Κοινωνία

Ελληνικό MeToo: "Casus belli" στον καλλιτεχνικό κόσμο για τη Λίνα Μενδώνη

Από τη μία προσωπικότητες του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Επιστημών συντάσσουν υποστηρικτική επιστολή για την υπουργό Πολιτισμού, από την άλλη βγαίνουν καλλιτέχνες να διαφοροποιηθούν από εκείνους που υπέγραψαν υπέρ και είναι διευθυντές τους ή συνεργάτες.

Και ξαφνικά, εν μέσω της πλήρους ανατροπής στην υπερασπιστική γραμμή του Δημήτρη Λιγνάδη, από τον Αλέξη Κούγια, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις υπέρ του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ακόμη και με καταλήψεις, κι ενώ οι φήμες ότι παραιτείται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σταδιακά υποχωρούσαν (προτού ο πρωθυπουργός την υποστηρίξει αναφανδόν πλήρως στη σημερινή τοποθέτησή του για το #MeToo στη Βουλή), 56 ηχηρά, σε ένα μεγάλο μέρος, ονόματα από τους χώρους του θεάτρου, της μουσικής, των τεχνών και των επιστημών, κυρίως θεσμικοί και καθηγητές, υπέγραψαν και διακίνησαν κείμενο υπέρ της πανταχόθεν βαλλόμενης υπουργού Λίνας Μενδώνη

Τα ονόματα μπορεί αν μην είναι πολλά και να μην υπάρχουν στις υπογραφές οι άνθρωποι που θα περίμενες να δεις το όνομά τους, ωστόσο το εν λόγω κείμενο υποστήριξης της υπουργού, έχει προκαλέσει εμφύλιο στις τάξεις του Πολιτισμού, παρότι σημειώνεται σε αυτό διπλωματικότατα: «ότι ακόμα και αν διαφωνεί κάποιος με την πολιτική της, κανείς δεν αμφισβητεί την επιστημονική της επάρκεια, τις δεκαετίες που υπηρετεί τον Πολιτισμό, το έργο της και το προσωπικό της -σ.σ της κυρίας Μενδώνη- ήθος».

Στις αναπάντεχες υπογραφές υπέρ της Λίνας Μενδώνη συναντά κανείς και αυτές της πρωταγωνίστριας Αιμιλίας Υψηλάντη, της Άννας Φόνσου, της σκηνοθέτιδας Ρούλας Πατεράκη, αλλά και του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης «Ελευσίνα 2021 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Η τελευταία προκάλεσε την ακαριαία αντίδραση της ομάδα συνεργατών του αυτόν τον καιρό στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία εξέδωσαν ανακοίνωση, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση τους και από τον σκηνοθέτη αλλά ακόμη και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, τον διεθνή Έλληνα συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη, που αναμόρφωσε την Λυρική.

«100% δεν υποστηρίζουμε την υπουργό και είναι αυτονόητο επομένως να διαχωρίσουμε τη θέση μας»

Οι έξι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην παράσταση «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την Επανάσταση» των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλα Καραζήση (θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης), οι Ακύλλας Καραζήσης, Έκτορας Λυγίζος, Μαρία Σκουλά, Μάριος Σαραντίδης, Ευαγγελία Καρακατσάνη και Λάμπρος Γραμματικός, αποστασιοποιούνται πλήρως από τον Μ. Μαρμαρινό και τον Δ. Κουμεντάκη, ξεκαθαρίζοντας: «Πληροφορηθήκαμε, ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, στην οποία εργαζόμαστε αυτή την περίοδο, Γιώργος Κουμεντάκης, όπως και ο ένας εκ των σκηνοθετών μας, Μιχαήλ Μαρμαρινός, υπέγραψαν ένα κείμενο, μεταξύ άλλων, υπεράσπισης της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Επειδή και οι δύο βρίσκονται σε θεσμική θέση και καλλιτεχνική λειτουργία, που εμπλέκει και άλλους ανθρώπους, αισθανόμαστε την ανάγκη να διαχωρίσουμε με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση μας από το κείμενο, το οποίο έχουν υπογράψει».

Επικοινωνήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση, προκειμένου να μας διευκρινίσει τα αίτια της ανάγκης να διαχωρίσει η ομάδα της παράστασης δημοσίως τη θέση της.

«Η κίνησή μας δεν έχει σχέση με τον Μιχαήλ (σ.σ. Μαρμαρινό), αλλά με τη στάση που καθένας κρατά σε κάποια πράγματα. 100% δεν υποστηρίζουμε την υπουργό και είναι αυτονόητο επομένως να διαχωρίσουμε τη θέση μας. Θα το έκανα σε κάθε περίπτωση» τονίζει.

Σε ένα καθεστώς «όπου καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του» παρότι υπάρχουν δυο ρεύματα, όπως συνέβαινε και το '12 - '15, προσπαθούν να συντρίψουν ό,τι υπάρχει ενδιάμεσο. Πρέπει να είσαι είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ» τονίζει.

«Σε αυτό τον ορυμαγδό του facebook και των social media το δικαίωμα στη σύνθεση, στην πολυπλοκότητα της σκέψης και της πρόκληψης κινδυνεύει. Σε αυτό αντιδρώ! Κι αρνούμαι να μπω σε οποιαδήποτε μορφή συλλογής υπογραφών από τη μια ή από την άλλη μεριά» ξεκαθαρίζει.

Είναι, διευκρινίζει, υπέρ της παραίτησης Μενδώνη, αλλά «δεν απεμπολώ το δικαίωμά μου στη σύνθετη σκέψη. Αν ένας συνεργάτης μου έχει άλλη άποψη, έχω κι εγώ το δικαίωμα να ξεκαθαρίζω και να διακρίνω τη θέση μου και από αυτόν και από τον επικεφαλής του οργανισμού, με τον οποίο συνεργάζομαι. Με όλο αυτό που συντελείται χάνεται η ουσία. Είναι θλιβερό. Αυτό θα το πληρώσουν άνθρωποι» συνοψίζει.

 

«Δεν πρέπει αυτές τις κρίσιμες στιγμές να μπαίνουμε σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι»

Το κείμενο υποστήριξης της Λίνας Μενδώνη, η οποία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα όταν «έσκασε» η υπόθεση Λιγνάδη, σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Δεν αξίζει να χάνουμε το δάσος -που είναι η κάθαρση που πρέπει να επέλθει- και να εστιάζουμε στην όποια επικοινωνιακή διαχείριση. Με την πολιτική της υπουργού Λίνας Μενδώνη μπορεί ο καθένας μας να συμφωνεί ή να διαφωνεί».

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννης Βακαρέλης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης Δ.Κόκκινος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Νίκος Κολοβός και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακροπόλεως Δημήτρης Παντερμαλής. Στη λίστα τα ονόματα των θεσμικών και καθηγητών υπερτερούν. Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι από το χώρο του θεάτρου. Ανάμεσά τους, και η Αιμιλία Υψηλάντη. Γιατί;

«Μπορώ να διαφωνώ με τις πολιτικές της υπουργού, αλλά αυτή την ώρα δεν είναι αυτό το ζήτημα. Μπαίνουμε σε ένα πολιτικό παιχνίδι, αντί να ασχολούμαστε με την ουσία του θέματος. Η επιστολή που υπέγραψα κι ο λόγος που την υπέγραψα είναι αποκλειστικά αυτός: "Δεν πρέπει αυτές τις κρίσιμες στιγμές να μπαίνουμε σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι"» εξηγεί η ηθοποιός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...