Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Τι είναι το QR-code - Πότε θα γίνει το κρας τεστ από το άνοιγμα του τουρισμού

Στο διάστημα 10-15 Ιουλίου αναμένεται να γίνει το πρώτο κρας τεστ όσον αφορά στον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων COVID-19 μετά το άνοιγμα του ελληνικού καλοκαιριού, Greek Summer, από σήμερα 1η Ιουλίου. Η ανησυχία είναι μεγάλη για το ενδεχόμενο διασποράς στην κοινότητα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει ένα «οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών στην πατρίδα μας, χωρίς να κάνει καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας» όπως τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Alert στα χερσαία σύνορα

Διασπορά που θα οδηγούσε σε τοπικά lock down, σε τουριστικούς προορισμούς, θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη σε μια στιγμή που ακόμη πολλοί δεν έχουν αποφασίσει αν και που θα κάνουν διακοπές, με την Ελλάδα, πάντως, να έρχεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων. «Πρέπει να κρατήσουμε τον «Ρο Μηδέν» (δείκτη διασποράς) που σήμερα είναι κάτω από το 0,40, όσο το δυνατόν πιο χαμηλά και να μην ξεπεράσει σημαντικά το 1» δήλωσε αρμόδιες πηγές στο Newpost.

Ανησυχία υπάρχει και για τα χερσαία σύνορα, καθώς αρκετές χώρες των Βαλκανίων έχουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Είναι αρκετοί οι ξένοι που προκειμένου να αποφύγουν τα αεροδρόμια όπου ακόμη και σήμερα απαγορεύονται οι πτήσεις από χώρες που δεν είναι στην White List, επιλέγουν την μετακίνηση με Ι.Χ.

Στα 5-6 δισ. ο στόχος

Με δεδομένο ότι ήδη χάθηκαν έξι μήνες λόγω της πανδημίας και τώρα σιγά - σιγά αρχίζει να ανοίγει η ευρωπαϊκή και διεθνής τουριστική αγορά, ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ χαμηλά«Θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Το καλό σενάριο θα ήταν να έρθει το 25% των τουριστών και κυρίως τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν το ίδιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή, τα 5 -6 δισεκ.€ από τα περίπου 20 δισεκ., αν και οι απώλειες θα δημιουργήσουν ντόμινο και στην αλυσίδα που υποστηρίζεται έμμεσα από τον τουρισμό, όπως εξήγησαν κυβερνητικές πηγές στο Newpost.

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου έως και τα μέσα Νοεμβρίου όπως καταγράφεται ως μία τάση από έρευνες του εξωτερικού - υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα ενσκύψει ένα νέο επιθετικό μέτωπο του COVID-19 το φθινόπωρο- αποτελεί κλειδί για να διασωθεί ότι είναι δυνατόν.

Έρχεται η TUI

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε χθες στρατηγική συμμαχία με τον γερμανικό ταξιδιωτικό κολωσσό TUI.

«Θα απογοητευτώ αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 50% με την Ελλάδα» δήλωσε ο CEO της TUI Sebastian Ebel. Πέρσι ήρθαν μέσω του ταξιδιωτικού πρακτορείου 2,8 - 3 εκατομ. Γερμανοί. Άρα ο στόχος φέτος είναι για ενάμισι εκατομμύριο. Το σύνολο των Γερμανών που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα ήταν 4,8-5 εκατομμύρια, το 2019, αφήνοντας κατά μέσο όρο 570€ έκαστος. Οι τουρίστες που ξόδευαν περισσότερα (γύρω στα 1000€ κατά μέσο όρο) ήταν μεταξύ άλλων οι Αμερικανοί που φέτος έχουν απαγορευτικό, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί που ακόμη διστάζουν.

Τι είναι το QR-code

Ο κάθε επισκέπτης στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένος 48 ώρες πριν το ταξίδι του να συμπληρώνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που εμπεριέχει στοιχεία επιδημιολογικού ενδιαφέροντος (χώρα προέλευσης, ηλικία, τόπος διακοπών, στοιχεία επαφής κλπ). Η αίτηση του πηγαίνει σε μια βάση δεδομένων και του αποστέλλεται ένα QR-code με έναν αριθμό από κάτω που θα πρέπει να τον έχει μαζί του κατά την παραμονή του στην Ελλάδα.

Ενας αλγόριθμος που εμπεριέχει και στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, τον κατατάσσει σε μια κλίμακα ρίσκου που θα καθορίσει και το εάν θα υποβληθεί σε τεστ ή όχι. Εάν, για παράδειγμα έρθει ένας Βρετανός που η χώρα του έχει επιβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ, είναι 22 χρόνων, άρα θα πηγαίνει στα μπαρ, δεν θα είναι τόσο προσεκτικός κλπ, είναι στην κατηγορία που θα πρέπει να ελεγχθεί οπωσδήποτε.

Η πλατφόρμα αυτή σχεδιάστηκε από Έλληνες επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (Πιερρακάκης), την Πολιτική Προστασία (Χαρδαλιάς) που θα το τρέχει και λοιμωξιολόγους.

Η πρεμιέρα με το άνοιγμα των συνόρων παρουσίασε προβλήματα πάντως. Όχι στην λειτουργία της πλατφόρμας αλλά στο ότι τουρίστες δεν το είχαν συμπληρώσει 48 ώρες πριν ή γιατί το αμέλησαν ή γιατί αγνοούσαν ότι έπρεπε να το κάνουν που σημαίνει ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση από πρακτορεία, αεροπορικές εταιρείες κλπ.

Όταν οι αφίξεις θα είναι πολύ πιο μαζικές και περισσότεροι τουρίστες θα υποχρεούνται να συμπληρώνουν την πλατφόρμα στα ελληνικά αεροδρόμια, ώστε να γίνεται ο έλεγχος στη συνέχεια, θα δημιουργηθεί κομφούζιο, εάν δεν αντιμετωπιστούν τώρα τα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ