Κοινωνία

Συναγερμός! Πέντε ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Ο οργανισμός Europa Nostra, που δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, έχει ονομάσει επτά μνημεία και περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή εξαφάνισης.

Οι ειδικοί επέλεξαν επτά από 12 αιτούντες. Η σημασία του μνημείου ελήφθη υπόψη, καθώς και η σοβαρότητα του κινδύνου που το απειλεί. Αυτές οι δομές είναι επιλέξιμες για επιχορήγηση πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΤΕπ έως 10.000 ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της την περασμένη εβδομάδα.

Το σήμα κινδύνου για την χώρα μας και την νησιωτική της κληρονομια είνια μεγάλο, αφού πέντε νησιά του Αιγαίου μπορεί να εξαφανιστούν σύμφωνα με την έκθεση: Αμοργός, Κίμωλος, Κύθηρα, Σίκινος και Τήνος. Αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος το «κυκλαδίτικο τοπίο» - ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής ταυτότητας, το οποίο βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο λόγω του προτεινόμενου προγράμματος για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αυτά τα νησιά.

Το πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς ενθαρρύνεται τη  μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με αιολικά πάρκα. Το σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε  διάφορες τοποθεσίες σε κάθε νησί, συχνά δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και ως  σκηνικό-περιμετρικά από παραδοσιακά χωριά. Οι  προτεινόμενες  ανεμογεννήτριες υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες των νησιών και πρόκειται να παρέχουν ενέργεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο θα επηρεάσουν οπτικά το τοπίο των νησιών, αλλά θα έχουν επιπτώσεις στα  μορφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη χλωρίδα και την πανίδα τους, όσο και τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού. Αναμφίβολα, αυτό θα μειώσει την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του τοπίου και θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των τοπικών κοινοτήτων.

Την διαδικτυακή εκδήλωση όπου έγιναν οι ανακοινώσεις παρακολούθησαν οι  Δήμαρχοι και των πέντε ελληνικών νησιών εκφράζοντας τον ενδιαφέρον και την αγωνία τους για την προστασία του μοναδικού αιγαιοπελαγίτικου φυσικού τοπίου.

Ο κατάλογος περιλάμβανε επίσης την εκκλησία και το ερημητήριο του San Juan de Socueva στην Κανταβρία της Ισπανίας. Ο ναός βρίσκεται στα βραχώδη όρη νότια του δήμου Arredondo. Το παρεκκλήσι χρονολογείται γύρω στο 660-680 μ.Χ. και οι λειτουργίες συνεχίζονται στο κτίριο.

Το νεκροταφείο Mirogoy στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, συμπεριλήφθηκε επίσης στη λίστα. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαϊκής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2020, η πρωτεύουσα της Κροατίας επλήγη από δύο μεγάλους σεισμούς, οι οποίοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην τοποθεσία. Οι έντονες βροχοπτώσεις και η πανδημία του COVID-19 έχουν δυσκολέψει τις διαδικασίες εκτίμησης ζημιών.

Οι ειδικοί εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την τύχη του Κήπου του Giusti στη Βερόνα της Ιταλίας. Δημιουργήθηκε το 1570 και έκτοτε είναι ανοιχτός στο κοινό. Ο κήπος διατηρήθηκε στην αρχική του μορφή, αλλά καταιγίδες και κακές καιρικές συνθήκες το 2020 προκάλεσαν σημαντική ζημιά σε ολόκληρο το πεδίο. Έτσι, ξεριζώθηκε το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των δέντρων και τμημάτων του.

Σε κίνδυνο, σύμφωνα με την οργάνωση, η Μονή Decani χτίστηκε τον 14ο αιώνα στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι ένας από τους σημαντικότερους μεσαιωνικούς θρησκευτικούς χώρους στην Ευρώπη. Ωστόσο, από το 2006, έχει τεθεί σε κίνδυνο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Το μοναστήρι αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω άλυτων νομικών ζητημάτων.

Η λίστα ολοκληρώνεται με τα κεντρικά ταχυδρομεία στα Σκόπια, κτίριο που χτίστηκε το 1974 μετά τον ισχυρό σεισμό του 1963.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...