Κοινωνία

Υγειονομική-''βόμβα'' - Εκατοντάδες Ρομά διασκορπίστηκαν σε κοντινά χωριά της Λάρισας - Κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού

Ο οικισμός έχει τεθεί σε αυστηρή καραντίνα και επιτηρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί μεταξύ των κατοίκων δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και ο στρατός, τουλάχιστον σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Nέες καταγγελίες

Oι καταγγελίες έπεφταν σαν “βροχή” από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ότι δηλαδή πλήθος Ρομά έφυγε άρον – άρον από τον οικισμό της Νέας Σμύρνης και μόνον στην – τότε κυοφορούμενη – φήμη πως θα μπει σε καραντίνα σε περιοχή λόγω του κορωνοϊού.

Τώρα επιβεβαιώθηκαν και από το δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο. Εκατοντάδες Ρομά έχουν μετακινηθεί κυρίως σε χωριά κοντά στη Λάρισα, όπου υπάρχουν κάποιες οικογένειες Ρομά, δημιουργώντας νέα σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας, μετά τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναφέρει το onlarissa.gr. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. 


Μέτρα για τον οικισμό Νέας Σμύρνης Λάρισας, με περίμετρο τους 4 όμορους Δήμους

Μετά το πρώτο κρούσμα στον οικισμό, «από προχθές το βραδύ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση» εξήγησε ο Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς , καθώς η ιχνηλάτηση οδήγησε σε 29 επαφές υψηλού ή μη κινδύνου, οπότε και «σήμανε συναγερμός» αφού από τα 17 πρώτα τεστ, τα 12 βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Συνολικά 20 άτομα έχουν καταχωρηθεί ως κρούσματα από την περιοχή σε 29 ελέγχους, γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον στους ρομά της Νέας Σμύρνης και με προσωρινή άρση μετακίνησής τους σε συγκεκριμένη περίμετρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δομή φιλοξενίας εκτός καραντίνας έχουν μεταφερθεί οι 20 θετικοί στον κορονοϊό κάτοικοι του οικισμού και υπό ισχυρή επιτήρηση, ενώ σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί όσοι κάτοικοι της περιοχής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους.Επίσης , αποφασίστηκε πέρα από την παραμονή των κατοίκων του οικισμού της Νέας Σμύρνης σε 14ημερη καραντίνα:

  • · Η αναστολή των λαϊκών αγορών για 14 ημέρες στη Θεσσαλία
  • · Η απαγόρευση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου
  • · Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας.
  • · Ο ορισμός 4 διαμεσολαβητών στις περιοχές αυτές μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ρομά.
  • · Οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού νέας Σμύρνης σε τρόφιμα, φάρμακα υγειονομικό υλικό
  • · Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΣΥ στην περιοχή
  • · Το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, γιατί προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό σε καραντίνα

«Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας στο συγκεκριμένο οικισμό «αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση». Για το λόγο αυτό «συνιστούμε στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας να μείνουν σπίτι τους» τόνισε ο Υφυπουργός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ