Τουρισμός
Κοινωνία

Πώς θωρακίζονται τα νησιά λίγο πριν την ολική άρση στον τουρισμό

Η υγειονομική περίθαλψη υπήρξε χρόνια πρόκληση για τα ελληνικά νησιά που ειδικά τώρα, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, γίνεται εντονότερη. Όμως στη Νάξο, όπου στην περίοδο της έξαρσης καταγράφηκε μόλις ένα κρούσμα, ο υπεύθυνος συντονισμού COVID-19 και επιστημονικός διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Νάξου δηλώνει ικανοποιημένος τόσο από τη στελέχωση όσο και από την ικανότητα του νοσοκομείου να διαχειριστεί ενδεχόμενα θετικά δείγματα.

Όπως τονίζει ο Βασίλης Ραπτάκης, "δεν ανησυχώ, γιατί εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ακόμη πιο εντατικό ρυθμό από ό,τι δουλεύαμε πριν, ακριβώς εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου. Δηλαδή Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο που το νησί μαζεύει πάρα πολύ κόσμο - και φέτος είμαι αισιόδοξος ότι θα μαζέψει πάλι, άσχετα από την πανδημία, εμείς είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα".

Η Πάρος από την πλευρά της είχε μηδενικά κρούσματα. Όπως και η Νάξος, εφοδιάστηκε με μοριακό αναλυτή (PCR), ικανό να δώσει αποτέλεσμα εξέτασης για κορονοϊό και άλλα 29 λοιμώδη νοσήματα σε μόλις μία ώρα.

Ενόψει του καθολικού ανοίγματος του τουρισμού, ο δήμαρχος Πάρου εκφράζει μέσω euronews την αισιοδοξία του: "Δεν έχουμε κανένα περιστατικό στο νησί, αλλά και, ο μη γένοιτο αν συμβεί, εμείς έχουμε προβλέψει, ώστε να μπορέσουμε σε συνεργασία με το κράτος και με το υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσουμε γρήγορα ένα περιστατικό - και να μην υπάρξει και διασπορά, αυτό είναι το πιο σπουδαίο".

Σε αντίθεση με τη Νάξο, η Πάρος δεν έχει νοσοκομείο, αλλά ένα Κέντρο Υγείας. Αν και σχετικά μικρό, διαθέτει ήδη κάψουλες αρνητικής πίεσης, έναν θάλαμο απομόνωσης και μοριακό αναλυτή - κυρίως χάρη σε δωρεές ιδιωτών. Αυτό που του λείπει, όπως μας είπαν οι γιατροί, είναι συγκεκριμένες ειδικότητες.

"Εμείς που εργαζόμαστε στο κέντρο υγείας προσπαθούμε και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε στις εφημερίες μας. Έλλειψη προσωπικού υπήρχε πάντα, τώρα δε μας φοβίζει αυτό λόγω κορονοϊού. Έχουμε τις υποδομές προς το παρόν για να αντιμετωπίσουμε και πολύ βαριά περιστατικά. Οπότε δε μας φοβίζει τίποτα», τονίζει η γενική ιατρός Ελευθερία Καψάλη, με τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας Χαράλαμπο Μαλινδρέτο να συμπληρώνει: «Αυτό που έχουμε να πούμε στους φίλους μας που θα έρθουν, είναι να έρθουν άφοβα στην Πάρο, να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα, το φαγητό, το τοπίο και να ξεχάσουν και τον κορονοϊό".

Αγκάθι για τη θωράκιση των νησιών αποτελεί το ότι ακόμη δεν έχουν οριστεί ξενοδοχεία καραντίνας για τις περιπτώσεις κρουσμάτων σε τουρίστες. Ιδιοκτήτες καταλυμάτων και αρχές προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή λίγες ημέρες πριν το ορόσημο της 1ης Ιουλίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...