Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Άρχισαν τα όργανα - Νοσηλείες παιδιών και κλείσιμο σχολικών τμημάτων

Η αύξηση των λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη, δεν θα μπορούσε να μην αποτυπωθεί επιδημιολογικά στον παιδικό πληθυσμό, που παραμένει σε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστος και απροστάτευτος από τον κορονοϊό. Διασπορά κρουσμάτων εντοπίστηκε στο 10o Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Συκεών, ενώ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, νοσηλεύονται για πρώτη φορά σε όλη την πανδημία, οκτώ παιδιά.

Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που επισκέφθηκε την Τετάρτη (22/9) τη συμπρωτεύουσα, βρέθηκε το θέμα της περαιτέρω θωράκισης του υγειονομικού συστήματος στη Βόρεια Ελλάδα, σε επίπεδο παιδιατρικής νοσηλείας.

Ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, συνοδευόμενος από Καθηγητές Παιδιατρικής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών και Νοσοκομειακών Μονάδων, με σκοπό την ενίσχυση των παιδιατρικών κλινικών, ενόψει πιθανής μεγάλης ανόδου των νοσηλειών στα παιδιά στη συμπρωτεύουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη, οκτώ παιδιά ηλικίας από 1 έως 15 ετών, νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα του κορονοϊού στην παιδιατρική κλινική του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης.

Ο Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ήταν παρών στις συσκέψεις:

“Συμπληρωματικά με την γενικότερη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον γενικό γραμματέα τον κ. Κωτσιόπουλο, για να δούμε και το θέμα των παιδιών και συγκεκριμένα, το επιχειρησιακό σχέδιο για τα παιδιά,. Σε σχέση με τις νοσηλείες πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί αν δούμε αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά, θα δούμε και αύξηση στις νοσηλείες. Γνωρίζετε, ότι υπάρχει ένα χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα από άλλες περιοχές. Και υπάρχει μια αύξηση τις τελευταίες 10 ημέρες στον γενικό πληθυσμό, και σε νοσηλείες και σε διασωληνώσεις. Θέλουμε να προλάβουμε την άνοδο. Δεν πρέπει να βρεθούμε σε μία κατάσταση, όπως αυτή που ζήσαμε στα προηγούμενα κύματα στη Βόρεια Ελλάδα”, τονίζει ο Καθηγητής, σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Νοσηλεύονται 8 παιδιά με κορονοϊό

Για πρώτη φορά σε 19 μήνες πανδημίας καταγράφεται τόσο μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων παιδιών, σε κλινική της συμπρωτεύουσας.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσα περιστατικά παιδιών με κορονοϊό μέσα στην παιδιατρική μονάδα», τόνισε ο Γιώργος Δόντσιος εκπρόσωπος των εργαζομένων και Προϊστάμενος Ψυχιατρικού τμήματος Παιδιών και Εφήβων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο grtimes.gr.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα 8 παιδιά είναι ηλικίας από 1 έτους έως 15 ετών, ενώ όπως πρόσθεσε, η νόσηση των παιδιών επιφέρει και νόσηση ενηλίκων, καθώς «κάθε παιδί έχει μέσα και τον γονιό του, ο οποίος νοσεί στην ίδια κλινική».

Ο κ. Δόντσιος επισήμανε επίσης, πως άρχισε και πάλι να πιέζεται υπερβολικά το σύστημα Υγείας, με “δύσκολες εφημερίες”, ενώ σε περίπτωση νοσηλείας παιδιών σε ΜΕΘ, υπάρχει σχεδιασμός, όπως είπε. “Ο Θεός να βάλει το χέρι του”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζαούτης: “Αναμένεται αύξηση των νοσηλειών στα παιδιά”

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, αναφέρει στο iatropedia.gr ότι οι παιδιατρικές κλινικές στη Βόρεια Ελλάδα είναι περιορισμένες και χρειάζεται να ενισχυθούν:

“Κάναμε καταγραφή της δυνατότητας των παιδιατρικών κλινικών και αποφασίσαμε να τις ενισχύσουμε, όπου υπάρχει ανάγκη ενίσχυσής τους. Ό, τι χρειαστεί να κάνουμε, θα το κάνουμε, για να προσφέρουμε νοσοκομειακή κάλυψη και με ποιότητα για τα παιδιά”, είπε.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη 23/9 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο εντοπίστηκαν 3.559 λοιμώξεις σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 18 ετών την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα, στο διάστημα 13-19 Σεπτεμβρίου.

Τα κρούσματα σε παιδιά αποτελούν το 24% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα και συγκεκριμένα το 1 στα 4, ενώ εμφανίζονται κατά 14% αυξημένα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

“Είχε ξεκινήσει η αύξηση στα παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία και τώρα με τα νέα δεδομένα βλέπουμε ότι το ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι στα παιδιά. Δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη πόσα παιδιά θα κολλήσουν, ή πόσο μεγάλη θα είναι αύξηση. Αλλά σίγουρα αναμένεται αύξηση και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Και τα παιδιά είναι ο πληθυσμός -τουλάχιστον τα μικρότερα- που δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε”, σημειώνει ο ειδικός.

Θεσσαλονίκη: 23 από τα 43 παιδιά κόλλησαν κορονοϊό σε Δημοτικό Σχολείο στο Δήμο Συκεών

Το πρώτο σχολείο στο οποίο εφαρμόστηκε ο αλγόριθμος για την αναστολή λειτουργίας των μαθημάτων στα 50% +1 θετικά στην Covid παιδιά, είναι το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νάπολης στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για δύο τμήματα (Β2 και Γ2) στα οποία εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας η αναστολή λειτουργίας τους, ως 30 Σεπτεμβρίου στο πρώτο τμήμα και ως 1 Οκτωβρίου στο δεύτερο.

Συγκεκριμένα, στη Β’ τάξη εντοπίστηκαν 11 από τα 20 παιδιά του τμήματος θετικά στον κορονοϊό, ενώ στη Γ’ τάξη, κόλλησαν τα 12 στα 23.

Οι παιδίατροι αναμένουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, τόσο εξαιτίας των πολλών τεστ που πραγματοποιούνται στα σχολεία, όσο και από την αυξημένη κινητικότητα με το άνοιγμα της διά ζώσης εκπαίδευσης.

Αν η αύξηση αυτή μάλιστα λάβει μεγάλες διαστάσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει και αναθεώρηση των επιδημιολογικών πρωτοκόλλων που ισχύουν σήμερα στα σχολεία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ