Κοινωνία

Κάθε μέρα γεμίζουν τα νοσοκομεία - Δεν αντέχει το σύστημα υγείας

Ιδιαίτερα κρίσιμη συνεχίζει να είναι η κατάσταση ειδικά στην Αττική, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να έχει «γονατίσει», είναι άλλωστε χαρακτηριστικά και τα λόγια του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος είπε ότι καθημερινά γεμίζει ένα μεσαίο νοσοκομείο με περιστατικά Covid-19.

Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.633 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 1.322 εντοπίζονται στην Αττική. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανέρχεται σε 283, ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός και στην Αχαΐα με 84 νέες μολύνσεις.

Το βάρος της πανδημίας έχει πέσει στην Αθήνα και ειδικότερα στον Κεντρικό Τομέα όπου καταγράφηκαν 388 νέες μολύνσεις ενώ ακολουθούν ο Πειραιάς και ο Δυτικό Τομέας Αθηνών με 233 και 220 κρούσματα αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπό το βάρος του αυξημένου ιικού φορτίου, υπουργός Υγείας έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στον αγώνα με την ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ για όσο διάστημα χρειαστεί, αίτημα που διατύπωσε και σε επιστολή του προς τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, υπενθύμισε τη χθεσινή κατεπείγουσα επιστολή του συλλόγου για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς ιατρούς.

Το σύστημα υγείας σε όλη την επικράτεια, αλλά ειδικά στην Αττική πιέζεται και έχει φτάσει στα όριά του, ανέφερε ο υπουργός. Όπως είπε χαρακτηριστικά κάθε μέρα γεμίζει ένα μεσαίο νοσοκομείο 200 κλινών με ασθενείς Covid-19. Αναφέρθηκε στις τιτάνιες προσπάθειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι από τις 556 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας, σήμερα έχουμε 1.404. Στην Αττική υπάρχουν σήμερα 362 κλίνες ΜΕΘ και 2.680 απλές κλίνες για νοσηλεία περιστατικών Covid. Η ηλικίες που «οδηγούν τα κρούσματα είναι 20 με 50 ετών και όπως είπε ο υπουργός είναι αυτές που κινούνται και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Έκκληση στους γιατρούς ιδιωτικών κλινικών

Η ηλικίες που «οδηγούν την πανδημία στη χώρα μας είναι μεταξύ 20 με 50 ετών» οι παραγωγικές ηλικίες με την μεγαλύτερη κινητικότητα, επισήμανε. Σε αυτές τις ηλικίες έκανε ιδιαίτερη έκκληση ο υπουργός Υγείας να είναι πιο προσεκτικοί και τους συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας, έως ότου προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είναι προστατευμένο όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορικά με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, αυτοί θα μπορούσαν να εργαστούν για κάποιες μέρες εβδομάδες ή μήνα έως ότου η κατάσταση ομαλοποιηθεί είπε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι θα ανοίγονται με 2.000 ευρώ ανά μήνα και τις εφημερίες τους που μπορεί να φτάσουν στα επιπλέον 1.300 ανά μήνα. Οι ίδιοι εφόσον επιλέγουν θα μπορούν να καθορίσουν πόσες ημέρες και ποιες μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα.

«Πρέπει όλοι να στηρίξουμε το σύστημα, δεν υπάρχει δημόσιο η ιδιωτικό σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως πρόσθεσε, σήμερα εντάχθηκε στις εφημερίες του ΕΣΥ το «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ το Σισμανόγλειο δέχεται μόνο Covid περιστατικά και αύριο «ρίχνονται» στη μάχη και άλλες δύο ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία Covid περιστατικών, το Ιατρικό Περιστεριού και το ΛΗΤΩ. Επίσης όπως είπε έχει γίνει συμφωνία για 50 κλίνες με το κέντρο αποκατάσταση «Φιλοκτήτης» για αποκατάσταση ασθενών Covid ώστε να αποσυμφορηθούν και τα νοσοκομεία. Η νοσηλεία θα είναι δωρεάν για τους πολίτες τόνισε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί να μπουν και αλλά ιδιωτικά κέντρα στη μάχη αυτό θα γίνει.

Αναφορικά με την επιχείρηση «Ελευθερία» ο υπουργός Υγείας τέλος είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.182.082 εμβολιασμοί και έχει εμβολιαστεί με τη μία δόση το 7,62% του πληθυσμού και το 3,64% με τις δύο δόσεις. Εντός τον επόμενων 10 ημερών θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται και οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα της Κατηγορίας Α’ και εντός του μήνα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες 65-69 και 70-74. Τον Απρίλιο αναμένονται 1.071.000 δόσεις και άλλες 90.000 έως τέλος Μαρτίου από την Pfizer.

«Πιέζουμε και διεκδικούμε περισσότερα εμβόλια. Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα μπορούμε να εμβολιάσουμε υπερπολλαπλάσιο αριθμό συμπολιτών μας» κατέληξε ο Β. Κικίλιας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...