Κοινωνία

Αυτές είναι οι δύο ΜΚΟ που διώκουν την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Οι ΜΚΟ Oxfam και η WeMove Europe κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν δίνει στους μετανάστες την ευκαιρία για ασφαλή διαδικασία ασύλου. Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, υπάρχει «συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ στη μεταχείριση των ατόμων που ζητούν άσυλο». Θεωρούν συνεπώς, επιβεβλημένο να υποβάλουν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να απαιτήσουν διαδικασίες των Βρυξελλών επί παραβάσει εναντίον της Αθήνας.

Οι ΜΚΟ δεν είναι ικανοποιημένες με τα «pushbacks» που διοργανώνει η Ελλάδα, τα οποία σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις χρησιμοποιούν βία και δεν λαμβάνουν υπόψη την ατομική κατάσταση των μεταναστών. Επιπλέον, σύμφωνα με την Oxfam και την WeMove Europe, υπάρχει μικρή πιθανότητα δίκαιης διαδικασίας ασύλου από την τελευταία μεταρρύθμιση του ελληνικού νόμου για τη μετανάστευση. Για παράδειγμα, η προθεσμία για την υποβολή έφεσης μερικές φορές λήγει προτού ενημερωθεί ο μετανάστης για την απόφαση.

Η Marissa Ryan, επικεφαλής του γραφείου της Oxfam στην ΕΕ, δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας του δικαίου της ΕΕ και πρέπει να υποστηρίζει και να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που συνέβη πριν από δύο εβδομάδες στο στρατόπεδο Moria καταδεικνύει τη συλλογική αποτυχία της Ευρώπης να το πράξει. Η Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει επειγόντως κατά πόσον οι ελληνικές αρχές σέβονται το δίκαιο της ΕΕ και να κινήσουν με άλλο τρόπο νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας για την έκθεση ατόμων που ζητούν άσυλο στην επικράτειά της σε ταλαιπωρία και κακοποίηση».

"Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δείξει ότι το νέο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση αποσκοπεί στη βελτίωση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, θα πρέπει επίσης να αποδείξει την αποφασιστικότητα που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων."

Στην καταγγελία τους, οι οργανώσεις τόνισαν ότι η μεταρρύθμιση του ελληνικού νόμου περί ασύλου, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020 και τροποποιήθηκε περαιτέρω τον Μάιο του 2020, και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τις ελληνικές αρχές οι αιτούντες άσυλο αντιτίθεται με το δίκαιο της ΕΕ. Αντί να προσφέρει σε άτομα που αναζητούν ασφάλεια, η νομική προστασία που δικαιούνται στην Ελλάδα έχει μειώσει τις εγγυήσεις για τους αιτούντες άσυλο έναντι της απέλασης και προσφέρει ελάχιστες πιθανότητες για μια δίκαιη διαδικασία ασύλου.

Ο Giulio Carini, ανώτερος υπεύθυνος εκστρατείας στην WeMove Europe, δήλωσε:

"Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια υπόθεση της Ελλάδας. Αυτά είναι τα στρατόπεδα προσφύγων της Ευρώπης. Γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή γνωρίζει τι συμβαίνει. Τον Μάρτιο, οι ηγέτες της ΕΕ επισκέφθηκαν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και υποστήριξαν την Ελλάδα.. Αυτό λοιπόν αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη διαχειρίζεται τη μετανάστευση. Το σύστημα ασύλου της Ευρώπης πρέπει να σέβεται τα βασικά δικαιώματα και να προσφέρει μια δίκαιη ευκαιρία αίτησης για άσυλο, σε όσους διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κάθε άτομο είναι ασφαλές από βλάβες".

Η καταγγελία αναφέρει επίσης πως "οι Έλληνες αξιωματικοί επιβολής του νόμου επέστρεψαν συνοπτικά άτομα που ζητούν άσυλο στα σύνορα με την Τουρκία, χωρίς δέουσα διαδικασία. Όλοι όσοι ζητούν διεθνή προστασία έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου και πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία. Οι συλλογικές και αυθαίρετες απελάσεις απομακρύνουν τους ανθρώπους που διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις από κάθε πιθανότητα να ζητήσουν άσυλο και είναι παράνομες στο διεθνές δίκαιο σύμφωνα με την αρχή της μη επαναπροώθησης".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ