Πανελλήνιες
Κοινωνία

Πανελλήνιες 2021: Συμβουλές για ένα "δυνατό" μηχανογραφικό

Ο Στράτος Στρατηγάκης, αναλυτής, σύμβουλος σταδιοδρομίας και μαθηματικός, αναφέρει στο Sputnik αυτά τα οποία πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό τους δελτίο για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συμβουλές για το πώς να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό τους δελτίο οι μαθητές που έδωσαν Πανελλήνιες φέτος δίνει στο Sputnik ο Στράτος Στρατηγάκης, αναλυτής, σύμβουλος σταδιοδρομίας και μαθηματικός.

Ο αναλυτής αποκαλύπτει τα λάθη που συνήθως παρατηρούνται και απαριθμεί τα κριτήρια που θα πρέπει να έχουν κατά νου τους οι υποψήφιοι, κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο που πρέπει να προσέξουν τα παιδιά, όπως μας λέει, είναι ότι δεν χρειάζεται να δηλώσουν πάρα πολλές σχολές, για παράδειγμα 80 και 100 τμήματα, γιατί έτσι δεν μπορούν να ελέγξουν, τη σειρά προτίμησης. «Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη» τονίζει ο κ. Στρατηγάκης.

Επίσης, όπως σημειώνει «παρασύρονται πολλές φορές από το κύρος της σχολής ή από τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και δηλώνουν σχολές με αυτό το κριτήριο. Αυτό το κριτήριο, όμως, είναι λάθος, γιατί δεν εξετάζουν αν τους αρέσει η σχολή και επιπλέον, οι επαγγελματικές προοπτικές που υπάρχουν σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν σε πέντε χρόνια».

Τα δύο κριτήρια για την επιλογή της σχολής

Το βασικό κριτήριο, για να επιλέξουν σχολές τα παιδιά είναι να τους αρέσει αυτό που θα σπουδάσουν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Για να καταλάβουν, όμως, αν τους αρέσει αυτό που θα σπουδάσουν πρέπει να κοιτάξουν τον οδηγό σπουδών του τμήματος, δηλαδή τα μαθήματα της σχολής που τους ενδιαφέρει, «γιατί αν δεν τους αρέσουν τα μαθήματα που πρόκειται να διαβάσουν, δεν θα τα διαβάσουν, με αποτέλεσμα να μην πάρουν ποτέ πτυχίο, κάτι που συμβαίνει στο 30% των φοιτητών» εξηγεί.

Επομένως, το πρώτο κριτήριο είναι να τους αρέσουν οι σχολές.

Στη συνέχεια, όσον αφορά το μελλοντικό τους επάγγελμα, υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να ξέρουν τα παιδιά ότι αυτή τη στιγμή επιλέγουν κυρίως σχολές και όχι επάγγελμα. Βέβαια, θα κοιτάξουν και σε ποιο επάγγελμα οδηγούν οι σχολές που θέλουν, αλλά η επιλογή του επαγγέλματος γίνεται αργότερα σε ηλικία πιο ώριμη, που θα έχουν καταλάβει και τις εργασιακές αξίες που θα έχει ο καθένας, αν θα θέλει να εργάζεται μόνος του ή με κόσμος, ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος».

Τι περιλαμβάνει ένα σωστό μηχανογραφικό

Το σωστό μηχανογραφικό περιλαμβάνει, λοιπόν, λίγες σχολές, «το πολύ μέχρι 30, αλλά με σχολές και υψηλόβαθμες και μεσαίες και χαμηλόβαθμες, για να σιγουρευτεί ο υποψήφιος ότι δεν θα μείνει απέξω» τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από αυτά τα 30 τμήματα, έπειτα, θα πρέπει να «έχουν τσεκάρει τους οδηγούς σπουδών» ώστε να αποφασίσουν αν τους αρέσει η πλειοψηφία των μαθημάτων.

«Δεν δηλώνουμε σχολή που δεν μας αρέσουν τα μαθήματα, γιατί κάποιος μου είπε ότι θα βρω δουλειά έτσι. Για παράδειγμα, τώρα, οι σχολές πληροφορικής έχουν μεγάλη ζήτηση, αλλά αν σε ένα παιδί δεν αρέσει ο προγραμματισμός, μπορεί τελικά να μείνει άνεργος» καταλήγει ο κ. Στρατηγάκης.

Υπενθυμίζεται ότι, οι διαδικασίες για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απόφοιτων των Γενικών Λυκείων ξεκίνησαν την Παρασκευή 25 Ιουνίου.

Από την Παρασκευή μέχρι και αύριο, 30 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στο λύκειό τους για να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, προκειμένου να μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δραματικές ώρες- Πλακώθηκαν ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών με τον Ουκρανό Α/ΓΕΕΔ Στρατηγό Α. Σίρσκι για την κατάρρευση του μετώπου (Βίντεο)

Ο ουκρανικός στρατός έχει υποχωρήσει από τουλάχιστον 11 οικισμούς-Οι Ρώσοι προελαύνουν από Χάρκοβο έως Λιμάν­-Δύο...