Κοινωνία

Ανοίγει η ''βεντάλια'' των επαγγελμάτων που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού καθώς μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου έχουν πραγματοποιηθεί 6.665.626 εμβολιασμοί. 4.160.324 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί εκ των οποίων 2.660.260 είναι ολοκληρωμένοι.

Το γεγονός όμως πως ο κίνδυνος για ένα 4ο κύμα της πανδημίας παραμένει ισχυρός αλλά και το γεγονός πως οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν ακόμη μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού ανοίγει την συζήτηση για την υποχρεωτικότητά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star ανοίγει η βεντάλια των επαγγελμάτων που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η συζήτηση εκτός από τους υγειονομικούς επεκτείνεται και στους εκπαιδευτικούς ή κάποιους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Πρώτοι στη λίστα παραμένουν επίσης οι αστυνομικοί και γενικά τα σώματα ασφαλείας αλλά και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ένα 4ο κύμα κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο για να μην οδηγηθούμε και πάλι σε lockdown που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία.

Φρένο στη συζήτηση περί απολύσεων εργαζομένων που δεν εμβολιάζονται βάζει το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Να σας θυμίσω ότι ο πρωθυπουργός έθεσε σαφές το πλαίσιο για το συγκεκριμένο ζήτημα» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κυβέρνηση αναμένει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων αλλά αναζητεί τρόπους προκειμένου να πείσει τους διστακτικούς να εμβολιαστούν και να χτιστεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι

«Στην Ελλάδα εμβολιάζουμε περίπου 100.000 ανθρώπους την ημέρα και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό μέχρι να φτάσουμε το όριο που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αν δεν τίθεται θέμα απόλυσης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει άλλες επιπτώσεις για έναν ανεμβολίαστο εργαζόμενο.

 

«Θα πρέπει να μπορεί ο εργαζόμενος να τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα με δραστική μείωση των αποδοχών» υποστήριξε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος.

Δεν είναι αρνητές αλλά προβληματισμένοι όσοι δεν εμβολιάζονται τόνισε στο MEGA η Ματίνα Παγώνη. «Εδώ δεν συμφωνώ να απολυθεί. Είναι υποχρέωση όμως των γιατρών να πείσουμε να εμβολιαστούν» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα για να πετύχουμε πιο γρήγορα τείχος ανοσίας δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας και τόνισε ότι όσο θα πλησιάζουμε στο φθινόπωρο αυτά τα ζητήματα θα είναι στο τραπέζι.  «Όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται χωρίς ταμπού. Η κοινωνία είναι ώριμη να τα συζητήσει» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου δήλωσε ότι δεν θα διώξει από το μαγαζί του πελάτη, ούτε θα απολύσει εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί. «Πρέπει να βρω έναν τρόπο να τον πείσω είτε εγώ, είτε η Πολιτεία» πρόσθεσε ο γνωστός σεφ.

Σύντομα πάντως, όταν θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια όλοι οι ενήλικες, οι εμβολιασμένοι θα αποκτήσουν περισσότερες διευκολύνσεις.

«Πάμε πολύ καλύτερα από ότι ξεκινήσαμε. Μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα και αυτή πρέπει να είναι η στόχευσή μας» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Προσεχώς θα ανοίξει η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν οι νέοι 18-24 ετών και τέλος του μήνα θα εμβολιαστούν στο σπίτι με το μονοδοσικό της J&J όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ