Κοινωνία

Αλλάζουν όλα: Υπαίθριο check-in & βουτιές με σειρά στα ξενοδοχεία - Πότε ανοίγουν καφετέριες & εστιατόρια

Aυστηρές προϋποθέσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων προβλέπει το «Πρωτόκολλο Τουριστικών Καταλυµάτων» που θα εφαρµοστεί κατά τη φετινή περίοδο. Το πρωτόκολλο που προωθεί το υπουργείο Τουρισµού θα αναθεωρείται ανάλογα µε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, αλλά στις 16 σελίδες της πρώτης έκδοσης περιλαµβάνονται αναλυτικά όλα τα επιµέρους σχέδια δράσης: Από τα µέτρα που πρέπει να λάβει το προσωπικό, µέχρι τα µέτρα στην υπηρεσία υποδοχής, στις υπηρεσίες ορόφου (όπως η καθαριότητα δωµατίων και κοινόχρηστων χώρων), στις υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, µπαρ, κ.ά.), στη λειτουργία της πισίνας, στις υπηρεσίες µεταφοράς πελατών προς αξιοθέατα κ.λπ.

Κάθε τουριστικό κατάλυµα, ανεξαρτήτως µεγέθους και προδιαγραφών, πρέπει να καθορίσει το δικό του πρωτόκολλο µε βάση τις γενικές οδηγίες του υπουργείου. Ενδεικτικά της κατάστασης που θα συναντήσουν φέτος οι τουρίστες είναι όσα προβλέπονται στο πρωτόκολλο για τις υπηρεσίες καθαριότητας στα δωµάτια και στους άλλους χώρους, αναφέρει το ethnos.gr

Μεταξύ άλλων, προτείνονται ο «µη συχνός καθαρισµός δωµατίου κατά τη διάρκεια της διαµονής (αποφυγή επαφής εργαζοµένων καθαριότητας µε πιθανό κρούσµα και περαιτέρω µετάδοση)», η «κατάργηση καθηµερινής αλλαγής ιµατισµού και πετσετών, της βραδινής ετοιµασίας, παρά µόνο κατόπιν αιτήµατος του πελάτη», αλλά και η αποµάκρυνση όλων των διακοσµητικών και κοινόχρηστων αντικειµένων (µαξιλάρια, µενού, περιοδικά κ.λπ.) καθώς και των συσκευών καφέ, των βραστήρων και όλων των προϊόντων του µίνι µπαρ. Προβλέπεται, επίσης, η τοποθέτηση καλύµµατος µιας χρήσης στα χειριστήρια της τηλεόρασης και του κλιµατιστικού, ενώ οι υφασµάτινες επιφάνειες (π.χ. ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται µε συσκευή ατµού (θερµοκρασία > 70°C). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμανση  

 

Η διεύθυνση του ξενοδοχείου πρέπει να χρησιµοποιεί σήµανση για το πότε και πώς καθαρίστηκε το δωµάτιο, αλλά και να τοποθετήσει αντισηπτικά υγρά ή συσκευή αντισηψίας σε κάθε δωµάτιο. Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιµοποιεί απλή χειρουργική µάσκα (σε περίπτωση µη διαθεσιµότητας χειρουργικής µάσκας, συστήνεται η χρήση πάνινης), γάντια και αδιάβροχη ρόµπα µιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει µε τα χέρια του το στόµα, τη µύτη ή τα µάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.

Η διεύθυνση οφείλει να τηρεί αρχείο τόσο των υπαλλήλων όσο και όλων των ατόµων που διέµειναν στο ξενοδοχείο (όνοµα, εθνικότητα, ηµεροµηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας όπως διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), µε στόχο να διευκολύνεται η επικοινωνία µε τις στενές επαφές τυχόν κρούσµατος Covid-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων.

Για την υποδοχή των πελατών συνιστάται, µεταξύ άλλων, η χρήση πλέξιγκλας στην υποδοχή για την περίπτωση των τουριστικών καταλυµάτων 60 κλινών και άνω, όπως και η προσθήκη επιδαπέδιας σήµανσης σε απόσταση δύο µέτρων όπου θα στέκεται ο πελάτης. Προτείνεται, επιπλέον, η ανάπτυξη εναλλακτικών της παραδοσιακής πιστοποίησης (check-in) κατά την είσοδο, µε χρήση φορητών συσκευών που µπορούν να απολυµανθούν ευκολότερα έπειτα από κάθε χρήση ή άλλων αυτόµατων συσκευών, καθώς και η τοποθέτηση τερµατικών POS σε σηµείο κοντά στον πελάτη για αποκλειστική χρήση καρτών για την πληρωµή.

Προτείνεται να εξεταστεί ακόµα και η δυνατότητα να γίνεται το check-in σε υπαίθριο χώρο. Τέλος, θα απαγορεύεται η είσοδος στο κατάλυµα σε όσους δεν διαµένουν εκεί. Για τη λειτουργία των εστιατορίων προτείνεται το εντατικό πλύσιµο χειροπετσετών, τραπεζοµάντιλων και του συνόλου των µαχαιροπίρουνων, ακόµα και αυτών που δεν χρησιµοποιήθηκαν, εναλλακτικά χρήση συσκευασµένων µαχαιροπίρουνων και τραπεζοµάντιλων µίας χρήσης, συσκευασµένων τροφίµων σε ατοµικές µερίδες, όπου είναι εφικτό.

Επιπλέον, για τη διάταξη των τραπεζιών (εξαιρουµένων των οικογενειών) συνιστάται απόσταση µεγαλύτερη από 1,5 µέτρο («πλάτη µε πλάτη») των καρεκλών, ενώ οι πελάτες να κάθονται αντικριστά σε απόσταση πάλι 1,5 µέτρου. Για την αποφυγή συνωστισµού συνιστάται η διεύρυνση του χρονικού διαστήµατος που είναι ανοιχτά τα εστιατόρια, για την εκ περιτροπής προσέλευση των επισκεπτών.

Επίσης, να δίνεται από το ξενοδοχείο έµφαση και προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση, καθώς δεν συνιστάται η λειτουργία µπουφέ αλλά σερβιριζόµενων γευµάτων. Για την κατανάλωση ποτών στα µπαρ παρέχονται µόνο συσκευασµένα ατοµικά συνοδευτικά. Για τις παιδικές χαρές και τις άλλες εγκαταστάσεις για τα παιδιά προτείνεται να εξεταστεί η αναστολή λειτουργίας τους κατά περίπτωση. Στην περίπτωση που λειτουργούν, να υπάρχει πρόβλεψη περιορισµού του αριθµού των παιδιών σε εξωτερικές δοµές παιδότοπων/παιδικών χαρών.

Συγκεκριµένα µέτρα προβλέπονται και για τις πισίνες, στις οποίες η διάταξη των καθισµάτων (ξαπλώστρες, καρέκλες κ.λπ.) «θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η απόσταση µεταξύ των ακρότερων σηµείων των καθισµάτων δύο ατόµων που βρίσκονται σε δύο διαφορετικές οµπρέλες ή δύο ατόµων που διαµένουν σε διαφορετικό δωµάτιο να είναι τουλάχιστον δύο µέτρα σε κάθε κατεύθυνση». Επιπλέον, να προσφέρονται πετσέτες που θα καλύπτουν το σύνολο της επιφάνειας της ξαπλώστρας και να γίνεται απολύµανσή της έπειτα από κάθε χρήση, καθώς και να τοποθετείται ειδικό ύφασµα µιας χρήσης πάνω στην ξαπλώστρα πριν από την τοποθέτηση της πετσέτας. Θα υπάρχει και «αυστηρός ορισµός» του αριθµού των ανθρώπων που θα είναι µέσα στην πισίνα. Σε κάθε περίπτωση «ο µέγιστος συνολικός αριθµός των εισερχοµένων εντός της δεξαµενής κάθε στιγµή δεν θα είναι µεγαλύτερος από έναν λουόµενο ανά 2,5 κυβικά µέτρα επιφανείας νερού», ενώ σε εσωτερικές κολυµβητικές δεξαµενές θα είναι 2 άτοµα ανά 20 τετραγωνικά µέτρα.

Η μεταφορά

Ειδικό πρωτόκολλο θα εφαρµοστεί και για τις υπηρεσίες µεταφοράς πελατών των ξενοδοχείων. Για παράδειγµα, σε οχήµατα έως 5 θέσεων προβλέπεται µεταφορά ενός επιβάτη, πλέον του οδηγού. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η µεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον αυτός είναι συνοδός ατόµου που χρήζει βοήθειας. Σε οχήµατα 6 ή 7 θέσεων προβλέπεται µεταφορά δύο επιβατών, πλέον του οδηγού, ενώ σε οχήµατα 8 ή 9 θέσεων θα γίνεται µεταφορά τριών επιβατών, πλέον του οδηγού. Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση υπέρβαση του ορίου επιβατών εφόσον στο όχηµα επιβαίνουν -πέραν του οδηγού- µόνο γονείς µε τα ανήλικα τέκνα τους. Είναι υποχρεωτική η χρήση µη ιατρικής µάσκας προστασίας τόσο από τους επιβάτες όσο και από τον οδηγό.

Με ειδικά πρωτόκολλα θα λειτουργούν και οι µαρίνες, τα σκάφη αναψυχής, τα τουριστικά ηµερόπλοια (πλοία που κάνουν ηµερήσια ταξίδια) κ.ά. Προβλέπεται, π.χ., πως «σε κάθε σκάφος αναψυχής επιτρέπεται ο µέγιστος αριθµός επιβαινόντων όπως ορίζει η ισχύουσα νοµοθεσία. Σε κάθε σκάφος επιτρέπεται να επιβαίνουν τα άτοµα τα οποία επιβιβάστηκαν κατά τον απόπλου του σκάφους όταν αυτό ξεκίνησε το ταξίδι και δεν επιτρέπεται η επιβίβαση άλλων ατόµων σε ενδιάµεσους προορισµούς». Στα ηµερόπλοια προβλέπεται ελάχιστη απόσταση 1,5 µέτρου µεταξύ των επιβατών. 

Tι ισχύει με τις καφετέριες 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να εφαρμοστούν πολιτικές προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να λειτουργήσουν με όρους επιβίωσης και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Από την άλλη από την Πολιτική Προστασία στο πλαίσιο του γόνιμου διαλόγου επισημαίνουν πως είναι αναγκαίο να μην υπάρχει ασυδοσία στην αγορά προκειμένου να μην αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εβδομάδα αποφάσεων για το Μαξίμου 

Την ίδια ώρα, εντός της εβδομάδας που ξεκινά θα κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν το χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους.

Διευκρινίσεις επί του θέματος έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο κεντρικό δελτίο του Star τονίζοντας πως οι ρυθμίσεις, τις οποίες επεξεργάσθηκαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, θα περιλαμβάνονται στην κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, πιθανότατα την Τετάρτη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν το χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους. Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επί πλέον τέλη στους Δήμους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Ήδη από την περασμένη Δευτέρα λειτουργεί μέρος της αγοράς, ενώ από την Δευτέρα 11 Μαΐου έρχεται και το δεύτερο στάδιο επανεκκίνησης της οικονομίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μετά τα δύο πρώτα στάδια θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% των εργαζομένων που ανασταλεί η εργασία τους λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Όπως μάλιστα είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την ερχόμενη Δευτέρα που ανοίγει το λιανικό εμπόριο θα επανεκκινηθεί το 25% της οικονομίας και έως την 1η Ιουνίου θα έχει επανεκκινηθεί το 70 με 75%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο το πρωί της Κυριακής (10/05), ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των καταστημάτων θα φανούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Πότε θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα  

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να επιταχύνει και το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Ο βασικός λόγος, όπως μεταδίδουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης είναι γιατί «από την Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανοίξουν μεταξύ άλλων και μεγάλα καταστήματα λιανεμπορίου».

Αυτό θα επιτρέψει στους αρμοδίους να συλλέξουν δεδομένα το επόμενο διάστημα τόσο για την οικονομία αλλά κυρίως για την εικόνα του ιού στην χώρα μας. Έτσι, αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr θέλουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα -που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου-, εάν οι συνθήκες είναι επιθυμητές, να ανοίγουν νωρίτερα και ακόμα από τις 25 Μαΐου.

Ποια καταστήματα ανοίγουν την Δευτέρα 11 Μαΐου
Συγκεκριμένα, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:

 • εξοπλισμού ήχου και εικόνας
 • κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
 • σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
 • χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
 • ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
 • επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
 • εγγραφών μουσικής και εικόνας
 • παιχνιδιών κάθε είδους
 • ενδυμάτων
 • υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
 • καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
 • ρολογιών και κοσμημάτων
 • καινούριων ειδών
 • και μεταχειρισμένων ειδών
 • Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:
 • ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
 • ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
 • ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
 • καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...