Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Πόσο μακριά βρισκόμαστε από ένα γενικό λοκντάουν - Νέα μέτρα μέσα στην εβδομάδα για ανεμβολίαστους

Να οδηγήσει την κοινωνία σε «ανοιχτά» Χριστούγεννα με το ισχύον μείγμα μέτρων είναι ο στόχος της κυβέρνησης, ωστόσο, υπό τον υπαρκτό φόβο δυσάρεστων ανατροπών με την είσοδο της χώρας στον χειμώνα, δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις… σε δόσεις – εβδομάδα με την εβδομάδα.

Στην πρωθυπουργική γραμμή ότι η «χώρα δεν ξανακλείνει», από το σύνολο της κυβέρνησης αποκλείουν μετ’ επιτάσεως οριζόντιες, καθολικές απαγορεύσεις καθώς και την επέκταση στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις πέντε στελεχών (Πλεύρης, Βορίδης, Γεωργιάδης, Σκυλακάκης, Οικονόμου) μέσα σε λίγες ώρες προχθές, αλλά σκοπεύουν ουσιαστικά να επιστρατεύσουν κάθε εφεδρεία. Κι αυτό για να μη φτάσουν μπροστά σε ακραία διλήμματα. Για τη διατήρηση της κρίσιμης ισορροπίας μεταξύ ανοιχτής οικονομίας και προστασίας της δημόσιας υγείας, το Μαξίμου έχει το βλέμμα καρφωμένο σε δύο «δεξαμενές», και συγκεκριμένα στη στάση των μη εμβολιασμένων και των πολιτών άνω των 60 ετών για τις επόμενες 30 ημέρες μέχρι την παραμονή των εορτών. 

Και ταυτόχρονα, καταγράφοντας όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, κρατά στο συρτάρι (που όλοι απεύχονται να… ανοίξει) νέες αυστηρότερες κινήσεις. Ανάμεσά τους, το πλήρες μπλόκο στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων, εφόσον συνεχιστεί η διασπορά λυγίζοντας τις αντοχές του ΕΣΥ.

Οσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξόρκιζε προ ημερών το πρόσφατο μοντέλο Αυστρίας, η οποία τελικά κατέβασε τα «γενικά ρολά», επαναφέροντας στην Ευρώπη τα lockdown, τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με πληροφορίες, και έχουν συζητηθεί και παραμένουν στο τραπέζι.

Υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας «αλλά αντέχει», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συζήτηση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες χθες, σημειώνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει απάντηση για το τι ακολουθεί «άμα γίνει Αρμαγεδδών και πώς ορίζεται ο Αρμαγεδδών». Κατά τον Γιάννη Οικονόμου, «δεν φεύγουμε από τη στρατηγική μας».

Η καταγραφή 7.000-8.000 θετικών κρουσμάτων ημερησίως συνεχίζεται σταθερά για τρίτη εβδομάδα, διατηρώντας υψηλά τη δυναμική του κύματος. Η οριακή σταθεροποίηση που διαπιστώνουν τα τελευταία 24ωρα οι επιστήμονες δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία, αλλά τους κρατούν σε στάση αναμονής και για την υποχώρηση της επιδημίας. Δεκάδες Περιφερειακές ενότητες με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων περιέχονται στη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Αττική κατέκτησε αρνητική πρωτιά με 2.114 κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους θανάτους που καταγράφονται στο θλιβερό βάθρο βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη θέση η βόρεια Ελλάδα, ακολουθεί η Θεσσαλία και μετά η Αττική. Συνολικά, από τους περίπου 16.750 νεκρούς που έχουν καταγραφεί στα νοσοκομεία καθόλη την επιδημία – διότι μερικές εκατοντάδες κατέληξαν κατ' οίκον- οι περισσότεροι δηλώθηκαν από τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας (ποσοστό 41%). Περί τους 5.780 έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής και άλλοι 3.515 στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας. Περίπου 400 νεκροί είναι το τίμημα της Κρήτης στην επιδημία κορονοϊού.

Στα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι καθημερινά πάνω από 400, με την πλειονότητα των ασθενών να είναι ανεμβολίαστοι. Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μέχρι και χθες το βράδυ στα νοσοκομεία είχαν σπεύσει τουλάχιστον 550 ασθενείς με λοίμωξη covid. Οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.500, με τους 1.005 να είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης. Η κατάσταση θεωρείται δύσκολα διαχειρίσιμη πια στη βόρεια Ελλάδα, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 1.600 ασθενείς. Τουλάχιστον 50 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της Μακεδονίας εκτός των ΜΕΘ, με τους υγειονομικούς να δίνουν μάχη να τους φροντίσουν στις ίδιες συνθήκες παρότι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί εκτάκτως.

Οι επιστήμονες

Παρότι το lockdown είναι σενάριο που ξορκίζει και η επιστημονική κοινότητα, χαρακτηρίζοντάς το ως μέτρο ύστατης ανάγκης με αμφίβολα αποτελέσματα, κρατά στάση αναμονής και προειδοποιεί ότι οι ανατροπές με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η μετάλλαξη Δέλτα δεν αφήνουν χώρο για βεβαιότητες. Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να αποδειχτεί εάν θα «κλειδώσει» η σταθεροποίηση της επιδημικής καμπύλης, έστω και σε υψηλά επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, ξεδιπλώνονται το καλό και το κακό σενάριο, με επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους να αγωνιούν για το ποιο θα επικρατήσει. Το θετικό είναι στις αρχές Δεκεμβρίου να διαφανεί σταδιακή αποκλιμάκωση, ενώ η άσχημη εξέλιξη είναι να καταγραφεί εκτόνωση του κύματος στα τέλη Δεκεμβρίου. «Ακόμη και στο καλό σενάριο η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ θα καθυστερήσει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Αρα θα δούμε μέσα στα Χριστούγεννα την καμπύλη των διασωληνώσεων και των θανάτων να επιπεδώνεται», διευκρινίζει ο καθηγητής.

Οι εκτιμήσεις αυτές μεταφράζονται σε τριψήφιο αριθμό καθημερινών απωλειών, με τον ίδιο να περιγράφει μια «βαριά» καθημερινότητα. «Χωρίς το εμβόλιο όμως», όπως τονίζει, «θα μετρούσαμε 200-300 νεκρούς ανά 24ωρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται νέα μέτρα μέσα στην εβδομάδα για ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, στο τραπέζι του Μαξίμου υπάρχουν νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα, με όσα μετέφερε ο κυβερνητικός συντάκτης του MEGA, Γιάννης Χρηστάκος, τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Rapid test στα σουπερμάρκετ
  • Click away για ανεμβολίαστους
  • Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)
  • Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία

Κοινωνία δύο ταχυτήτων

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, οδεύουμε σε μια καθημερινότητα δύο ταχυτήτων, ούτως ώστε να «σωθούν» τα Χριστούγεννα.

Ουσιαστικά, εφόσον τα νέα αυτά μέτρα πάρουν σάρκα και οστά οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν παντού, ενώ οι ανεμβολίαστοι πουθενά, χωρίς τουλάχιστον ένα rapid test.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση υπάρχει πάντα το ζήτημα του πολιτικού κόστους.

«Η κυβέρνηση δε θέλει σε καμία περίπτωση να πάρει άλλα μέτρα, επιθυμεί να το ‘πάει’ πιο ήπια, υπό την προϋπόθεση να μειωθεί η διασπορά. Δεν υπάρχει εισήγηση για lockdown, γιατί το ζήτημα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους» τόνισε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ