Κοινωνία

Πάτρα: Αυξήθηκε η ζήτηση για βεβαιώσεις για να μην φοράνε μάσκα

Ένα απίστευτο σκηνικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας, μετά από την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προς τα μέλη του, στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχει «ιδιαίτερα αυξημένη κοινωνική πίεση για έκδοση βεβαιώσεων εξαίρεσης στη χρήση μάσκας».

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την επιστολή, φαίνεται πως στην Πάτρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιέζουν τους γιατρούς να τους εκδόσουν πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα -είναι η μία από τις δύο κατηγορίες για τις οποίες εξαιρείται η χρήση μάσκας- ώστε να μην τηρήσουν την εφαρμογή του μέτρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προς τα μέλη του αναφέρει τα εξής:

Βρισκόμαστε σε χρονικό σημείο ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και τα θεσμοθετημένα μέτρα προστασίας έχουν σχεδόν καθολικό χαρακτήρα.

Βάσει του ΦΕΚ-3162/31-7-2020 τ.Β΄ «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους», οι εξαιρέσεις από τη χρήση της μάσκας αναφέρονται στο άρθρο 4.

«Άρθρο 4 Εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση των παρ. 1 και 2 εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών».

Λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης κοινωνικής πίεσης για έκδοση βεβαιώσεων εξαίρεσης στη χρήση της μάσκας, σας συνιστούμε την αποφυγή της έκδοσης τέτοιων γνωματεύσεων, όταν κατά την επιστημονική σας κρίση δεν συντρέχουν αντικειμενικοί και τεκμηριωμένοι λόγοι υπαγωγής των ασθενών στην εξαίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας (από κοινού με τα λοιπά μέτρα ατομικής υγιεινής και τήρησης των αποστάσεων), είναι επιβεβλημένο μέτρο, ειδικά στους χρόνιους πάσχοντες και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ