Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, απαιτεί όπως φαίνεται το ζήτημα που είδε το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη λανθασμένη καταγραφή κρουσμάτων κορονοίόυ στη χώρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσαν οι καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και το «Βήμα της Κυριακής» περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. 

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας διέταξε προκαταρκτική εξέταση η οποία, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών.

Ο ΕΟΔΥ, ωστόσο, αλλά και η κυβέρνηση έχουν διαψεύσει τα δημοσιεύματα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας μάλιστα να τα χαρακτηρίζει ως «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας». Όπως ανέφερε ο ΕΟΔΥ τα σχετικά στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά στην «ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό είναι έγκυρα και αξιόπιστα.»

Σύμφωνα δε με τον ΕΟΔΥ «κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων». Τέλος ο ΕΟΔΥ ανέφερε πως όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά «για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Αρκουμανέας: Κακόβουλα και απαράδεκτα τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε σχετικά με το θέμα, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στο σαββατοκύριακο.

«Υπάρχει ένα και μοναδικό μητρώο», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα έχουμε έτοιμα τα στοιχεία.» Αναφερόμενος σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες ο κ. Αρκουμανέας είπε για σύμβαση που αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των συμβάντων και υπάρχει δημόσια από τις αρχές Ιουνίου. «Οποιαδήποτε τέτοια δημοσιεύματα δημιουργούν σύγχυση που βλάπτουν την εθνική προσπάθεια σε μια κρίσιμη περίοδο».

Λίγο νωρίτερα, όπως σας είχαμε ενημερώσει εδώ στο Πενταπόσταγμα, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού, είχε αναφερθεί στο ζήτημα, καλώντας σε παρέμβαση του εισαγγελέα για διερεύνηση του ζητήματος που προέκυψε, με την αμφισβήτηση των στοιχείων του ΕΟΔΥ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κ. Λινού έκανε λόγο για μη ενοποιημένα στοιχεία και όχι για “διπλά βιβλία” και τόνισε ότι τέτοιου είδους αποκαλύψεις δεν την εκπλήσσουν.

Ζήτησε ακόμα να υπάρξει και παρέμβαση των επιτροπών δεοντολογίας, ώστε να έχουν όλοι οι επιστήμονες πρόσβαση και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.   

Το μόνο σίγουροο είναι πως η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει υπέυθυνα μία απάντηση και να δώσει την κατάλληλη βαρύτητα στις βαριές καταγγελίες, που έχουν δει τη δημοσιότητα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ