Υγεία

ΕΜΑ-Κορονοϊός: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η απόφαση για την έγκριση του χαπιού της Merck

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενδέχεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν θα εγκρίνει το χάπι της Merck για τον κορονοϊό.

«Ο ΕΜΑ θα αξιολογήσει τα οφέλη και τους κινδύνους του Lagevrio [ένα άλλο όνομα της ουσίας μολνουπιραβίρη που περιέχει το φάρμακο] σε μειωμένο χρόνο και ίσως εκδώσει την εκτίμησή του μέσα σε εβδομάδες αν τα δεδομένα που έχουν υποβληθεί είναι επαρκή και ολοκληρωμένα» αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Την Παρασκευή, ο ΕΜΑ εξέδωσε συμβουλές που επιτρέπουν στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν από μόνες τους αν θα χρησιμοποιήσουν το φάρμακο της Merck για έκτακτη χρήση, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό.

Παράλληλα, ο Οργανισμός σκέπτεται να δώσει έγκριση για έκτακτη χρήση και για το χάπι της Pfizer.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε σήμερα ότι μπορεί να κινηθεί τόσο γρήγορα καθώς έχει ήδη επεξεργαστεί σημαντικό μέρος από τα δεδομένα για το φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών ερευνών και μελετών σε ζώων, καθώς και δεδομένα από την παραγωγή, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ αξιολόγησε επίσης δεδομένα από ολοκληρωμένες και τρέχουσες κλινικές δοκιμές. Πάντως, συστάθηκε να μη χρησιμοποιείται το χάπι της Merck από εγκυμονούσες ή γυναίκες που επιθυμούν άμεσα να μείνουν έγκυες.

«Αν ο ΕΜΑ καταλήξει ότι τα οφέλη του Lagevrio ξεπερνούν τα ρίσκα στη θεραπεία του κορονοϊού, θα συστήσει να δοθεί άδεια κυκλοφορίας στο εμπόριο» σημειώνεται επίσης.

Τα δύο φάρμακα αντιπροσωπεύουν ένα ενδεχομένως ρηξικέλευθο βήμα στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς υψηλής επικινδυνότητας.

Το χάπι της Merck μειώνει την ικανότητα του κορονοϊού να πολλαπλασιάζεται, καθώς αυξάνει τον αριθμό των μεταλλάξεων στο γενετικό του υλικό (ή RNA).

Το χάπι της Pfizer χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο, καθώς ανήκει σε μια κατηγορία αντιικών που ονομάζονται «αναστολείς πρωτεάσης», οι οποίοι μπλοκάρουν το απαραίτητο ένζυμο για τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ