Κοινωνία

Lockdown: Η νέα πραγματικότητα που θα μας γίνει συνήθεια

Τι και αν βρισκόμαστε στην κορύφωση της επέλασης του τρίτου κύματος κορονοϊού σύμφωνα με τους ειδικούς και εν μέσω αυστηρού lockdown καθώς όλη η Ελλάδα έχει «κοκκινίσει» εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παραμένει πεισματικά στα ύψη, η κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζει το επόμενο βήμα.

Ένα βήμα που περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία όλοι οι Έλληνες, οι οποίοι «παλεύουν» να εναρμονιστούν με τη νέα πραγματικότητα και τα ακόμα αυστηρότερα μέτρα ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», ανάμεσά τους και οι δύο μητροπόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από την Πέμπτη (04/03), σχεδόν η μισή χώρα βρίσκεται σε καθεστώς σκληρότερου lockdown, ζώντας και… αναπνέοντας για τη στιγμή που θα αρθεί, έστω και σταδιακά.

Σύμφωνα με το MEGA ωστόσο, η ζωή μετά το lockdown, θα είναι επίσης πολύ διαφορετική, όχι μόνο φυσικά από τις εποχές προ κορονοϊού, αλλά και απ' ό,τι είχαμε «συνηθίσει» τον τελευταίο χρόνο.

Βασικότερο όλων, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Οι πολίτες θα μπορούν να ψωνίζουν μόνο εντός δύο χιλιομέτρων από το σπίτι τους, ή σε καταστήματα εντός του δήμου στον οποίο διαμένουν. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος του Αγίου Δημητρίου θα μπορεί να επισκεφθεί το μεγάλο mall της περιοχής του, όχι όμως και κάποιος εκτός δήμου.

Την ίδια ώρα, θα επιτρέπεται η αποστολή SMS για ψώνια μόνο μία φορά την ημέρα και για τρεις ώρες σε απόσταση πάντα εντός δήμου κατοικίας ή 2 χιλιομέτρων απόστασης από αυτή.

 

Σε ποιον αριθμό θα στέλνουμε μήνυμα


Παράλληλα, το 13032 αναμένεται να «εισβάλει» στον τηλεφωνικό μας κατάλογο, αφού σε αυτόν τον αριθμό θα στέλνουν το… μονάκριβό τους μήνυμα οι πολίτες για τα ψώνια τους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στο νέο σύστημα προβλέπεται μία και μόνο εξαίρεση, η οποία αφορά περιφερειακές κυρίως κοινότητες και δήμους στους οποίους ενδέχεται να μην υπάρχει κατάστημα για την κάλυψη μιας συγκεκριμένης ανάγκης σε ακτίνα 2 χλμ. ή εντός δήμου. Σε αυτή την περίπτωση θα δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης εκτός ορίων

Μέχρι τότε, μας περιμένει ένα... αλλιώτικο Σαββατοκύριακο με νέες αλλαγές στις μετακινήσεις.

Αυτό θα είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο με αυστηρότερους περιορισμούς, μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του κορονοϊού, υπό τον φόβο των μεταλλάξεων και της ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα Υγείας.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας


Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις «κόκκινες» περιοχές ισχύει από τις 21:00 έως τις 5:00, ενώ στις «βαθύ κόκκινες» από τις 19:00 έως τις 5:00.

Εξαίρεση αποτελούν η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 21:00 ως τις 5:00, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας αρχίζει από τις 19:00 και θα διαρκεί μέχρι τις 5:00.

 

Μετακινήσεις και κωδικοί
 

Υπενθυμίζεται ότι για τις μετακινήσεις των πολιτών και τους κωδικούς που αποστέλλονται στο 13033, με βάση τα νέα μέτρα και τις διευκρινίσεις που έχουν γίνει, ισχύουν τα εξής:

Κωδικός 1: Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, για τη μετάβαση σε φαρμακείο, δεν υπάρχει περιορισμός απόστασης. 


Κωδικός 2: Οι μετακινήσεις για αγορές επιτρέπονται μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (για τους πολίτες που διαμένουν στα όρια δύο νομών)


Κωδικός 3: Η μετακίνηση σε τράπεζα επιτρέπεται εντός των Δήμων ή σε απόσταση εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία του πολίτη.


Κωδικός 4: Για τη μετακίνηση για παροχή βοήθειας, η αστυνομία θα ζητάει περισσότερες διευκρινίσεις και αποδεικτικά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εάν στο αυτοκίνητο επιβαίνουν δύο άτομα και όχι ένα, αυτό θα πρέπει να αιτιολογηθεί. Πάντως, στα νέα μέτρα δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός από άποψη απόστασης. 


Κωδικός 6: Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση, θα γίνονται αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο και χωρίς τη χρήση οχήματος.
Σχετικές διευκρινίσεις είχε δώσει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τα πόδια αν αντέχουμε να φτάσουμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα ή στο Σούνιο, μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο».

Ερωτηθείς, δε, για τις οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο στην περιοχή τους, οι οποίες χρησιμοποιούσαν τον κωδικό «6» για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πλέον.

Σούπερ μάρκετ


Για τη μετάβαση στα σούπερ μάρκετ, χρησιμοποιείται ο κωδικός 2, ωστόσο πλέον δεν επιτρέπεται η μετάβαση εκτός δήμου ή πέρα από τα 2 χιλιόμετρα. 

Το ωράριο λειτουργίας τους, τέλος, εξαρτάται από την απαγόρευση κυκλοφορίας. Στις περιοχές που ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00, τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30, ενώ όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 19:00 (στις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο», συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο), θα κλείνουν στις 18:30.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ