φωτιά στο μάτι
Κοινωνία

Μάτι: «Τρέχουν» οι παρεμβάσεις τρία χρόνια μετά την τραγωδία

Ανέγερση συγκροτήματος 100 κοινωνικών κατοικιών, μεταβίβαση στον δήμο δασικού χαρακτήρα ακινήτου (πρώην κατασκηνώσεων ΝΑΤ) για αξιοποίηση ως άλσους και κατεδαφίσεις «κόκκινων» σπιτιών είναι μόνο μερικά από όσα τρέχει η κυβέρνηση στο πυρόπληκτο Μάτι.

Τρία χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά, όπως γράφει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, που στοίχισε την ζωή σε 102 ανθρώπους και έφερε δεκάδες ακόμα σε τραγική θέση, επιχειρείται η περιοχή να γυρίσει σελίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες όμως είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Aνατολική Αττική; Eχουν οριστικοποιηθεί και αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες εξαιρώντας τις περιοχές Αμπελούπολη και Προβάλινθου, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ έχει δώσει το πράσινο φως του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο προωθείται προς έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία για υπογραφή από την ΠτΔ, ενώ προωθείται και η ανάθεση του ρυμοτομικού σχεδίου.

Αμίαντος

Αναφορικά με τη συλλογή αμιάντου από τις κατοικίες, για τις περιπτώσεις που συναίνεσε ο ιδιοκτήτης, έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνσή του από άλλα 52 κτίρια, ενώ εκκρεμούν 4 επικίνδυνα και 35 επισκευάσιμα ή ασύμφορα επισκευής. Αντίστοιχα, για τις περιπτώσεις χωρίς συναίνεση ιδιοκτήτη, ολοκληρώθηκε η καταγραφή από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και εκκρεμεί η συλλογή του. Ταυτόχρονα, εντός του μήνα πρόκειται να ολοκληρωθούν οι κατεδαφίσεις των ασύμφορων προς κατασκευή κατοικιών.

Σχετικά με τη στήριξη των πληγέντων, παρατάθηκε για ένα χρόνο η στεγαστική συνδρομή και είναι σε ισχύ οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των κτισμάτων, παράλληλα με την έκδοση οικοδομικών αδειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχει πραγματοποιηθεί, επίσης, μερική δενδροφύτευση και το επόμενο διάστημα πρόκειται να τρέξει σε κοινόχρηστους χώρους, με επιστημονικά όμως κριτήρια λειτουργίας ως ζώνες πυροπροστασίας. Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η κυβέρνηση, το αδιάθετο υπόλοιπο του Ερανικού Λογαριασμού αναμένεται να διατεθεί για έργα συντήρησης και αναβάθμισης που γίνονται στην πληγείσα περιοχή. Εξι δίοδοι προς την παραλία, χώροι περιπάτου και ποδηλάτου αλλά και οριοθέτηση των 8 ρεμάτων είναι μόνο μερικές από τις παρεμβάσεις που θα δουν τα επόμενα 3-5 χρόνια οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, στο Μάτι. Σημαντικές παρεμβάσεις θα γίνουν και στο οδικό δίκτυο, καθώς η περιοχή θα χαρακτηριστεί ως ήπιας κυκλοφορίας με προτεινόμενο όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ