Κοινωνία

Παγώνη: "To lockdown "μπάζει" από παντού"

Η τρέχουσα εβδομάδα και η περασμένη «είναι οι χειρότερες της χρονιάς αυτής» δήλωσε η Ματίνα Παγώνη το βράδυ της Τρίτης, κληθείσα να σχολιάσει την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

«Υπάρχουν ΜΕΘ χωρίς καθόλου κρεβάτια, στο Σωτηρία, στον Ευαγγελισμό, στο Αττικόν, στο Ελπίς» και αλλού, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στο Blue Sky, ενώ «η κάλυψη των Covid ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 93%».

«Δυσκολεύουν πολύ οι καταστάσεις αυτή τη στιγμή», συνέχισε, λέγοντας πως ο ηλικιακός μέσος όρος των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι τα 45 - 60 έτη. Η ίδια θύμισε, άλλωστε, πως οι μεγαλύτερες ηλικίες, έχοντας εμβολιαστεί, προστατεύονται από βαριά νόσηση.

Στο ερώτημα αν η κατάσταση στο λεκανοπέδιο θα μπορούσε να φτάσει τις εικόνες της Πορτογαλίας, η κ. Παγώνη απάντησε αρνητικά καθώς «την Παρασκευή μπαίνουν στο πλάνο 35 - 40 κρεββάτια στο ΚΑΤ και 10 - 15 στον Ευαγγελισμό. Τελευταίο πλάνο η μεταφορά non Covid ασθενών στα ιδιωτικά», αν χρειαστεί, προκειμένου να μετατραπούν γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ για κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι «να μην έχουμε πολλά κρούσματα» προκειμένου να μην αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων, ποσοστό των οποίων θα διασωληνωθεί, οπότε και «δημιουργείται πρόβλημα σε εμάς», σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας - Πειραιά.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον αριθμό ρεκόρ των 2353 νέων μολύνσεων.

Αναφορικά με το υπάρχον πλαίσιο περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας, η κ. Παγώνη ήταν ξεκάθαρη: «Lockdown δεν έχουμε και δεν υπάρχει επιτήρηση καθόλου το τελευταίο καιρό.

Οι κωδικοί (που υπάρχουν) μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πάντες για να βγουν 3 - 4 φορές έξω». Κριτική άσκησε και στο ωράριο των σούπερ μάρκετ το Σάββατο, το κλείσιμο των οποίων στις 6 - αντί στις 9, όπως πρότεινε - δημιουργεί ουρές.

Τέλος, ζήτησε αύξηση των τεστ, ελέγχους στα ΜΜΜ, «αλλαγή στους κωδικούς και το ωράριο τα Σαββατοκύριακα», όπως και «προσοχή από όλους μας», προκειμένου να δούμε μία αποκλιμάκωση της έξαρσης περί τα μέσα Μαρτίου, όπως εκτίμησε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ