Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Αλήθεια πιστεύετε πως θα κάνουμε Χριστούγεννα “λέφτεροι”; Οι ενδείξεις από οικονομία και Ευρώπη δεν συμφωνούν

Μπορεί οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων να διαδέχονται η μία την άλλη πως δεν θα υπάρξει άλλο lockdown πλην όμως δεν γίνονται πιστευτές...

Γράψαμε και χθες πως "στολίζει" πρόωρα τους ανεμβολίαστους για τα Χριστούγεννα ο Μητσοτάκης, αλλά είναι σίγουρο πως οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να ανησυχούν;

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει αποδείξει πολλάκις την αλλοπρόσαλλη πολιτική της με την πανδημία.

Μια πολιτική που βασίζεται κατα πολύ στο “τι κάνουν οι άλλοι”...

Οι...άλλοι, λοιπόν, κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον!

Η φίλη και σύμμαχος Γαλλία επί παραδείγματι αντιμετωπίζει εκ νέου σοβαρό πρόβλημα. Ο αριθμός των σχολικών τάξεων που έκλεισαν λόγω της επιδημίας του Covid-19 αυξήθηκε απότομα αυτή την εβδομάδα φτάνοντας τις 4.048, ή το 0,8% των μαθημάτων στη χώρα , ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Ρεκόρ από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. Ο προηγούμενος αριθμός, που χρονολογείται από τις 22 Οκτωβρίου, πριν από τις γιορτές των Αγίων Πάντων, ήταν 1.246 κλειστές τάξεις. Ο Μακρόν βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος μιας και από την μια τον χτυπάει αλύπητα η πανδημία αλλά από την άλη δεν τον “παίρνει” για πολύ αυστηρά μέτρα καθότι πάει για εκλογές.

https://www.youtube.com/watch?v=wkf15U7xBC0

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ “βράζει” η κατάσταση και στην δική μας Παιδεία με επαναλαμβανόμενα περιστατικά νοσούντων μαθητών σε σχολεία ή φροντιστήρια, όπως για παράδειγμα τελευταία στην Ηλιούπολη!

Την ίδια στιγμή η Γερμανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενίσχυε δραστικά τους περιορισμούς υγείας για τους μη εμβολιασμένους, ενώ Lockdown επεβλήθη στη Βαυαρία όπου κλείνουν τα πάντα για 3 εβδομάδες

Για την δε Αυστρία τα γράψαμε και το πρωί, γενικό lockdown που θα εφαρμοστεί από Δευτέρα

Αλλά και στο Βέλγιο επιστροφή στην τηλεργασία και μάσκες παντού για να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της πανδημίας

Η χρήση μάσκας επεκτείνεται παντού και η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, για όσους εργαζόμενους μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας στο Βέλγιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Από την Δευτέρα, οι υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται με τηλεργασία τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και τρεις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό ισχύει τόσον στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. «Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε μαζί», τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός. Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, από την ηλικία των 10 ετών και πάνω, σε όλους τους δημόσιους χώρους: τα μέσα μεταφοράς, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις εκδηλώσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Μέχρι τώρα, στους πολιτιστικούς χώρους οι επισκέπτες μπορούσαν να αφαιρούν τη μάσκα τους, δεδομένου ότι στην είσοδο ελεγχόταν το υγειονομικό πάσο τους.Η χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού θα επεκταθεί σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις, ακόμη και στις χριστουγεννιάτικες αγορές (εφόσον παρίστανται πάνω από 50 άτομα σε κλειστό χώρο και πάνω από 100 σε ανοιχτό), στους πολιτιστικούς χώρους και στα εστιατόρια-μπαρ, ακόμη και εάν φιλοξενούν ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Στην Ολλανδία αναρωτιούνται γιατί αφού οι περισσότεροι Ολλανδοί είναι εμβολιασμένοι, οπότε γιατί αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19;

Ένας χρόνος και εννέα μήνες μετά την κρίση του Covid και ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν δεν ήταν ποτέ χειρότερος στη χώρα. Συνολικά, 23.680 κρούσματα καταγράφηκαν την Πέμπτη, την τέταρτη συνεχή ημέρα με αριθμούς κρουσμάτων ρεκόρ μετά από μια εβδομάδα που έσπασε το ρεκόρ για τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων (110.000) από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό είναι μια αύξηση 44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όλα αυτά σε μια χώρα όπου το 84,7% των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και πολλοί όχι πολύ καιρό πριν.

https://www.youtube.com/watch?v=BqB_7MhjdAA

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Για αρχή, επισημαίνει ο Frits Rosendaal, καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden, αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει άτομα κάτω των 18 ετών. «Μόνο το 72% του συνολικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο», λέει. «Δίνουν τον αριθμό των άνω των 18 ετών, επειδή αυτοί είναι οι άνθρωποι που μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά. Όμως τα παιδιά μπορούν επίσης να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό. Δεν ζουν σε νησιά.» Πράγματι, η μεγαλύτερη αύξηση στα θετικά τεστ την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Και ο Rosendaal λέει ότι τα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών αποτελούν μεγάλο μέρος της εξάπλωσης. 

Επίσης στην Σουηδία για πρώτη φορά υγειονομικό πάσο για ορισμένες εκδηλώσεις..

Συγκεκριμένα η Σουηδία θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά ένα υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων. Η σκανδιναβική χώρα, που είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα, αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει αυτή την απόφαση που επικρίθηκε ευρέως. Οι πολύ νέοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού – η κυβέρνηση αναμένεται ακόμη να επιλέξει ποιο θα είναι το όριο ηλικίας, τα 16 ή τα 18 έτη. Οι εκδηλώσεις που θα εφαρμόζουν το μέτρο θα εξαιρούνται από άλλους περιορισμούς. Η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι υποχρεωτική, εξήγησε η κυβέρνηση. Αλλά ο διοργανωτής μιας εκδήλωσης άνω των 100 ατόμων που δεν θα το εφαρμόσει, θα υποστεί τότε άλλα αυστηρότερα μέτρα.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξαιρούνται επί του παρόντος.

 

Αλλά το κορυφαίο το έκανε το Γιβραλτάρ : Ακυρώνει τα Χριστούγεννα παρόλο που το 100% είναι εμβολιασμένο

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ αποφάσισε να ακυρώσει όλους τους επίσημους εορτασμούς των Χριστουγέννων. Το παρασκήνιο είναι ότι η εξάπλωση της μόλυνσης στη βρετανική επικράτεια είναι ανεξέλεγκτη - παρά το γεγονός ότι όλοι οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι κατά του Covid-19.

Από τον Μάρτιο του 2021, όλοι οι ενήλικες στο Γιβραλτάρ έχουν εμβολιαστεί και αυτό ισχύει και για τους Ισπανούς που εργάζονται στην περιοχή. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση κρούει τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για «εκθετική αύξηση» των ποσοστών μόλυνσης. Τώρα βγαίνει με μια «ισχυρή» έκκληση προς τους κατοίκους να αποφύγουν κάθε μορφής κοινωνικές εκδηλώσεις για τουλάχιστον ένα μήνα, Το Γιβραλτάρ ετοιμάζεται τώρα να εμβολιάσει και παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών και οι ενήλικες καλούνται να λάβουν άλλη δόση το συντομότερο δυνατό.

https://www.youtube.com/watch?v=mF75y67HgaA

 

Διεθνείς αγορές: Οι φόβοι νέου lockdown στην Ευρώπη πλήττουν τις μετοχές

 

Αυτές που δίνουν όμως στίγμα εξελίξεων είναι πάντα οι αγορές, οι οποίες βρέθηκαν σε περιδίνηση ύστερα από την είδηση ότι η Αυστρία θα γίνει η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που επιβάλλει εκ νέου πλήρες lockdown

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι τιμές πετρελαίου και το ευρώ κατέγραψαν πτώση σήμερα καθώς η προοπτική νέου lockdown λόγω της Covid-19 στη Γερμανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης επισκίασε εκ νέου την παγκόσμια οικονομία.

«Ένα ολικό lockdown για τη Γερμανία θα είναι εξαιρετικά κακή είδηση για την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο Λούντοβιτς Κόλιν, διαχειριστής κεφαλαίων στην ελβετική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Vontobel. «Είναι ακριβώς αυτό που είδαμε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο αυτή της χρονιάς σε μέρη του κόσμου όπου το Δέλτα είχε εξαπλωθεί, (η COVID-19) επέστρεψε και επιβραδύνει και πάλι την ανάκαμψη».

Η είδηση τροφοδότησε το ενδιαφέρον για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα, το δολάριο και το γεν.

Ενώ το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5%, το ευρώ υποχώρησε στο 1,1283 δολάριο. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών ομολόγων κατέγραψαν βουτιά 5-6 μονάδων βάσης ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές αντέστρεψαν τα αρχικά τους κέρδη.

Ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση περίπου 0,25%, οι ιταλικές και ισπανικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες άνω του 1%, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν περισσότερο από 3%. Στη συνέχεια οι μετοχές περιόρισαν τις απώλειές τους.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος έγινε αισθητός στις αγορές διεθνώς, με τα futures στη Wall Street να κινούνται πτωτικά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησαν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, παρατείνοντας τις προηγούμενες απώλειες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...