Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Δεν πείθουν ΗΠΑ-Γερμανία για τα ελληνοτουρκικά - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ καταγράφει τις απόψεις τα ελληνοτουρκικά, τον κορονοϊό και τη χρήση μάσκας.

Αρνητικά αξιολογεί τη στάση των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά, η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Pulse, ενώ σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό η ανησυχία για την εξάπλωση είναι έντονη, ειδικά στην Αττική.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, το 59% των ερωτηθέντων βλέπει αρνητικά τη στάση των ΗΠΑ, ενώ χειρότερη είναι η άποψη για τη Γερμανία όπου αρνητική θέση έχει το 68%.

Θετικά σε ποσοστό 76% κρίνεται μόνο η στάση της Γαλλίας, καθώς και για την ΕΕ υπερτερούν οι αρνητικές απόψεις με 53%.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η τάση φαίνεται πως αντιστράφηκε, καθώς στα τέλη Ιανουαρίου οι απόψεις ήταν θετικές.

Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα, ποσοστό 80%, δεν θεωρεί ότι υπάρχει ειλικρινής διάθεση αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ σε ποσοστό 58% θεωρεί τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ανησυχία για τον κορονοϊό ιδιαίτερα στην Αττική

Στη δημοσκόπηση, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η πλειονότητα των ερωτώμενων τάσσεται υπέρ της μάσκας για τον περιορισμό της διασποράς, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την εξάπλωσή του.

Παράλληλα, στη δημοσκόπηση διαφαίνεται η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικιακά, καθώς, παρότι υψηλό, το ποσοστό των νέων 17 έως 29 ετών που τάσσονται υπέρ της μάσκας είναι και το χαμηλότερο. 

Στην ερώτηση πόσο τους ανησυχεί η επιδημία του κορονοϊού το 66% των ερωτηθέντων  συνολικά απαντά πολύ ή αρκετά, με το 40% να απαντά πολύ (έναντι 34% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου) και το 26% αρκετά (έναντι 30%).

Το 17% των ερωτώμενων απαντά μέτρια (18%), ενώ 11% συνολικά απαντά από λίγο έως ελάχιστα/καθόλου, με το 4% να δηλώνει λίγο (έναντι 6%) και το 7% ελάχιστα έως καθόλου (5%). 6% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (από 7%). 

Στην περιφέρεια Αττικής το 77% του δείγματος ανησυχεί αρκετά έως πολύ για τον κορονοϊό, μέτρια ανησυχεί το 13%, το 7% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το 60% των ερωτώμενων ανησυχεί αρκετά έως πολύ για τον κορονοϊό, μέτρια ανησυχεί το 20%, το 13% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 7% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Για τη χρήση μάσκας

Το 74% των ερωτηθέντων συνολικά δηλώνει ότι έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της μάσκας, με το 56% να απαντά σίγουρα ναι και το 18% μάλλον ναι.

Το 19% του δείγματος συνολικά απαντά ότι δεν έχει πεισθεί για τη μάσκα, με το 9% να δηλώνει μάλλον όχι και 10% να απαντά σίγουρα όχι. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ δηλώνει το 7%. 

Για την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 61% των ερωτώμενων της ηλικιακής ομάδας 17 – 29 χρόνων, το 22% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι, ενώ το 17% του δείγματος δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στην ηλικιακή ομάδα 30 – 44 ετών δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 68% των ερωτώμενων, το 29% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι, ενώ το 3% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.  

Στην ηλικιακή ομάδα 45 – 59 χρόνων δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 75% των ερωτηθέντων, το 19% απαντά  μάλλον ή σίγουρα όχι ενώ το 6% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Στην ηλικιακή ομάδα 60 και άνω δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 85% των ερωτηθέντων, το 10% απαντά  μάλλον ή σίγουρα όχι ενώ το 5% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ