Κοινωνία

Σαρηγιάννης: «Ο κορονοϊός είναι δίπλα μας» δήλωσε ο καθηγητής

Έκκληση να μην υπάρξει χαλάρωση αλλά εγρήγορση, προκειμένου να μην έχουμε αύξηση στα κρούσματα λόγω του ανοίγματος των δραστηριοτήτων, απηύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Κρίσιμη είναι πλέον η ατομική σύνεση, το πόσο καλά θα ζήσουμε αυτό το άνοιγμα, αυτό θα κρίνει το αν θα αποφύγουμε να κλείσουμε ξανά δραστηριότητες, γιατί ο κορωνοϊός είναι δίπλα μας, είναι εδώ, ακόμα σκοτώνει, ακόμα δημιουργεί πίεση στα νοσοκομεία, σοβαρή νόσηση, επιπλοκές σε βάθος χρόνου. Δεν έχουμε τελειώσει, δεν έχουμε ξεμπερδέψει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρηγιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημείωσε ότι υπάρχει το πλεονέκτημα της βελτίωσης του καιρού, ενώ βοηθούν και οι μεγάλοι αριθμοί self test παρά τον χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας τους (τον προσδιόρισε σε 57%), τονίζοντας μάλιστα την σημασία της περαιτέρω αύξησης του ρυθμού εμβολιασμών.

«Από Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα είμαστε σε αυξητική πορεία»

Για τις ημέρες του Πάσχα και τον εορτασμό των οικογενειών στα σπίτια τους που δημιούργησε αύξηση στα κρούσματα, μίλησε επιπρόσθετα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι «αυτή την στιγμή είμαστε -να μην το κρύψουμε- σε φάση επαναύξησης της πορείας της πανδημίας, των κρουσμάτων. Από την Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα και έπειτα, είμαστε σε αυξητική πορεία, αν δούμε τον κυλιόμενο μέσο όρο. Και είναι αρκετά οξεία, αρκετά ταχέως αυξητική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτίμησε ότι, «θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Γύρω στις 20 Μαΐου θα φτάσει ως τα 2.600 κρούσματα, όταν τώρα είμαστε στα 2.000 κατά μέσο όρο. Στο τέλος του Μαΐου θα πάμε στα 2.500, έπειτα θα αρχίσουμε να μιλάμε πραγματικά για την τελική ευθεία, με συνεχή αποκλιμάκωση, για να φτάσουμε τέλος Ιουνίου στα 1.000 κρούσματα περίπου και ως τις 20 Ιουλίου στα 200 κρούσματα την ημέρα».

«Είναι σημαντική η μάσκα»

«Ο κόσμος νομίζει ότι έχει λήξει το παιχνίδι, αλλά δεν έχει λήξει κανένα παιχνίδι. Η μάσκα είναι απαραίτητη … ειδικά για να προστατευτούμε από τις μεταλλάξεις. Όσο πιέζουμε τον ιό, όσο βγάζουμε από την κοινότητα τους ασυμπτωματικούς, τόσο ο ιός θέλει να εξελιχθεί μεταλλασσόμενος», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ