ΟΠΕΚΑ
Κοινωνία

Οι ημερομηνίες πληρωμής για επίδομα ενοικίου, γέννησης και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου πληρώνονται χιλιάδες δικαιούχοι τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ενώ η τρίτη δόση για το επίδομα παιδιού Α21 θα πληρωθεί τον επόμενο μήνα 30 Ιουλίου.

Οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ που πληρώνονται στις 30 Ιουνίου τα επιδόματα του Οργανισμού είναι οι εξής:

-Επίδομα ενοικίου
-Επίδομα Γέννησης
-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
-Αναπηρικά
-Ανασφάλιστοι Υπερήλικες σύνταξη του ν. 1296/1982, Δικαιούχοι 19.993

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από την γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα  γέννησης. Έτσι, όσοι πληρωθούν στις 30 Ιουνίου την πρώτη δόση θα πληρωθούν την δεύτερη δόση στις 29 Οκτωβρίου 2021.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, π. ΚΕΑ, το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως:

-200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
-100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
-50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Προνοιακά επιδόματα

Ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει εννέα παροχές και προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία:

α) Επίδομα κίνησης
β) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.
γ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία
δ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση
ε) Πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών-και-ακρωτηριασμένων-ανασφάλιστων-και-ασφαλισμένων-του-Δημοσίου
στ) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
ζ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων
η) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης
θ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση
ι) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Γενικά, για την χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων θα πρέπει να πληρούνται, ανάλογα με το επίδομα, τόσο διοικητικής όσο και ιατρικής φύσης προϋποθέσεις, π.χ για την χορήγηση επιδόματος βαριάς αναπηρίας, ο αιτών δεν πρέπει να λαμβάνει σύνταξη από άμεσο δικαίωμα, από φορέα κοινωνικής ασφάλισης( ημεδαπό ή αλλοδαπό) και συγχρόνως να κριθεί ότι πάσχει από ορισμένη πάθηση η οποία τον καθιστά ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό ( περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://opeka.gr/atoma-me-anapiria/atoma-me-anapiria-paroches/

Για την επεξεργασία των αιτήσεων πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι. Επίσης τα δικαιολογητικά που εμπίπτουν στις διατάξεις περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αναζητούνται υπηρεσιακά και δεν χρειάζεται δική σας ενέργεια, εκτός αν τα έχετε ήδη στην κατοχή σας και τα προσκομίσετε οικειοθελώς.

Επίδομα ενοικίου

Το ποσό του επιδόματος Στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:

Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε, δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού.

Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης και μπορεί να έχει διάρκεια 12 μήνες. Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι μήνες ακόμα. Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησής του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο 6μηνο χορήγησης.

Με την πάροδο των 12 μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος μπορεί να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ