Κοινωνία

Λυκαβηττός: Μεταμορφώνεται – Ξεκινούν τα έργα για την αλλαγή του

Ο Λυκαβηττός, ο βράχος που σύμφωνα με τη μυθολογία έπεσε από τα χέρια της θεάς Αθηνάς όταν άκουσε μια κακή είδηση, ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξανά τους επισκέπτες του ύστερα από το ριζικό λίφτινγκ που ξεκινά στο σύνολο του λόφου ο Δήμος Αθηναίων.

Το εμβληματικό θέατρο, στο οποίο υποκλίθηκαν θρύλοι της διεθνούς μουσικής σκηνής αλλά παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια, τα μονοπάτια της περιπατητικής διαδρομής, όπως και το πάρκινγκ, το μοναδικό… μπαλκόνι της Αθήνας με θέα όλη την πόλη, θα πάρουν νέα, σύγχρονη μορφή, σύμφωνα με τα σχέδια της ανάπλασης.

Ο λόφος, που είναι το δεύτερο ψηλότερο σημείο της Αθήνας μετά τα Τουρκοβούνια και καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ζει τη δική του «Ανάσταση», αφού τα έργα που θα του δώσουν τη νέα του μορφή ξεκινούν αυτές τις ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικολογικά υλικά

Σε πρώτη φάση τα έργα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν την πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων αντιπλημμυρικών τεχνικών με τη χρήση καλαίσθητων και ήπιων οικολογικών υλικών, που έχουν επιλεγεί ώστε να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στις περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή του λόφου από την πλευρά του Κολωνακίου.

Στον δρόμο που διατρέχει τον λόφο, μήκους περίπου 1.700 μέτρων, προγραμματίζεται να γίνει ασφαλτόστρωση με υλικό ειδικών προδιαγραφών, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία και ο δρόμος να είναι ενταγμένος αρμονικά στη φυσιογνωμία του αστικού δάσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στην αποκατάσταση της περιπατητικής διαδρομής στα υφιστάμενα μονοπάτια, συνολικού μήκους τριών χιλιομέτρων, που θα συνδέουν επιμέρους σημεία, όπως το Πέτρινο Περίπτερο και η Πράσινη Τέντα. Με τα φυσικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζεται, εκτός από την αντιπλημμυρική θωράκιση, μια άνετη και ασφαλής εμπειρία πεζοπορίας.

Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση των βρόχινων νερών και στην προστασία από τη διάβρωση του εδάφους, θα εφαρμοστούν τεχνικές για την επιβράδυνση της ροής του νερού, τη συγκράτηση των εδαφών και τη διείσδυση του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα. Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί η βιοποικιλότητα μέσω της χρήσης λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον.

Λυκαβηττός και Συνιδιοκτησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι σήμερα ο λόφος μαράζωνε, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης, περίπου 407 στρέμματα, ανήκε στον Δήμο Αθηναίων και τα άλλα 35 στρέμματα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, με αποτέλεσμα οι όποιες μελέτες ανάπλασης να σκοντάφτουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Πρόσφατα όμως το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας εξουσιοδότησε τον δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, να προχωρήσει στη μίσθωση της έκτασης που ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η οποία περιλαμβάνει το θέατρο και το πάρκινγκ, ανάβοντας το «πράσινο φως», ώστε να αξιοποιηθούν παλαιότερες μελέτες ανάπλασης. Στο σχέδιο αντιτάχθηκε η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Ανοιχτή Πόλη», η οποία καταψήφισε την παραχώρηση στον Δήμο Αθηναίων της έκτασης 35.608 τ.μ. στον Λόφο του Λυκαβηττού.

Με τα έργα ανάπλασης, ένας εμβληματικός τόπος για την πόλη βγαίνει από τα αζήτητα, όπως τονίζει, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. «Οι παρεμβάσεις μας στον Λυκαβηττό σηματοδοτούν δύο πράγματα: Το πρώτο αφορά στην αναγέννηση και την ενεργοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων της Αθήνας που επί χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί και το δεύτερο στην πολιτιστική επανεκκίνηση της πόλης, με την ανακαίνιση και την αναβάθμιση του ιστορικού θεάτρου του λόφου. Είναι από τους εμβληματικούς τόπους της Αθήνας που βγαίνουν από τα αζήτητα και γίνονται πάλι σημεία προορισμού για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες μας», τονίζει ο κ. Μπακογιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τη μίσθωση της έκτασης, άνοιξε ο δρόμος, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα που αφορούν στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του θεάτρου. Παράλληλα, θα προχωρήσει η ολοκλήρωση των μελετών που προέκυψαν από τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων Μελέτης με τίτλο «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων θεάτρου λόφου Λυκαβηττού, ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ – ΠΑΝ.ΟΡΑΜΑ», που είχε προκηρυχθεί από την ΕΤΑΔ το 2019. Στόχος είναι η ανασύσταση και η μετατροπή του εγκαταλειμμένου υπαίθριου χώρου πλατώματος (πρώην χώρου στάθμευσης) σε έναν σημαντικό δημόσιο χώρο κατόπτευσης και αναψυχής, που θα είναι ανοιχτός και επισκέψιμος όλο το 24ωρο. Επίσης, προβλέπονται η αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου του Λυκαβηττού και ο ανασχεδιασμός των υποστηρικτικών κτιριακών κατασκευών του, ώστε να αναδειχθεί η αισθητική αξία του νεότερου διατηρητέου μνημείου του μοντέρνου κινήματος αρχιτεκτονικής και να επαναλειτουργήσει το θέατρο με σύγχρονες προδιαγραφές.

Οι θρυλικές συναυλίες στον Λυκαβηττό

Στο θέατρο του Λυκαβηττού έχουν πραγματοποιηθεί αναρίθμητες συναυλίες σημαντικών Ελλήνων αλλά και διεθνούς εμβέλειας καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που άφησαν εποχή. Θρύλοι της μπλουζ, όπως ο Ray Charles (φωτό) και ο Β.Β. King, αλλά και αστέρες της ροκ, όπως ο Alice Cooper και οι Scorpions, έκαναν το αθηναϊκό κοινό, που ανηφόριζε τα καλοκαιρινά βράδια στον λόφο, να παραληρεί μπροστά από τη σκηνή. Επίσης, στο θέατρο του Λυκαβηττού έχουν εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, ο Bob Dylan, ο Brian Ferry, ο Gary Moοre, οι Pet Shop Boys, οι Deep Purple και οι UB40. Με την επαναλειτουργία του θεάτρου η Αθήνα θα βρεi τον ρυθμό της και θα χορέψει ξανά μετά την εφιαλτική περιπέτεια με την πανδημία του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές