Ισπανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία, είναι λιγότερο πιθανό να εφαρμόσουν και πάλι αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Η DBRS εκτιμά ότι ο τουριστικός κλάδος θα παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης το 2022, με την επιδημιολογική κατάσταση διεθνώς να παίζει έναν σημαντικό ρόλο.

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει δημιουργήσει ανησυχίες και δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ιός θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον παγκόσμιο τουρισμό, εκτός και εάν επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού διεθνώς», τονίζουν οι αναλυτές.

Η απειλή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη του τουρισμού για το υπόλοιπο του έτους, αν και οι επιπτώσεις μετριάζονται από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τουριστικών ροών είναι από χώρες της Ε.Ε., καταλήγει η DBRS.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ