Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο - Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή της Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου, μετά την άμεση κινητοποίηση ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Όπως ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν γίνει ήδη τέσσερις προσαγωγές υπόπτων, ενώ το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής ερευνά τα αίτια. 

Τελικά, τα 4 άτομα που είχε προσαγάγει η αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τη φωτιά. Πρόκειται για ένα ζαχαροπλάστη και 3 άτομα ηλικίας 19 και 20 ετών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καεί, ή υποστεί ζημιές τουλάχιστον 20 κατοικίες, καθώς και αρκετά αυτοκίνητα. 

Σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς στην περιοχή, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε, ότι το μέτωπο της φωτιάς πέρασε μέσα από τις περιοχές της Σταμάτας, της Ροδόπολης και του Διονύσου, ενώ εστάλησαν δύο sms από το 112 σε κατοίκους για οδηγίες και κατάσταση ετοιμότητας.

«Αυτή τη στιγμή η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση με πολλές ωστόσο ακόμα εστίες», δήλωσε, στην έκταση ενημέρωση ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκίνησε την ενημέρωση λέγοντας ότι η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Νεκροταφείο της Σταμάτας και οι άνεμοι που έπνεαν ήταν 6 με τάση στα 7 μπορόφ.

Η φωτιά ήταν κινούμενη σε οικισμούς και κατοικίες. Εστάλησαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς δύο sms στους κατοίκους για οδηγίες για την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους.

Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι για την κατάσβεση παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Beriev-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Άμεση κινητοποίηση και στοχευόμενη, ήταν η παρέμβασή όλων των δυνάμεων επιχειρησιακών και πολιτικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Διόνυσου- Σταμάτας σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως είπε στην έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός «ήμασταν όλοι εδώ… Ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά που μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.

«Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

Σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Συνεχίζεται η «μάχη» των πυροσβεστών με διάσπαρτες εστίες  σε Ροδόπολη, Διόνυσο και Σταμάτα. Η φωτιά είναι πλέον σε ύφεση, ωστόσο,  οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για  αναζωπυρώσεις.

Πολλές είναι οι διάσπαρτες εστίες που επιχειρούν οι πυροσβέστες αυτή την ώρα με τις δυνάμεις να ενισχύονται. Αυτή την ώρα επιχειρούν 310  πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 Ε/Π και 9 Α/Φ, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχε και το   BERIEV-200. Συνδρομή υπάρχει και από υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες.

Στάχτη έχουν γίνει αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα στην περιοχή της Ροδόπολης. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της περιοχής, Βασίλη Κλεφτάκη, 20 σπίτια έχουν καεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. 

«Υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, είναι μεγάλο το μέτωπο δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά η κατάσταση, είναι λίγο καλύτερη. Μόλις κατασβεστεί η φωτιά θα δούμε τις ζημιές μας. Πρέπει να σβήσει η φωτιά τώρα», υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Ο Βασίλης Κλεφτάκης κάνει λόγο για  εμπρησμό.

Μήνυμα από το 112 στους πολίτες

Μήνυμα του 112 έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σταμάτα.

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

 

ΓΓΠΠ: Κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες

Επείγουσα ειδοποίηση έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.


«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει η ειδοποίηση της ΓΓΠΠ.

https://twitter.com/pn_antilogias/status/1419949661608103936?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1419949661608103936%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1146885%2Fstis-floges-spitia-sti-rodopoli-agonia-sti-stamata%2F

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι που φτάνουν στα πέντε μποφόρ.

Επί τόπου επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ τα εναέρια μέσα που συνδράμουν είναι 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

https://twitter.com/pn_antilogias/status/1419948600310775816?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1419948600310775816%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1146885%2Fstis-floges-spitia-sti-rodopoli-agonia-sti-stamata%2F

Από νωρίς έχει εκκενωθεί  ο οικισμός  «Γαλήνη» -πρόκειται για τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς.

Λόγω της φωτιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Μακαρίουαπό τη Λ. Δροσιάς-Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου από την οδό Κωνσταντινουπόλεως.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ