Γιάννης Αγγελικούσης
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πέθανε ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης

Υπέστη καρδιακή προσβολή το Σάββατο 20 Μαρτίου στο σπίτι του. Αμέσως είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί τον έβαλαν σε καταστολή. Τελικά δεν τα κατάφερε.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Αγγελικούσης

Ο Γιάννης Αγγελικούσης ήταν Έλληνας εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της “Angelicoussis Shipping Group”, ιδρυθείσα από τον πατέρα του, Αντώνη Αγγελικούση. Είναι ο κορυφαίος, Ελληνικής καταγωγής, εφοπλιστής για το 2017, σύμφωνα με την “Lloyd’s List”. Γεννήθηκε το 1948, στην πόλη του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι γιος του Αντώνη Αγγελικούση και της Μαρίας Παπαλιού. Άρχισε να αναπλέκεται στην εταιρεία του πατέρα του από το 1973.

Αδελφή του είναι η Άννα Αγγελικούση, η οποία αποτελεί και αυτή μια από τις ισχυρές γυναίκες της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης εισήλθε στην εταιρεία του πατέρα του το 1973. Ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Angelicoussis Shipping Group το 1989, μετά τον θάνατο του πατέρα του Αντώνη Αγγελικούση.

Το 1992 ίδρυσε την Kristen Navigation (μετονομάστηκε σε Maran Tankers Management το 2009), η οποία ανέλαβε το κομμάτι των tankers, ενώ το επόμενο έτος προχώρησε στις πρώτες παραγγελίες 5 πλοίων capesizes, χύδην φορτίου, από τα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries.> Εκείνη την εποχή ήταν τα μεγαλύτερα πλοία του είδους που είχε παραγγείλει ποτέ Έλληνας εφοπλιστής. Το 2000 αποφάσισε να επεκτείνει τον τομέα των tankers, με νέες παραγγελίες πλοίων Aframaxes, Suezmaxes και VLCCs.

Το 2000 η αδελφή του, Άννα, αποχώρησε και ίδρυσε τον δικό της εφοπλιστικό όμιλο (Pantheon Tankers, Alpha Bulkers, Alpha Gas.), ενώ το 2001 ο Γιάννης Αγγελικούσης απέκτησε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 προχώρησε στην αγορά του πρώτου του πλοίου μεταφοράς LNG, του Maran Gas Asclepius, ιδρύοντας παράλληλα την θυγατρική Maran Gas Maritime που ασχολείται με τον τομέα των υγραεριοφόρων. Το 2005 η Marin Gas προχώρησε και στην πρώτη παραγγελία για πλοίο LPG.

Πλέον, ο όμιλος “Angelicoussis Shipping Group” συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εταιρίες “Maran Dry Management Inc.”, “Maran Gas Maritime” και “Maran Tankers Management”. Περιλαμβάνει επίσης τις θυγατρικές MARAN SHIP SUPPLIES PTE LTD, FRIENDLY MARITIME SERVICES INC, MARAN ASIA PTE LTD. και MARAN (UK) LIMITED.

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης έχει κάνει συχνές εμφανίσεις στην “Lloyd’s List”, ενώ συγκαταλέγεται στους Κορυφαίους του χώρου της παγκόσμιας ναυτιλίας. Υπήρξε 5ος το 2015 και 4ος το 2014 στον κόσμο, στον κατάλογο της Lloyd’s για τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στην ναυτιλία.

Επί των ημερών του, η Angelicoussis Shipping Group έχει γίνει ο ελληνόκτητος όμιλος με τον μεγαλύτερο στόλο σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα. Μέχρι το 2020, ο όμιλος είχε επισήμως 139 πλοία και άλλα 14 πλοία υπό παραγγελία.

Τον Μάρτιο του 2015, ο Αγγελικούσης είχε καθαρή αξία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Bloomberg. Εκτός από την κατοχή του μεγαλύτερου ελληνόκτητου στόλου, ο Αγγελικούσης ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο που φέρει ελληνική σημαία.

Προσωπική ζωή

Είναι παντρεμένος με την Ελισάβετ Αγγελικούση. Η μοναχοκόρη τους, Μαρία Αγγελικούση, έχει σπουδάσει ιατρική και εργάζεται για την “Angelicoussis Group” από το 2009. Συμμετέχει σε στην λήψη όλων των σημαντικών επενδυτικών αποφάσεων, αλλά και στις καθημερινές εργασίες και των τριών εταιρειών διαχείρισης.

Τον Δεκέμβριο του 2015, της απονεμήθηκε το “Βραβείο Ελληνικής Ναυτιλίας Επόμενης Γενιάς” της Lloyd’s List για “την επιτυχή αντιμετώπιση της πρόκλησης της διαχείρισης μιας από τις μεγαλύτερες και πιο σεβαστές οικογενειακές ναυτιλιακές ομάδες στον κόσμο”. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και εργάστηκε ως νοσοκομειακός γιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από την είσοδό της στην “Angelicoussis Shipping Group” το 2009.

Φτωχότερη η ελληνική ναυτιλία

«Ο παγκόσμιος εφοπλισμός έχασε, σήμερα, έναν από τους πρωταγωνιστές του και η ελληνική ναυτοσύνη θρηνεί τον κορυφαίο της καπετάνιο», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για την απώλεια του Γιάννη Αγγελικούση.

«Ο Γιάννης Αγγελικούσης τίμησε τη θαλασσινή παράδοση και την πατρίδα μας με κάθε τρόπο: Κατέκτησε τους ωκεανούς, υψώνοντας την γαλανόλευκη στα σκάφη του. Μετέφερε στην Ελλάδα την έδρα των δραστηριοτήτων του, ενισχύοντας σημαντικά τη ναυτική της εκπαίδευση. Και, όταν χρειάστηκε, όπως στη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, βοήθησε στη μάχη για την υγεία με αθόρυβες δωρεές. Ναυτικός και Έλληνας μέχρι το τέλος. Παραλαμβάνοντας την σκυτάλη της προκοπής από τον πατέρα του Αντώνη, ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδρυτή της οικογενειακής εμπορικής αρμάδας, ο Γιάννης Αγγελικούσης και η αδελφή του Άννα κυριάρχησαν με τους στόλους τους στα κύματα του κόσμου. Το πηδάλιο του Γιάννη περνά, τώρα, στα δυνατά χέρια της μοναχοκόρης του Μαρίας. Και είναι σίγουρο ότι και η δική της πυξίδα θα δείχνει μόνο μπροστά. Αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη μου είναι στην οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Τα θερμά συλλυπητήριά του για τον θάνατο του εφοπλιστή Ιωάννη Αγγελικούση, εξέφρασε στην οικογένεια και τους συνεργάτες του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Η ναυτιλία πενθεί έναν σπουδαίο Έλληνα. Ο Ιωάννης Αγγελικούσης υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα στην παγκόσμια ναυτιλία, με έργο και δράση που τον έφεραν για δεκαετίες στις πρώτες θέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Πλακιωτάκης. Προσθέτει επίσης ότι ο Ιωάννης Αγγελικούσης υπήρξε «ταυτοχρόνως στυλοβάτης της ελληνικής σημαίας, με το 90% των πλοίων του να ταξιδεύουν με τη Γαλανόλευκη».

«Οι επιχειρηματικές του ικανότητες, η προσήλωση στην οικογένεια του, η αγάπη του για την Ελλάδα και τους ναυτικούς, αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη και παράδειγμα για όλους μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα με βαθύ σεβασμό και εκτίμηση για όσα προσέφερε στη ναυτιλία και την Ελλάδα» υπογραμμίζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα θερμά συλλυπητήρια του για τον θάνατο του εφοπλιστή Ιωάννη Αγγελικούση εκφράζει στην οικογένεια του και στους συνεργάτες του και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Ο Γιάννης Αγγελικούσης δεν ήταν απλά ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής. Υπήρξε πρωτοπόρος σε όλα τα επίπεδα. Με ένα μεγάλο στόλο από πανάκριβα και σύγχρονα LNG carries, που άρχισε να αποκτά από το 2003, ήταν από τους πρώτους που κατάλαβαν ότι οι θαλάσσιοι δρόμοι είναι πιο σημαντικοί από τους αγωγούς μεταφοράς αερίου. Η πίστη του στην Ελληνική σημαία ήταν μοναδική. Τα καράβια των εταιρειών του ομίλου του έφεραν με περηφάνια την γαλανόλευκη και έδιναν δουλειά σε χιλιάδες Έλληνες ναυτικούς. Η προσφορά του στην ναυτική εκπαίδευση ήταν αξιοσημείωτη, γιατί χωρίς τους δοκίμους αξιωματικούς στα καράβια δύσκολα θα μπορούσαν να υπάρχουν σήμερα χιλιάδες Έλληνες αξιωματικοί σε πλοία. Τέλος, η γενναιόδωρη προσφορά του σε κάθε ευκαιρία τόνιζε την αγάπη του στην πατρίδα. Σήμερα η Ελληνική ναυτιλία είναι φτωχότερη. Τα θερμά συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του και στους συνεργάτες του. Εύχομαι στην διάδοχο του Μαρία να συνεχίσει το έργο του» έγραψε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ