πλοίο
Κοινωνία

Άρση απαγόρευσης στα νησιά: Τι αλλάζει από αύριο

Μερική άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων προς τα νησιά, αλλά και ανάμεσα σ' αυτά, θα επέλθει από αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου. 

Γεγονός θα αποτελεί από αύριο, Δευτέρα, η πρώτη «χαλάρωση» στις μετακινήσεις προς τα νησιά, αλλά και ανάμεσα σ' αυτά (σ.σ. από νησί σε νησί).

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι από αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από τις 11 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ανωτέρω μετακινήσεις επιτρέπονται, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη. Στις ανωτέρω δηλώσεις/βεβαιώσεις  υποχρεωτικά θα αναφέρονται:

α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/ εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).

β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).

γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.

δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.

ε) Ο τόπος- νησί εργασίας.Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του για να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο.

Τα παραπάνω έγγραφα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο.

Μέχρι πρότινος, επιτρέπονταν μόνο οι μετακινήσεις όσων είχαν δηλωμένο ως μόνιμο τόπο κατοικίας κάποιο νησί του Αιγαίου ή του Ιουνίου.

Από αύριο, όμως, θα επιτρέπονται και οι μετακινήσεις των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, καθώς και των εργαζομένων σ’ αυτές.

Ωστόσο, η μετακίνηση θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους. Δηλαδή, όσες λειτουργούν από τις 4 και τις 11 Μαΐου του 2020.

Επομένως, αυτομάτως εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, καθώς και σε καταστήματα εστίασης.

Πλακιωτάκης: Καλά μελετημένη η μετακίνηση στα νησιά

«Η μετάβαση στα νησιά είναι σταδιακή, καλά μελετημένη και με επιστημονικά κριτήρια», ανέφερε για το ζήτημα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, περιγράφοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την ακτοπλοΐα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων λόγω κορωνοϊού

Όπως εξήγησε  ο υπουργός στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η απελευθέρωση θα γίνει σε τρεις φάσεις:
- Η πρώτη θα γίνει από αύριο
- Η δεύτερη πριν την 1η Ιουνίου
- Η τρίτη μετά την 1η Ιουνίου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτρα για τα πλοία

«Τα μέτρα τα οποία πήραμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν καθοριστικά διότι καταφέραμε και περιορίσαμε στον ελάχιστο δυνατό βαθμό τα κρούσματα κορωνοϊού στα νησιά. Πολλά νησιά αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα απολύτως», είπε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξήγησε ότι τα πλοία θα ταξιδεύουν με πληρότητα 50%, ενώ για τα πλοία με καμπίνες το ποσοστό αυτό θα φτάνει έως 55%. «Ένα πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει το 50% του πρωτοκόλλου του πλοίου, εάν έχει καμπίνες πάμε στο 55%. Ανά καμπίνα θα έχουμε έναν επιβάτη εκτός και αν πρόκειται για οικογένεια», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι η διάθεση των καμπινών των πλοίων θα γίνεται μόνο από το αφετήριο λιμάνι και όχι από τους ενδιάμεσους σταθμούς. Δηλαδή, όπως εξήγησε, ένα πλοίο, με δρομολόγιο από τον Πειραιά στη Ρόδο, και με επιβάτη που έχει προορισμό το ενδιάμεσο λιμάνι πχ της Πάτμου, η καμπίνα που χρησιμοποίησε δεν θα διατίθεται για το υπόλοιπο σκέλος του ταξιδιού.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη γίνει γνωστό ότι στα καθίσματα αεροπορικού τύπου θα υπάρχει μια κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το πού θα πρέπει να κάθονται. Επίσης, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει να ανοίγονται περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο, ενώ όσον αφορά στον μηχανικό αερισμό σε περίπτωση διακοπτόμενης λειτουργίας του πλοίου θα πρέπει το σύστημα αερισμού να μην σταματάει καθόλου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε επίσης ότι στα πλοία η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. «Θα φοράνε όλοι μάσκα». Παράλληλα όπως ανέφερε «ήδη η ακτοπλοΐα ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 15 εκατ. ευρώ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αίτημα για ενίσχυση της ακτοπλοΐας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ