Θεσσαλονίκη
Κοινωνία

ΑΠΘ - Θεσσαλονίκη: Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το γονιδίωμα του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. 

Η αύξηση που παρουσιάζεται στο ιικό φορτίο στα λύματα –αφορά τη Δευτέρα και την Τρίτη– είναι αυξημένη κατά 10%, σε σχέση με τη μέση τιμή των προηγούμενων ημερών.

 

Συγκρίνοντας τις μετρήσεις αυτής της Δευτέρας και Τρίτης σε σχέση με τις αντίστοιχες της Δευτέρας 22/2 και Τρίτης 23/2, η μέση τιμή είναι αυξημένη κατά 50%, δίνοντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της σταδιακής ανοδικής πορείας, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Παρατηρώντας τις καθημερινές μετρήσεις [...] μπορεί να διαπιστώσει κανείς μια σταδιακή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, που αποτυπώνεται και στην κλινική εικόνα, των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο αστάθμητος παράγοντας σε σχέση με την εμπειρία του φθινοπώρου για τη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα μεταλλαγμένα, πολύ πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού, που υπάρχουν στην κοινότητα, εγκυμονώντας κινδύνους για μία ταχύτερη έξαρση της διασποράς που θα εντείνει τις πιέσεις στο σύστημα υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σημειώνεται πως κατά την ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία του ιού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως στην περιοχή του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη έχει επικρατήσει το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο παρουσιάζει –όπως και τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη– μεγαλύτερη διασπορά.

 

Να υπενθυμιστεί, τέλος, πως από σήμερα στις 06:00 και έως το πρωί της 16ης Μαρτίου, η Θεσσαλονίκη έχει μπει σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και αναπροσαρμόστηκαν έτσι τα μέτρα περιορισμού.

Μεταξύ άλλων, η απαγόρευση κυκλοφορίας το Σάββατο και την Κυριακή θα τίθεται σε ισχύ μεταξύ 19:00 και 05:00, ενώ από Δευτέρα έως Παρασκευή συνεχίζουν να απαγορεύονται οι μετακινήσεις των πολιτών μεταξύ 21:00 και 05:00.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ