Κοινωνία

“Οδύσσεια” στα καμένα: Τάζουν βοηθήματα στους πυρόπληκτους όταν χρωστάνε στους σεισμόπληκτους 4-5 μήνες μετά

Από την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν ή θα διευκολυνθεί ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των πληττόμενων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα μέτρα αυτά θα εμπλουτιστούν, θα ενισχυθούν και θα γίνουν ταχύτερα στην εκταμίευσή τους.

Κι εδώ ξεκινάει η “Οδύσσεια”... Πολλοί φοβούνται για την αξιοπιστία της κυβέρνησης ούτως ή άλλως. Για τις στιγμές που οι κάμερες των καναλιών θα στρέψουν αλλού τους φακούς τους και οι πληγέντες θα μείνουν μόνοι τους να παλεύουν με Χίμαιρες.

https://www.youtube.com/watch?v=NgBfaWBh7GM

Κι όλα αυτά επειδή η πρόσφατη αντιμετώπιση των σεισμόπληκτων της Ελασσόνας δίνει στίγμα για το πως οι κυβερνητικοί μηχανισμοί δουλεύουν με τον....αραμπά!

Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους των χωριών Αμούρι και Μεσοχώρι, του Δήμου Ελασσόνας ακόμη και σήμερα, 4-5 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή τους, πολλοί σεισμόπληκτοι κάτοικοι των άνω χωριών δεν έχουν λάβει το επίδομα των 600 ευρώ, το οποίο υποτίθεται ότι θα κάλυπτε τις πρώτες τους ανάγκες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εμείς ξέρουμε τι περιμένει και τους πυρόπληκτους…»

 

Σε ρεπορτάζ του eleftheria.gr αναφέρεται η ζωή στα κοντέινερς... Αναφέρεται πως στα 24 τετραγωνικά ενός οικίσκου στο Δαμάσι, τρία άτομα προσπαθούν να διαχειριστούν μια ανυπόφορη κατάσταση.Η κ. Νίκη και κ. Νίκος Κανής με τον γιο τους Θανάση ένα άτομο ΑμεΑ, τις τελευταίες 11 ημέρες δεν έχουν κλείσει το air condition, που ματαίως προσπαθεί να δροσίσει τον χώρο. Λίγο πιο δίπλα ο πατέρας του Νικόλα, ενός μωρού 9 μηνών, κάνει τα αδύνατα – δυνατά για να τον ξεγελάσει. Μια μικρή βόλτα στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό και ξανά πίσω στο κοντέινερ λόγω καύσωνα. Η τηλεόραση παίζει ολημερίς ειδήσεις γύρω από τη φωτιά. Βλέπουν την αγωνία των πυρόπληκτων και κουνούν το κεφάλι.

«Εμείς ξέρουμε πλέον τι τους περιμένει κι αυτούς» λένε στην «Ελευθερία». Στον οικισμό του Δαμασίου υπάρχουν 250 διαφορετικές ιστορίες. Όσες και οι ψυχές που ταλαιπωρούνται τους τελευταίους πέντε μήνες. Από το μεσημέρι εκείνο της 3ης Μαρτίου. «Πέρασε τόσος καιρός και ακόμη όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν πόσο θα τραβήξει αυτή η ταλαιπωρία τους» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιώργος Τσανάκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξηγεί ότι στον οικισμό υπάρχουν 60 οικογένειες σε κοντέινερ τα οποία όμως δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες τους. Επίσης υπάρχουν άλλα 21 τροχόσπιτα που έχουν εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή κατόπιν επιθυμίας των κατοίκων να είναι κοντά στις περιουσίες τους. Δεκάδες οικογένειες έχουν επιλέξει να φύγουν από το χωριό και να νοικιάσουν σπίτια σε Τύρναβο και Λάρισα, ενώ αρκετές οικογένειες φιλοξενούνται σε συγγενείς στο χωριό ή σε άλλες περιοχές. «Ένα πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε πάρει ακόμη το επίδομα για τις ηλεκτρικές συσκευές που είναι μέχρι 6.000 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά, τη ζημιά και τα μέλη» τονίζει η οικογένεια τού κ. Κανή και όπως προσθέτει ο κ. Τσανάκας αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, μόλις το 1/3 των σεισμόπληκτων στην περιοχή το έχει λάβει.

https://www.youtube.com/watch?v=9PurhKdwpa8

«Αυτό είναι το βασανιστήριο. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια για τίποτα» λένε με παράπονο και αγανάκτηση οι κάτοικοι του οικισμού που βλέπουν το τελευταίο διάστημα να περνάει μόνο ο Μητροπολίτης Ελασσόνας και ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, όπως υπογραμμίζουν.

«Ενώ στην αρχή ερχόταν ο κόσμος, πολιτικοί, τηλεοράσεις, τώρα δεν βλέπεις κανέναν εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις» λένε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...