Κοινωνία

Να καταδικαστεί η αυτοκινητοβιομηχανία για το θάνατο της Πολλάτου

Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης με την οποία απηλλάγη ο εκπρόσωπος γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας για τον τραγικό θάνατο της 30χρονης Ολυμπιονίκη Άννας Πολλάτου, άσκησε ο Αντεισαγγελέας Εφετών Χρήστος Καραγιάννης, θεωρώντας πως έπρεπε να καταδικαστεί.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας είχε αθωώσει στις 23 Απριλίου τον νόμιμο εκπρόσωπο της πολυεθνικής εταιρείας αυτοκινήτων, αλλά ο Εισαγγελέας Εφετών ζητά να ξαναδικαστεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, θεωρώντας πως υπήρχε κατασκευαστικό λάθος στο αυτοκίνητο της άτυχης κοπέλας.
Η Άννα Πολλάτου είχε χάσει τη ζωή της σε τροχαίο ατύχημα το 2014 στην εθνική οδό Πύργου – Πατρών, στο ύψος της Βάρδας.

 

Missing περιεχόμενο.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν μηχανικοί και πραγματογνώμονες, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία πως ο θάνατος επήλθε λόγω κατασκευαστικού λάθους.
Όμως δεν πείστηκαν οι δικαστές που αποφάσισαν την αθώωση του κατηγορούμενου.
Στην έφεση ο Εισαγγελέας Εφετών έχει διαφορετική άποψη.
«Η ύπαρξη κατασκευαστικών ελαττωμάτων του οχήματος και η πλημμελής τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών ασφαλείας φρονούμε ότι θεμελιώθηκε με αναλυτική τεκμηρίωση, με επιστημονική επάρκεια και με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων» αναφέρει στην έφεση, ζητώντας να ξαναδικαστεί ο εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μάλιστα παραπέμπει στις καταθέσεις τεχνικών συμβούλων μηχανικών και των πραγματογνωμόνων μηχανικών που διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως από το Τμήμα Τροχαίας Αμαλιάδας.
«Από το αποδεικτικό αυτό υλικό συνάγεται ότι ουδόλως δικαιολογείται κατά τη σύγκρουση οχημάτων η απόσπαση του τιμονιού, ενώ ειδικά από το είδος της υπό κρίση σύγκρουσης, που ήταν οπισθονωτιαία (πρόσκρουση στην πίσω πλευρά του οχήματος Smart), αλλά και από το μέγεθος της σφοδρότητας αυτής (παρέμεινε σχεδόν άθικτη η καμπίνα του οχήματος) δεν δικαιολογούνταν η αποκόλληση του ευρισκόμενου στο εμπρόσθιο μέρος ταμπλό των οργάνων λειτουργίας του οχήματος», αναφέρει ο Αντεισαγγελέας Εφετών Χρήστος Καραγιάννης.
Και συμπληρώνει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Από τις καταθέσεις εξάλλου όλων των ανωτέρω μαρτύρων, αλλά και από την κατάθεση της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελικής Τσόλα και την τεχνική γνωμοδότηση του ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσαύτη, προκύπτει ότι υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στα κατασκευαστικά ελαττώματα του οχήματος και στην επέλευση του θανάτου της Άννας Πολλάτου, καθόσον η αποκόλληση του ταμπλό και του τιμονιού αφαίρεσαν το απαιτούμενο πλαίσιο στήριξης της παθούσας και αύξησαν ουσιωδώς και σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό το μέγεθος των δυνάμεων που αυτή δέχθηκε, με συνέπεια να βρεθεί εκτός πλαισίου καθίσματος, προς τα πίσω και αριστερά και να αποβιώσει ακαριαία.

(…) Οι ισχυρισμοί όμως αυτοί φρονούμε ότι δεν έχουν πειστική θεμελίωση και δεν δύνανται να δικαιολογήσουν την αποκόλληση του ταμπλό και του τιμονιού του οχήματος (σπάσιμο εγκάρσιας τραβέρσας – βάσης στήριξης κολώνας τιμονιού και ταμπλό), γεγονότα που συνετέλεσαν αιτιωδώς στην αφαίρεση της ζωής της παθούσας Άννας Πολλάτου».
Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας “Daimler AG” κατασκευάστριας εταιρίας του οχήματος μάρκας Smart, τύπου Fortwo, επισημαίνει:
«Είχε δε τη δυνατότητα, με βάση την επαγγελματική του εξειδίκευση, τις γνώσεις και ικανότητές του, να προβλέψει και αποφύγει το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης του, το οποίο από έλλειψη της προαναφερόμενης προσοχής δεν προέβλεψε, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θάνατο της παθούσας Άννας Πολλάτου, ο οποίος συνδέεται αιτιωδώς με την προεκτεθείσα υπαίτια συμπεριφορά του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιάζοντας την έφεση του Εισαγγελέα Εφετών κατά της απαλλακτικής απόφασης, ο δικηγόρος της οικογένειας Πολλάτου, Γιάννης Μαρακάκης δήλωσε:

«Η απαλλακτική πρωτόδικη απόφαση ήταν απογοητευτική και απέδειξε ότι οι τεχνικές δυσκολίες αποπροσανατόλισαν. Ο εισαγγελέας παρά την ασφυκτική προθεσμία ορθά προσέβαλε την προκλητική κατά την άποψη μας απόφαση και έτσι ένα τέτοιο σκανδαλώδες έγκλημα δεν θα μπει κάτω από το χαλί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...