Κοινωνία

Πειραιάς: Πολλοί ταξιδιώτες στο λιμάνι έχοντας τις απαραίτητες βεβαιώσεις

Η τουριστική περίοδος άνοιξε κι επίσημα σήμερα, Παρασκευή (14/05), το lockdown έληξε μετά από πολλούς μήνες, η πληρότητα των πλοίων αυξάνεται, και ήδη από το πρωί η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά είναι αυξημένη.

Οι ταξιδιώτες καταφθάνουν στο λιμάνι έχοντας στα χέρια τους τις απαραίτητες βεβαιώσεις για να μεταβούν σε αγαπημένους προορισμούς τους, καθώς επιτράπηκαν ξανά οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Στο λιμάνι κατέφθασαν και κάποιοι τουρίστες από Αυστρία και Αμερική προκειμένου να μεταβούν σε κάποιο ελληνικό νησί για τις διακοπές τους, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΛ Κηφισού, αναμένεται η αύξηση της κίνησης ενόψει και διημέρου, αλλά προς το παρόν τα ΚΤΕΛ φεύγουν με πληρότητα που δεν ξεπερνά το 60%.

Πώς γίνονται πλέον οι μετακινήσεις

Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Ας σημειωθεί ότι ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

Διευκρινιστικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ